Társoldalunk:

Késely Ajna kezdte megutálni az úszást, és a koronavírust is megszenvedte

2022.01.28. 22:50

2021-et Késely Ajna borzalmasnak, egyben gyönyörűnek és tanulságosnak jellemezte az év végi közösségimédia-posztjaiban. A nyári olimpia után otthagyta az edzőjét, Turi Györgyöt és a Kőbánya SC-t, fél éve Bernek Péterrel készül a BVSC-nél. Az edzésmunkában már a legelején megkezdték a váltást, továbbá a lelke is gyógyul.

"Kezdek megnyugodni, ahonnan jövök, ott azért nagyon sok stressz ért engem, teljesen motiválatlan voltam, kezdtem egyes emberek miatt megutálni az úszást, és ebből a szempontból szerettem volna újra visszatalálni önmagamhoz, újból megtalálni a sport szeretetét" - nyilatkozta az ifjúsági olimpiai bajnok és felnőtt Eb-ezüstérmes Késely Ajna a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek.

Úgy tűnik, sikerült megtalálnia régi önmagát, hiszen novemberben országos csúcsot repesztett 1500 gyorson az ob-n, majd a decemberi rövidpályás világbajnokságon 8. lett a 800 méteres gyorsúszás döntőjében. Továbbá az év végét még bearanyozta egy sajátautó-vásárlás és a Gazdasági Egyetem kommunikáció és média szakán teljesített, sikeres egyetemi félév. A sok örömöt viszont beárnyékolja, hogy 2022 rosszul indult számára. "Január 1-jét a kórházban töltöttem, ugyanis volt egy erősebb torokfájásom, ami után kiderült, hogy koronavírusos vagyok, majd a covid utóhatása az volt, hogy nagyon sokat hánytam. Ebből a szempontból nem kezdődött túl jól az év."

Késely Ajna a tokiói olimpiánForrás: MTI/Illyés Tibor

"Látszik rajta, hogy azért megviselte a covid. Kicsit az önbizalmát és a kedvét szegte, de szerintem hamar vissza fog rázódni, és reményeim szerint február közepén el is tudunk menni edzőtáborba, ahol teljesen vissza fog zökkenni" - nyilatkozta Késely Ajna edzője, az úszástól a tokiói olimpia után visszavonult Bernek Péter.

A gyógyulás és a kötelező vizsgálatok után most a fokozatos visszatérés a legfontosabb. A koronavírus-járvány miatt valószínűleg idén májusban sem tudják megrendezni a vizes világbajnokságot Fukuokában. "Semmiképp nem örülünk a vb-halasztásnak. Áprilisban lesz az ob, ha lesz vb, akkor előbbire nem tudunk teljesen felkészülni, ha nem lesz, akkor egy jó cikluslezáró állomás lesz az országos bajnokság" - beszélt a lehetséges forgatókönyvekről Bernek Péter.

Addig is egyetlen cél lebeg Késely Ajna szeme előtt. "Jelenleg az foglalkoztat, hogy visszatérjek abba a formámba, amelyben rendesen tudok edzeni. Szeretném, ha nem döcögősen, hanem a maguk útján-módján, rendben mennének az edzések."

Késely Ajna fő versenyszámai a 4x200-as gyorsváltó és a 400 méteres gyorsúszás, de a világversenyeken 800 gyorson is úszni szeretne majd. Hogy ha idén tényleg nem lesz vb, akkor pedig az augusztusi Európa-bajnokságon szeretne mindenképpen bizonyítani.