Minden idők legjobb magyar szereplését hozhatja a pekingi téli olimpia

Liu Shaolin Sándor Liu Shaoang
Hungary's Andor Liu Shaolin react as he crosses the finish line to win in the 1000 meters final ahead of Hungary's Shaoang Liu on the final day of the ISU World Short Track Speed Skating Championships at the Sportboulevard Dordrecht in Dordrecht on March 7 2021. (Photo by Vincent Jannink / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Ahogyan a tavalyi tokiói nyári olimpia, úgy a hivatalosan a pénteki megnyitóünnepséggel kezdődő pekingi téli ötkarikás játékok is zárt kapuk mögött kerül megrendezésre. Ez lesz sorozatban a harmadik olimpia, amelyet Ázsiában tartanak meg. Azonban ezúttal csak néhány versenyre kell a magyar szurkolóknak igazán korán kelniük, és azok között sincs ott a legújabb magyar sikersportág, a rövidpályás gyorskorcsolya, amelynek versenyeit a legnagyobb örömünkre kora délután rendezik meg.

Japán után Kínát is bevennék a Magyarock

A koronavírus-járvány a XXIV. téli olimpiai játékokat is befolyásolja részben úgy, hogy zárt kapus lesz, de szintén nem fest jó képet a katasztrófafilmbe illő fehér védelmi ruhákban dolgozó szervezősereg sem. Ez a fokozott elővigyázatosság nem véletlen, hiszen 2019 utolsó napjaiban pont Kínából indult útjára az a pandémia, mely azóta szerves része lett az emberiség hétköznapjaina.

Nem véletlen és nem alaptalan, az esemény biztonságos lebonyolításhoz pedig egyenesen elengedhetetlen a helyiek elővigyázatossága. Nem kell messzire mennünk, hogy az életük egyik legnagyobb kihívása előtt álló magyar téli sportolók között is találjunk olyanokat, akik az olimpia rajtja előtt pár nappal elkapták a fertőzést.

Sokat mondó kép: Az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor orvosi védőruhában érkezett a ferihegyi reptérre Forrás: shaolinliu/Instagram

A rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang csak jóval a többiek után szerdán tudott kiutazni Pekingbe, és a sífutó Pónya Sára is csak később csatlakozhatott pozitív tesztje miatt a velük együtt 14 főt számláló magyar csapathoz. Ez a szám egyébként öt fővel kevesebb, mint ahányan négy évvel ezelőtt Phjongcshangban képviselték a piros-fehér-zöld színeket, de nem sokon múlt, hogy ugyanannyi, vagy akár rekord számú honfitársunk is ott legyen az olimpián.

Utóbbihoz az kellett volna, hogy a 2021-ben története során először a világelitben szereplő női jégkorong-válogatott sikerrel vegye a selejtező utolsó körét. Nyolc csapat jutott ki az olimpiára, amiről számos nagy győzelem után végül egyetlen, Csehország elleni meccs döntött, amit a mieink 5-1-re elveszítettek. A súlyos sérülése miatt 22 évesen visszavonuló Vörös Virágot sem láthatjuk majd a síugrósáncon.

Arányaiban véve szintén komoly visszaesést hozott az, hogy a női short-track váltónk sem tudta biztosítani a helyét a legjobb nyolc között a négy állomásos világkupa-sorozatban, akik 2006 után maradtak le újfent a kijutásról. Ez azt jelenti, hogy a sportág történetének első női világkupa-futamgyőzelmét megszerző Jászapáti Petra mellett csupán Kónya Zsófia harcolhat a minél jobb helyezésekért. Igaz, ezt mindketten mindhárom távon, 500, 1000 és 1500 méteren is megtehetik.

A magyar short-trackesek már edzhettek is a versenyeik helyszínén Forrás: MTI/Kovács Tamás

A férfiaknál jóval nagyobb esélyekkel számolhatunk nem csak a saját, de például az esélylatolgatásairól is híres Gracenote nevű oldal alapján is, amely utolsó, február 2-án közzétett előrejelzésében két ezüst- és egy bronzérmet jósol nekünk a következő két és fél hétre. Mind a három medálnak a férfi short-trackesek lennének a gazdái.

Ha összejöne a Norvégiától 44 érmet váró szakportálnak a tippje, akkor az Magyarország történetének legeredményesebb téli olimpiai szereplését jelentené. Ha azt vesszük, hogy hét érmünk van a téli játékokon, és mind a hét különböző olimpiákon született, akkor ez nem lenne nagy szó. Ám az elmúlt 62 évben csupán két medál ütötte a mieink markát, szóval minden pontszerző helyezést nagyon meg kell becsülnünk.

2018-ban a férfi váltó megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.

Aki látta, sohasem felejti el, ahogyan Liu Shaolin Sándor az utolsó körre fordulva megelőzi kanadai riválisát, és az élre tör, majd már nem engedi ki a kezéből a győzelmet. A sporttörténelmi sikeren testvérével, Liu Shaoanggal, Knoch Viktorral és Burján Csabával osztozhatott.

Mióta a mieink összehozták ezt az emberfeletti teljesítményt, a sportág még inkább elkezdte ipari mennyiségben szállítani a jobbnál jobb eredményeket. Liu Shaolin Sándor 2016-ban 500 méteren aratott vb-címe után tavaly 1000 méteren is felért a csúcsra, az Európa-bajnokságokon pedig összesen öt aranyéremmel örvendeztetett meg bennünket Phjongcsang óta.

26 éves klasszisunk ezen a télen is remek formát fut, Pekingben és Debrecenben is megnyerte az 500 méteres világkupafutamot, aminek köszönhetően a táv pontversenyének a győztese is ő lett.

A legrövidebb távon kiemelt jelentősége van a rajtnak, aminek a jó pillanatban való elkapásához hihetetlenül ott kell lenni fejben. Reméljük, hogy ezúttal is sikerül legjobbját nyújtani, és akkor egy újabb nagyon szép eredményt érhet el.

Kínai édesapja révén a helyiek is neki szurkolhatnának, amennyiben lehetnének nézők a jégcsarnokban. Azért így is hatalmas élmény lenne látni őt azzal a félig kínai, félig magyar zászlóval ünnepelni valamelyik versenyszáma után, amit magyar édesanyja varrt neki a játékok előtt nem sokkal.

Liu Shaoang az elmúlt négy évben valósággal berobbant az élmezőnybe, kérdés, mennyire vette ki őt a ritmusból a pozitív tesztje miatt kihagyott időszak Forrás: MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

Testvére, Liu Shaoang – vagy ahogyan mindenki hívja őt: Ádó – formájára nagy kérdés mennyire hatott ki, hogy csak visszafogott edzésmunkát tudott végezni pozitív tesztje miatt szerdai kiutazása előtt. De van, amikor a kevesebb néha több, és a pihentebb lábak aranyat érhetnek egy olyan sűrű két hétben, mint ami előttük áll.

A sportág nagyhatalmainak számító Dél-Korea és Kína megint saját kontinensükön nézhetnek farkasszemet a Liu testvérekkel, akiknek a kanadaiak és a hollandok mellett egy másik magyar színekben versenyző riválist sem szabad leírniuk. A Krueger fivérek közül John-Henry indul majd a három egyéni számban, de a váltóban egymás oldalán harcolhatnak majd az éremért. Testvére, Cole nem lesz ott Pekingben, mert a fennmaradó kvótákat Varnyú Alex és Nógrádi Bence kapták.

Ha jól alakulnak a dolgok, akkor már az olimpia legelső, február 5-i napján láthatunk magyarokat az éremért küzdeni.

A vegyes váltó egy debütáló versenyszám lesz, amiben minimum egy döntőre jók lehetünk. A mieink ezután 7-én, 9-én, 11-én, 13-án és 16-án csúszhatnak ismét a jégre – ami remek hír, hogy nem kell majd nagyon korán kelni, hogy láthassuk Liuékat, egyik nap sem kezdődik – magyar idő szerint – 12:00-nál korábban a program.

Kozuback Kamilla 17 évesen sporttörténelmet írt azzal, hogy első magyar snowboardosként kijutott az olimpiára Forrás: Kozuback Kamilla, Instagram

Akiért viszont korán kell majd felkelnünk, az nem más, mint a kijutásával sporttörténelmet író snowboardos, Kozuback Kamilla. Az alig 17 éves fiatal tehetségnek első magyarként szurkolhatunk majd ebben a sportágban téli olimpián, aki a félcsőben bemutatott trükkjeivel gyűjtheti majd a pontokat.

Az alpesisí-versenyek szintén a hajnali órákban lesznek, így az egyaránt óriás-műlesiklásban és szlalomban elinduló két zászlóvivőnknek, Tóth Zitának és Kékesi Mártonnak is a reggeli kávé mellett kell drukkolnunk, hogy minél jobban szerepeljenek majd a selejtezőkben.

A magyar csapat a 2022-es pekingi téli olimpián

Tóth Zita és Kékesi Márton (alpesi sí),
Kozuback Kamilla (snowboard),
Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk (műkorcsolya),
Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence, Varnyú Alex, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia (rövidpályás gyorskorcsolya),
Pónya Sára, Kónya Ádám (sífutás)
Kékesi Márton a második téli olimpiáján vehet részt, ráadásul ezúttal a magyar zászlót is viheti a megnyitón Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A magyar származású Szőllős Noa és Szőllős Barnabás a családjuk és a hazai síszövetség közötti konfliktus miatt pár éve úgy döntöttek, hogy izraeli színekben folytatják a versenyzést. Ez egy hatalmas veszteség a világon egyik legnépszerűbbnek számító téli sport hazai képviselői számára.

Elég arra gondolni, hogy Barnabás tavaly a felnőttek között három számban is a Top 30-ban zárt a cortinai világbajnokságon (kombinációban 13. lett), Noa pedig a 2020-as téli ifjúsági olimpián kombinációban ezüstérmes, szuper G-ben pedig bronzérmes lett. Míg a két magyar csak két-két számban indulhat a selejtezőben, addig a Szőllős testvérek közül Barnabás mind az öt egyéni számban, Noa pedig az óriás-műlesiklás és a szlalom mellett szuper G-ben is ott lehet majd a rajtban.

A sokáig nagyobb magyar érdekeltséggel futó műkorcsolyában most csak Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk párosáért szoríthatunk. A „főpróba" jól sikerült a számukra, az olimpia előtt nem sokkal megrendezett Európa-bajnokságon ugyanis a 6. helyen zártak.

Műkorcsolyában magyar párosnak is szurkolhatunk Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Sífutásban Pónya Sárát a klasszikus és szabad stílust fele-fele arányban tartalmazó síatlon mellett az ezúttal szabad stílusban megrendezésre kerülő sprintben láthatjuk majd, Kónya Ádám pedig e két versenyszám mellett a leghosszabbnak számító 50 kilométeres versenyen harcolhat majd az állítólag brutálisan nehézre sikerült pályával.

Alkalmazkodni a körülményekhez

Sokan nem fogadták jó szemmel, hogy számos helyszínen hatalmas mennyiségben vágtak ki fákat azért, hogy a világ legjobb téli sportolói két héten át összemérhessék erejüket. Márpedig Kína erejét nézve a „havas" sportokban valóban csak egy ekkora időszakról van szó. Sem alpesi síben, sem sífutásban, sem síugrásban, de még biatlonban sincs akár csak a Top 10-re esélyes versenyzőjük.

Pedig utóbbi sportágban a legnagyobb legendák közül kettőt, Ole Einar Björndalent és Daria Domrachevát is megvásárolták azért, hogy megtanítsák nekik ezt a sífutásból és lövészetből álló, amúgy gyönyörű sportot. Egyelőre ezt inkább kevesebb, mint több sikerrel teszik, bár a januári világkupafutamokon már láthattunk biztató jeleket. Igaz, még ezek ellenére is csoda lenne a Top 10 bármelyik atlétájuktól.

A síugrás, a sífutás, a biatlon és az északi összetett helyszíne jóval a tengerszint felett helyezkezik el Forrás: AFP

A biatlonistáknak, sífutóknak és síugróknak 1700 méter magasan kell majd az érmekért küzdeniük, ami egyáltalán nem megszokott. A biatlon-világkupa ikonikus helyszínei közül az olaszországi Antholz-Anterselva helyezkedik el a legmagasabban a tengerszint felett, de a Pekingtől 200(!) kilométerre lévő pálya még ennél is fentebb van száz méterrel.

Az erdőirtás mellett egy másik olyan dolognak isszák most a levét a szervezők, amit nagyon nagy részben ők maguk okoznak. A klímaváltozás okozta globális felmelegedésben Kína óriási szerepet játszik a közel másfél milliárdos népességének hatalmas energiaigényének kielégítésével. Míg a 2008-as nyári olimpián a szmog volt a sportolók legnagyobb ellensége, addig 14 évvel később napjainkban egy másik közvetett hatás csapódik most le: nem esik a hó a helyszíneken.

A melegedő klíma miatt amúgy is rövidül a téli szezon szerte a világon, így évről évre egyre kevesebb ember találkozik hóval élete során. Peking környékén amúgy sem jellemző bármilyen csapadék az év ezen szakaszában, így nagy kérdés, hogyan mehetett bele a Nemzetközi Olimpiai Bizottság abba, hogy Peking adjon otthont a játékoknak.

Ez lesz az első olyan téli olimpia, ahol a pályák hóellátottságát száz százalékban hóágyúzással oldják meg.

Az ehhez szükséges vizet pedig kb. 50 kilométerről fogják az amúgy megújuló energiával működő eszközökbe szállítani.

14 év után a Madárfészek ismét megnyitóünnepségnek ad otthont egy olimpián Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

Ami egy kihagyott ziccer lett volna, ha a kínai szervezők nem élnek vele, az a 2008-as helyszínek újrahasznosítása lett volna. A Michael Phelps parádéjáról emlékezetes Vizeskockában rendezik a curlingversenyeket, a Usain Bolt egyik kedvenc helyének számító Madárfészek pedig a nyitó- és záróünnepségének ad otthont.

Liu Shaolin Sándorék parádéjára abban a Capital Indoor Stadiumban kerülhet sor, ahol másfél évtizede röplabdameccseket rendeztek. 14 éve a Beijing National Indoor Stadiumban harcolt az éremért a női kézilabda-válogatottunk, ott most a jégkorong lesz a fókuszban.

Ami egy óriási csalódás és a teljes téli olimpia presztízsértékét csökkenti, az az NHL-játékosok távolmaradása.

A világ legjobb hokisai sorozatban másodszor nem lesznek ott az ötkarikás játékokon. Ez egyáltalán nem a NOB hibája, sokkal inkább az amerikaiaké, akik nem hajlandóak három hétre leállítani a ligájukat az olimpia kedvéért. Ötletszinten már felmerült az, hogy a jégkorong kerüljön át a nyári olimpiák programjába, de szerintünk itt nem a NOB-nak kéne fejet hajtania az NHL előtt, hanem pont fordítva.

Marco Odermatt nem ismer félelmet, ezért lehet az olimpia egyik legnagyobb sztárja Forrás: AFP/Joe Klamar

Nem is beszélve arról, hogy ha kivesszük az egyetlen valódi csapatsportot – elnézést a curling-rajongóktól – a téli olimpia programjából, az akkora népszerűség csökkenést jelentene, amivel megkérdőjeleződne a játékok fenntarthatóságának létjogosultsága.

Még úgy is, hogy számos emberfeletti teljesítménynek lehetünk majd szemtanúi a többi amúgy csodaszép sportágban.

Elég arra a Marco Odermattra gondolni, aki hatalmas fölénnyel vezeti az alpesisí-világkupát, és nem sokan gondolták volna, hogy a 2019-ben visszavonuló Marcel Hirscher után ennyire keveset kell várni a következő síelő zsenire. A 24 éves fiatal a lehető legjobbkor, az olimpia éve előtt robbant be az elitbe, és akár három-négy éremmel is zárhatja az előttünk álló heteket.

A nőknél Sofia Goggia a lesiklás-szuper G dupláért küzd, Petra Vlhová ugyanezt a bravúrt az óriás-műlesiklás és a szlalom behúzásával érheti el. Igaz, utóbbihoz azért a két éve az édesapját, egyben edzőjét elveszítő Mikaela Shiffrinnek is lesz egy-két szava, aki annak az Aleksander Aamodt Kildének a párjaként kezd kijönni a családi tragédia okozta gödörből, aki a gyors számok egyik nagy favoritja lesz a férfiaknál.

Marte Olsbu Röiseland ismét történelmi tettre készül biatlonban Forrás: AFP/Christof Stache

Marte Olsbu Röiseland arra a bravúrra készül biatlonban, hogy a 2020-as világbajnokság után az olimpián is érmet szerezzen mind a hét versenyszámban, amiben elindul. Két éve Antholzban ezt öt arany- és két bronzérem megoszlásban tudta abszolválni, ha Pekingben is sikerül ezt megismételnie, az a téli olimpiák történetének egyik legnagyobb teljesítménye lenne.

Aki a lazaságot szereti, neki a szabad sítlusú sít és a snowboardot ajánljuk, aki a már-már félelmetesen izgalmas versenyekre vágyik, a bob, szánkó, szkeleton trió mindenképp jó választás lehet a számára, aki pedig a valamivel nyugodtabb pillanatokra vágyik, annak a curling és a műkorcsolya lehet a megoldás.

A következő oldalon mutatunk pár konkrét versenyt, ami száz százalék, hogy nem okoz majd csalódást a téli olimpián.