Vágólapra másolva!
A téli olimpiák történetében először debütáló vegyesváltóban szenzációs teljesítménnyel bronzérmet szerzett a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia összetételű magyar válogatott. A döntőben rendkívül kiélezett versenyben küzdöttek a magyar korcsolyázók, akik végül a szabálytalankodó kanadaiak kizárása miatt szereztek történelmi bronzérmet.

A rövidpályás gyorskorcsolya vegyesváltó számában - amely először szerepelt az ötkarikás játékok veresenyei között - már szombaton éremért küzdhettek a sportolók.

Az elődöntőbe Kína és Olaszország jutott be elsőként, míg a nagy esélyesnek számító koreaiak búcsúztak a küzdelmektől. Hollandia és Kanada továbbjutása után a magyar vegyesváltó a harmadik futamban lépett jégre Kónya Zsófia, Jászapáti Petra, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor összeállításban.

Elsősorban az idősebb Liu testvér nagyszerű teljesítményének köszönhetően a magyar csapat Oroszország előtt futamgyőztesként vívta ki az elődöntőbe jutást.

A magyar staféta ideje 2:38.396 perc volt.

Liu Shaolin Sándor remekül versenyzett a negyeddöntőben Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az elődöntő második futamában lépett jégre a magyar válogatott, a szövetségi kapitány, Bánhidi Ákos Krueger John-Henry helyett ezúttal Liu Shaoangot (Ádót) állította a csapatba. Jászapáti Petra és Kónya Zsófia is remekül versenyzett ebben az etapban, majd a Liu testvérek egy rendkívül kiélezett küzdelemben múlták felül a nagyot küzdő amerikaiakat.

Az utolsó körben Liu Shaolin Sándor egy remek előzéssel került az élre és elsőként ért át a célvonalon, így futamgyőzelemmel sikerült a döntőbe jutás.

Úgy tűnt, hogy az esélyesnek számító kínai csapat lemarad a fináléról, azonban az amerikaiakat és az oroszokat is kizárták, így a házigazda bejutott a döntőbe.

Nagyszerű versenyzéssel jutott döntőbe a magyar csapat Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A magyar csapatnak a döntőben Kínával, Kanadával és Olaszországgal kellett megküzdenie az éremszerzésért.

A válogatott összetétele nem változott, ezúttal is Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang futott ki a jégre.

Visszafújták a rajt után a futamot, mert a kanadai versenyzővel együtt Jászapáti Petra is kicsúszott. A második rajtot óvatosabban kezdte Jászapáti, az olaszok őrülten indítottak. A magyarok a negyedik helyen voltak, de Ádó nagyszerűen felhozta a harmadik helyre a csapatot és végig kiélezett csata folyt a jégen. Kónya Zsófia remekül szállt be, de az egyik kanadai versenyző elkaszálta és kicsúszott, így hatalmas hátrányba kerültünk a vége előtt. Kína óriásit küzödött Olaszországgal, és olimpiai bajnoki címet szerzett.

A fantasztikusan versenyző magyar vegyesváltó végül bronzérmes lett, mert Kanadát kizárták, de lehetett volna esély az ezüstéremre vagy akár az aranyra is.

Liu Shaolin Sándorék így a férfi váltó 2018-as pjongcsangi aranyérme után a magyar rövidpályás gyorskorcsolya történetének második érmét szerezték meg.

A magyar csapat fantasztikus szerepléssel nyert bronzérmet Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A vegyesváltók küzdelmei előtt egyéni versenyekkel indult a szombati nap a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók számára. Jászapáti Petra és Kónya Zsófia sikeréért lehetett elsőként szurkolni, női korcsolyázóink az 500 méteres táv előfutamaiban léptek jégre.

A második futamban Kónya Zsófia a harmadik pozícióból indult, és ezen a helyen ért célba kínai és orosz riválisa mögött. Az első két helyezett jutott egyből tovább, Kónya a harmadik helyen még bízhatott a folytatásban, azonban időeredménye végül nem volt elegendő a következő körbe kerüléshez.

Az 500 méteres táv selejtezőjének harmadik futamában Jászapáti Petra remek versenyzéssel a második helyen ért célba a kanadai Kim Boutin mögött, így továbbjutott a negyeddöntőbe.

Jászapáti Petra remek versenyzéssel továbbjutott a negyeddöntőbe Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A női 500 méter további versenyeit, beleértve a döntőt is, február 7-én, hétfőn fogják rendezni.

A folytatásban férfi versenyzőink léptek jégre az 1000 méteres táv selejtezőjében. Elsőként a hatodik futamban láthattunk magyar korcsolyázót, a 2018-as játékokon még amerikai színekben versenyző Krueger John-Henry az első kör végére átvette a vezetést, majd magabiztosan megnyerte a futamot és könnyedén továbbjutott.

A hetedik futamban a 2018-ban férfi váltóban olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor lépett jégre, aki magabiztosan vezetett, de egy törtött penge került a jégre, ezért újraindították az etapot.

A 26 éves klasszis a folytatásban is könnyedén maradt az élen, ráadásul két riválisa is elcsúszott, így győzelme és továbbjutása a vártnál is simább volt.

Liu Shaolin Sándort (balra) a futam újraindítása sem zavarta meg Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az ifjabb Liu testvér, a szintén olimpiai bajnok Shaoang végig biztosan vezetett a nyolcadik futamban és két társához hasonlóan az első helyen nyerte meg saját etapját és bejutott a negyeddöntőbe, amelyre hétfőn kerül sor.