A tenisz legnagyobb botrányai: amikor fegyverré válik az ütő

tennis Horizontal
Russia's Daniil Medvedev argues with the umpire during his men's singles semi-final match against Greece's Stefanos Tsitsipas on day twelve of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 28, 2022. (Photo by MICHAEL ERREY / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A tenisz hagyományosan az úriemberek sportja. Elég, ha csak mondjuk Wimbledonra és a hófehér ruhákra gondolunk vagy a sportágat övező évszázados hagyományokra. A fejekben ma is így él ez a sportág, de mint az élet mindennapos tevékenységei közben is egyre gyakrabban jönnek ki az emberek a sodrukból, úgy igaz ez a teniszpályára is. Összeszedtünk az elmúlt évekből jópár vicces, de olykor akár félelmetesnek tűnő teniszes kiborulást.

A sportot a hőskorban csak a gazdag arisztokrácia gyakorolhatta. A pozíciójukat és befolyásukat is féltve, nem is akartak profikat bevonni a sportba,

a francia tenisztorna volt az első, amelyik engedélyezte a hivatásos teniszezők részvételét, 1925-ben, de a mai is ismert, open érának nevezett rendszer is csak 1968 óta működik.

A sportág folyamatosan fejlődik, mint minden a világon, de a hagyományok és az ellenfél, valamint a közreműködők tisztelete többé-kevésbé megmaradt. A verseny egyre komolyabb méreteket ölt, nő a nyomás a versenyzőkön, ahogy a pénzdíjak is egyre magasabbak. A játékosok sokszor a végletekig kiélezett meccseket játszanak, nem csoda, ha néha elszakad a cérna. A vasárnap véget ért, Rafael Nadal történelmi, 21. Grand Slam-elsőségével megkoronázott Australian Openen főként a döntőben vesztes, orosz Danyiil Medvegyev szolgáltatott beszédtémát ebben a formában, aki nem egyszer borult ki Melbourne-ben a bírókra vagy éppen a közönségre. Összegyűjtöttünk párat az utóbbi évek emlékezetes balhéiból, amik a teniszpályán történtek. Főszerepben Nick Kyrgios, John McEnroe, David Nalbandian vagy éppen a rekorder, Nick Kyrgios és Serena Williams.

Kezdjük Danyiil Medvegyevvel, aki az Australian Open legnagyobb esélyese lett azzal, hogy Novak Djokovic nem indulhatott. Az eredetileg második kiemelt orosz az egész torna folyamán tett azért, hogy ne ő legyen a közönség kedvence, erről a döntőt követően is megemlékezett.

A 25 éves teniszező szerint a közönség nem tisztelte őt. Példaként felhozta, hogy Nadal szervái előtt mindig csendre intették a nézők egymást, ha valaki bekiabált, de ez nála nem történt meg.

„Azt hiszem, a nemzetiség is számít. Az orosz tenisz egy ideig eléggé lent volt. Ugyan most vagyunk többen, akiknek jól megy, de az ellenfélnek általában jobban szorítanak, mint egy orosz játékosnak. Ma is voltak olyan momentumok, amik miatt a bennem lévő kisgyerek nem álmodozik tovább. Mostantól magamért fogok játszani, a családomért, az emberekért, akik bíznak bennem, az oroszokért, mert ők támogatnak.

– mondta Medvegyev, aki a Cicipasz elleni elődöntőben alakított igazán emlékezeteset.

Danyiil Medvegyev teljesen kiakadt a Sztefanosz Cicipasz elleni meccsen Forrás: AFP/Michael Errey

Danyiil Medvegyev eléggé rosszul viselte az Australian Open elődöntőjében, hogy a székbíró hagyta, hogy ellenfele, Stefanos Tsitsipas edzője, egyben édesapja a szabályokkal abszolút ellentétes módon a labdamenetek között tanácsokkal lássa el fiát.

„Mi van veled? Megőrültél? Az apja minden pont után beszél hozzá. Hülye vagy? Az apja minden pont után beszél hozzá. AZ APJA MINDEN PONT UTÁN BESZÉL HOZZÁ!" Válaszolnál a kérdésemre? Miért beszélhet hozzá az apja minden pont után? Úristen, te egy nagyon rossz ember vagy! Hogy lehetsz ennyire kevés egy Grand Slam-elődöntőhöz? NÉZZ RÁM! HOZZÁD BESZÉLEK!" - üvöltözött Medvegyev a székbíróval. Majd a játszma után, mielőtt bement az öltözőbe, kismacskának nevezte a vele kiszúró székbírót.

Hosszan lehetne még sorolni az orosz balhéit, de szinte lehetetlen az összeset felsorolni.

2017-ben Wimbledonban a veresége után pénzt dobott a játékvezetőnek, miután öt szettben kikapott a belga Ruben Bemelmanstól a második fordulóban, és már a meccs közben összeveszett a székbíróval.

Mariana Alves ugyanis figyelmeztetésül levont tőle egy pontot, mire Medvegyev arra kérte a mérkőzés ellenőrét, hogy távolítsa el a játékvezetőt. Később, miután vereséget szenvedett, kezet fogott a portugál bíróval, majd kivett a tárcájából egy érmét, és felé dobta, amiért későb komoly pénzbüntetést kapott.

2016-ban kizárták egy amerikai challenger-versenyről, mivel azzal gyanúsította meg a színes bőrű főbírót, hogy összejátszik szintén fekete ellenfelével. 2021-ben Cincinnatiben Medvegyevnek a mérkőzésen meggyűlt a baja egy pálya széli kamerával. Előbb csak beleütközött, majd játékának visszaesése miatt már szánt szándékkal belerúgott egyet az objektívbe.

Emlékezetes esete volt még, amikor az ATP Cupon az orosz és az argentin válogatott találkozott. Az orosz akkor Diego Schwartzmannal került szóváltásba, a székbíró meg is büntette Medvegyevet, amiért az túlzott reakciót adott, egészen pontosan e kezével mutogatott az argentinnek, hogy most legyen nagy a szája. Medvegyev, miközben ezt számonkérte a székbírón, párat még belevert a játékvezető székébe is.

A videó elején van Medvegyev alakítása:

Ha már ütővel csapkodásnál tartunk, akkor meg kell említeni Medvegyev nagy ellenlábasát, a görög Sztefanosz Cicipaszt, aki a saját apját csapta le ütővel. Az eset szintén Ausztráliában az ATP Cupon történt, amikor Nick Kyrgios ellen tie-breaket veszített, mérgében pedig az ütőjét akarta összetörni, de a közelben ülő apuka és edző, Aposztolosz is veszélybe került, sőt el is találta a saját fia. Hogy teljes legyen a családi kör, a mama is hirtelen ott termett, hogy rendet tegyen a férfiak között.

A görög teniszezőről sem lehet éppen azt mondani, hogy mindig ura a helyzetnek, a lenti videóból is kiderül, hogy nem egyszer volt gondja már a mérkőzésvezetővel, de olyan is előfordult, hogy a vonalbíróra akadt ki és „finoman" megkérte, hogy kussoljon.

Nagyot alakított 2012-ben David Nalbandian is, aki Queensben mérgében akkorát rúgott egy reklámtáblába, hogy az felsértette egy vonalbíró lábát is. Természetesen nem maradt más lehetőség, le kellett léptetni az argentin versenyzőt.

Nem járt sokkal jobban 2020-ban a világelső Novak Djokovic sem, akit a US Openről zártak ki, miután a szerb teniszező eltalált egy vonalbírót a labdával. A 17-szeres Grand Slam-győztes játékos a Pablo Carreno Busta elleni nyolcaddöntős mérkőzés első szettjében követte el a súlyos vétséget, miután spanyol ellenfele elvette a szerváját, és 6-5-ös előnybe került a világelsővel szemben.
Az elveszített adogatójáték után Djokovic dühösen elütötte a labdát. Pechére pont az egyik vonalbírót találta el, amit a székbíró azonnal kizárással büntetett.

Djokovic ma már talán árnyéka önmagának, legalábbis, ami a vérmérsékletét illeti, de itt egy kis összeállítás, milyen is volt hajdanán a szerb, amikor még nem nőtt be a feje lágya.

Ha már a leléptetéseknél tartunk, akkor muszáj megemlíteni a kanadai Denis Shapovalovot is, aki a mostani Australian Openen is alakított, de a Nadal elleni meccsen "csak" korruptnak nevezte a székbírót, de korábban volt nagyobb bűne is.

A kanadai versenyző mindössze 17 éves volt, amikor a Kanada–Nagy-Britannia Davis-kupa találkozón a döntő, egyes mérkőzésen a Kyle Edmund elleni meccsen kétszettes hátrányban dühében beleütött a labdába, amely a bal szemén eltalálta a vezetőbírót. Shapovalovot leléptették, a győzelem pedig a briteké lett.

Nick Kyrgiosról egy egész estés filmet lehetne forgatni, olyan dolgokat csinált már a pályán, hogy az szinte minden képzeletet felülmúl. Az idei Australian Openen csak a szurkolók sörébe kortyolt bele, de vezettetett már ki nézőt meccséről, kikérte a szurkolók tanácsát, éppen hova szerváljon, de nem mindig volt ennyire békés.

Dobott már széket is a pályára, palackot vágott a mérkőzésvezető székéhez vagy éppen kikéreckedett szünetre két ütővel, hogy azokat ne a pályán kelljen széttörnie. Rendszeresen készíti ki az ellenfeleit az alsó szerváival, de kellett már figyelmeztetni azért is, mert nem játszott teljes erőbedobással. Az is előfordult vele, hogy egy Wawrinka elleni meccsen szólt az ellenfelének, hogy egy másik teniszező, Kokkinakis szűrte össze a levet a barátnőjével..

Amikor szinte egy egész meccset végigdumált egy nézővel, míg ki nem vezették azt:

Kész vagyont fizetett már be büntetések formájában, hosszú hetekre eltiltották már, és talán kezd felnőni a feladathoz, ma már egyre kevesebb a botrány körülötte.

Ilyen, amikor kicsúszik a kezéből egy vizespalack:

Az orosz Mihail Juzsnyij viszonylag ritkán kapott dührohamot, de akkor alaposan levezette a feszültséget. 2008-ban a saját fejét verte véresre ütővel a pálya közepén, nem volt szép látvány.

Az amerikai Andy Roddick is gyakran elvesztette a fejét, amit jó néhány ütője bánt, Emlékezetes kifakadása volt, amikor lábhibát mondtak rá és a hölgy véletlen a jobb lábát mondta, miközben ő a ballal lépett be, ezen pedig nehezen tudott túllépni.

Az amerikai Jared Donaldson egy labda hagyta nyomon nem tudott továbblépni Monte Carlóban. Hosszú percekig állt a játék, mire hajlandó volt folytatni a meccset, de végül ki is kappott.

A szerb Viktor Troicki sokáig úgy tűnt, akár az új McEnroe is lehet, annyit balhézott a pályán. Volt egy emlékezetes wimbledoni kiakadása, de a 2013-as római megmozdulása mindent vitt. A salakban keresett egy nyomot, ami szerinte bent volt. Megnézte a székbíró, aki a vonalbíróval egyetértésben outot látott, de Troicki nem hagyta annyiban, odarángatott egy operatőrt, hogy mutassa meg a nézőknek, neki van igaza.

A női mezőnyben viszonylag ritka az olyan kiakadás, mint a férfiaknál, de azért előforduló jelenség. A tenisz nagyasszonya, Serena Williams a 2018-as US Open döntőjében fakadt ki teljesen, amikor a székbíró azzal vádolta, hogy az edzője segíti meccs közben, ami tilos. Később Serena földhöz vágta az ütőjét az Oszaka elleni meccsen, amiért már pontbüntetés járt, majd folytatta, ameddig egy játékra is megbüntették, végül az egész meccsen szenvedett, ki is kapott. 2009-ben is teljesen kiborult a US Openen, amikor az ellenfele, a belga Kim Clijsters már csak két pontra volt a továbbjutásól. Serena szervált, de lábhibát mondtak nála, ezen pedig annyira berágott, hogy levonult a pályáról, így Clijsters jutott a döntőbe.

Serena Williams és Osaka Naomi a díjátadó ceremónián, nehéz lenne megmondani, ki nyert (előbbi) Forrás: AFP/2018 Getty Images/Chris Trotman

A 2018-as római WTA-tornán Karolina Pliskova annyira kiakadt a székbíróra, hogy a meccs végén baltának nézte az ütőjét és megpróbálta kivágni a bíró ülőhelyét. Végül csak egy lyukat ejtett rajta, amiért később pénzbüntetést kapott.

A végére hagytunk egy igazi klasszikust. Ahogy John McEnroe ki tudott akadni, úgy nem akadt ki senki.