A NOB elnöke találkozott a korábban eltűntnek hitt teniszezővel

Horizontal Oly
President of the International Olympic Committee (IOC) Thomas Bach speaks during a ceremony of the 100-year anniversary of the IOC Eexcutive board at the monument of Pierre de Coubertin, the founder of the international Olympic committee, at the Olympic Academy at the Ancient Olympia, birthplace of the ancient Olympics in southern Greece on October 17, 2021, day before the flame lighting ceremony for the Beijing 2022 Winter Olympics . (Photo by Valerie GACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a pekingi olimpián még szombaton személyesen találkozott a teniszező Peng Suajjal, akit egy ideig a nemzetközi sajtó eltűntként kezelt. Peng egy lapinterjúban tagadta, hogy szexuálisan zaklatták és eltűnt volna.

A NOB hétfői közlése szerint Peng több sporteseményt is felkeres majd a téli olimpián, és már látta a szombati Kína-Norvégia curling vegyespáros mérkőzést.

A teniszező szándékában áll, hogy - amennyiben a világjárványban lehetővé válik - Európába utazik, és többek között ellátogat a NOB svájci központjába.

A 36 éves, párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszező a közösségi oldalán egy november 2-i bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest, azt követően pedig sokáig nem adott életjelet magáról.

Thomas Bach személyesen találkozott a korábban eltűntnek hitt Peng Suajjal Forrás: AFP/Valerie Gache

A kínai kormány és sportági szövetség sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos vélemények megjelenését. A kínai kormánypárt nem közölte, hogy vizsgálja-e, mi történt Peng és a 75 éves Kao-li között, aki 2018-ban szinte teljesen eltűnt a közéletből. Később az állami televízióban elhangzott egy Pengnek tulajdonított angol nyelvű nyilatkozat, amelyben visszavonta korábbi vádjait, majd egy kínai ifjúsági tornán készült videón a pálya mellett állva integetett és teniszlabdákat írt alá a gyerekek számára.

Peng eltűnése miatt politikusok és teniszezők a világ különböző részéről adtak hangot aggodalmuknak, a női tenisztornákat szervező WTA pedig decemberben felfüggesztette a kínai versenyeket a játékos helyzete miatt.

Bach korábban elmondta, hogy ha a kínai játékos bármilyen vizsgálatot szorgalmaz, a NOB mögötte áll. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke még novemberben mintegy fél órán át videotelefonon beszélt Penggel, és akkor állapodtak meg abban, hogy a közeljövőben személyesen is találkoznak.

Peng a francia L'Équipe-nek adott kínai nyelvű, angolra fordított interjújában elmondta: szombaton együtt vacsorázott Bachhal, volt egy barátságos beszélgetésük, eszmecseréjük. Peng tagadta, hogy azt állította, szexuálisan zaklatták volna, egyúttal jelezte, hogy maga törölte azt a posztját, amelyet szerinte félreértelmeztek.

Peng Suaj barátságos eszmecserét folytatott a NOB elnökével Forrás: AFP

"Soha nem mondtam, hogy bárki bármilyen módon szexuálisan bántalmazott volna" - mondta. Egyben azt is hangsúlyozta, hogy sosem tűnt el, mindenki láthatta őt.

A NOB közölte: a megbeszélésen jelen volt Kirsty Coventry, a NOB sportolói bizottságának vezetője is, a találkozót egy pekingi hotelben tartották, a szervezőknek pedig nem volt tudomásuk róla.

Bach annyit jegyzett meg, hogy ez Peng élete, az ő története, és ezért a kommunikáció is tőle függ.