Vágólapra másolva!
Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja bízik benne, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyázók a vegyes váltóban szombaton elért harmadik hely után szereznek még érmet a pekingi téli olimpián.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke vasárnap az MTI-nek elmondta: nagyot dobbant a szíve, amikor kiderült, a váltó végül harmadik lett.

"A bizonytalansági tényező benne van a sportágban, ennek volt köszönhető, hogy Kónya Zsófiát hátulról elgáncsolták, majd emiatt kizárták a kanadaiakat. A harmadik hely így is fantasztikus!" - fogalmazott a 79 éves sportdiplomata, korábbi köztársasági elnök, kétszeres olimpiai bajnok vívó.

- tette hozzá. - "A többi magyar induló számára az volt a fontos, hogy megszerezze a kvótát, magához képest jó eredményt érjen el, és képviselhesse hazáját."

Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) örökös tiszteletbeli elnöke átadja az aranyérmeket a győztes magyar válogatott tagjainak 2018-ban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Schmitt Pál kiemelte, hogy az olimpia és mindenki szegényebb azzal, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lehetnek jelen nézők, vagy csak korlátozott számban, és külföldi szurkolók egyáltalán nincsenek Pekingben.

"Az olimpia a sportról és a kultúráról szól. Minden résztvevő bemutathatja a maga történelmét, kultúráját, gasztronómiáját. Most ilyenre nincs lehetőség, nem lehet például Magyar Házat működtetni Pekingben az olimpia alatt" - jegyezte meg.

Hozzátette: most az volt a legfontosabb, hogy a játékokat megrendezzék, de a világjárvány miatt csak szigorú feltételek mellett. Szerinte a szervezők remekül vizsgáznak, a létesítmények döntő része már készen volt, hiszen ezekben a 2008-as nyári olimpián már rendeztek versenyeket, most igazán a hegyi zónákban kellett beruházásokat végezni.

Schmitt Pál szerint short trackben mindig ott lesznek a magyarok Forrás: MTI/Kovács Tamás

Schmitt Pál szerint nagyot dobna a magyar téli ötkarikás mozgalmon, ha egy csapat ki tudna jutni az olimpiára. Példaként hozta fel a jégkorongosokat, a nők például az utolsó mérkőzésen bukták el a pekingi részvételt.

- hangsúlyozta a NOB magyar tagja az MTI-nek.

Elmondta, hogy a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó vasárnap esti éremátadásra nem mehet el a szigorú protokoll miatt. A nap folyamán pedig találkozott Gyulay Zsolttal, a MOB múlt szombaton megválasztott elnökével.