Liu Shaoang épphogy lemaradt az éremről, Liu Shaolin Sándor a hatodik lett 1500 méteren az olimpián

téli olimpia 2022, peking, gyorskorcsolya,korcsolya, férfi, 1500m, 1500, méter, elődöntő
Hungary's Shaoang Liu reacts after competing in a semi-final heat of the men's 1500m short track speed skating event during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Capital Indoor Stadium in Beijing on February 9, 2022. (Photo by WANG Zhao / AFP)
Vágólapra másolva!
A rövidpályás gyorskorcsolyázóink közül férfi 1500 méteren Liu Shaolin Sándor már a negyeddöntőben új olimpiai csúcsot ért el a 2:09.213-s idejével, majd végig menetelve végül a hatodik helyen fejezte be a versenyt, Liu Shaoang a negyedik lett, Krueger John-Henry a B-döntőt megnyerve a 11. helyen zárt, míg Jászapáti Petra továbbjutott, Kónya Zsófia viszont kicsúszott és kiesett a női 1000 méter selejtezőjében a pekingi téli olimpia szerdai napján. 

Liu Shaoang 4., Liu Shaolin 6. lett 1500 méteren

A férfiak 1500 és a nők 1000 méteres számával folytatódott szerdán a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók számára a pekingi téli olimpia. A fiúknak - elsősorban Liu Shaolinnak - nem volt más lehetőségük, mint hogy túltegyék magukat a hétfői 1000 méteres döntő eseményein, amelyben Liu Shaoang úgy lett harmadik - és szerezte meg Magyarország történetének első egyéni olimpiai érmét -, hogy a célvonalon elsőként áthaladó testvérét, Liu Shaolin Sándort kizárták, és a teljes mezőny végére sorolták. Korábban Krueger John-Henryt - aki ebben a számban amerikai színekben ezüstérmes volt négy éve - a negyeddöntőben zárták ki, de ő Liu Shaolinnal ellentétben nem kapott sárga lapot, ezért a 14. sorolták.

Liu Shaolin Sándor 1500 méteren próbálta feledtetni a hétfői fájdalmakat Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A világkupa-sorozatban férfi 1500 méteren a három magyar nem áll olyan előkelő helyeken, mint a másik két, rövidebb számban,

de ennek ellenére azért reménykedhettünk ma is egy esetleges éremszerzésben. A válogatott kedden edzést tartott a Fővárosi Fedett Stadionban, azonban az előző napon sokat versenyzők, a két Liu pihenő napot kapott. Ilyen előzmények után kezdődtek meg szerdán a negyeddöntők küzdelmei.

Liu Shaolin Sándor az első futamban lépett jégre egy-egy kanadai, izraeli, orosz, lett és lengyel riválissal. A verseny hibás rajttal kezdődött, így újra kellett indítani a futamot. Másodjára már sikeresen indultak. Liu Shaolin az ötödik, hatodik helyen állt az első pár körben.

A magyar versenyző két körrel a vége előtt az élre állt, majd simán, elsőként jutott az elődöntőbe 2:09.213-s idővel, új olimpiai csúccsal!

Liu Shaolin sorra "vadászta le" az ellenfeleit Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

„Fizikailag jól éreztem magam két nappal ezelőtt is és most is.

De ezt az egészet csak én tudom helyretenni. Meg kell mutatnom, hogy én vagyok a legjobb" - mondta a negyeddöntő után Liu Shaolin az M4 Sport kamerája előtt.

Az ötödik futamban láthattuk Krueger John-Henry, aki két japán és egy-egy holland, olasz és kínai versenyzővel lépett jégre. A magyar versenyző az utolsó helyen állt a futam elején, majd öt körrel a vége előtt a negyedik helyen volt.

Végül remek korcsolyázással a harmadik helyen jutott be az elődöntőbe 2:12.525-s idővel.

Krueger John-Henry is bejutott az elődöntőbe Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A hatodik futamban is volt kiért izgulnunk, a friss bronzérmes Liu Shaoang kínai, francia, olasz, brit és orosz ellenfelet kapott. Shaoang az első körökben a negyedik helyen állt kényelmes kezdéssel, majd öt körrel a vége előtt az ötödik volt.

Végül négyen maradtak, a magyar versenyző szépen tört előre, és a második helyen jutott az elődöntőbe 2:15.376-s idővel.

Liu Shaoang is nagyon magabiztosan versenyzett Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az első elődöntőben Liu Shaolin Sándor lépett a jégre kanadai, orosz, izraeli, koreai, holland és belga riválisával. A magyar klasszis szinte rögtön az élre állt, majd az első három helyen ment.

Öt körrel a vége előtt a második helyen állt, végül ebben a pozícióban ért be a célba, és 2:10.685-s idővel a döntőbe jutott.

Liu Shaolin Sándor döntőbe jutott 1500 méteren Forrás: AFP/Wang Zhao

A második elődöntőben Krueger John-Henry holland, japán, koreai, orosz, kanadai és lett ellenféllel küzdött. A magyar sportoló a negyedik volt az első körökben, majd héttel a vége előtt feljött a második helyre. Sajnos a holland Sjinkie Knegt megbillentette,

így kiszállt a továbbjutásért folytatott harcból, és végül a holland kizárása után ötödikként került a B-döntőbe 2:18,671-s idővel.

Liu Shaoang a harmadik elődöntőben volt érdekelt, méghozzá kanadai, kazah, koreai, olasz, kínai és brit riválissal a jégen. A magyar versenyző az első körökben hárulról figyelte az eseményeket, de egy ütküzés után feljött a harmadik helyre.

Öt körrel a vége előtt az élre állt, és senkitől sem zavartatva futamgyőztesként jutott a fináléba 2:12.519-s idővel.A fináléba a továbbjutattások miatt tízen kerültek be, amely csúcsot jelentett.

Liu Shaoang is bejutott a fináléba Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

A hatfős B-döntőben Krueger John-Henry azért harcolhatott, hogy legalább a 11. hely meglegyen összesítésben. A magyar versenyző hátul ment az első körökben, de ezt követően a második helyre lépett előre.

Öt körrel a vége előtt a harmadik volt, végül az első helyen zárt, megnyerte a B-döntőt 2:18.059-s idővel és összesítésben a 11. lett.

A tízfős fináléban két magyarnak is szurkolhattunk tehát, ugyanis Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is bejutott. A rendhagyó fináléban az elején élre állt a két magyar, öt körrel a vége előtt már nem voltunk az első háromban.

A végén hatalmasat küzdött mindkét Liu testvér, de végül az érem nem jött össze. Liu Shaoang a 4. lett 2:09.42-s idővel, míg Liu Shaolin Sándor a 6. helyen végzett 2:09-97-s idővel.

A győzelmet a dél-koreai Hvang Te Hon szerezte meg.

Ezúttal nem jött össze a dobogó Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

„Ez a nap arról szólt, hogy fel tudtunk állni abból, ami az elmúlt napokban történt. Kicsit

mellénk állhatott volna a sors az elmúlt napok miatt. Igazából, ugyanolyan dolgok történtek, mint hétfőn, de most érdekes módon senkit nem zártak ki. Majd odamegyek a bíróhoz, és azt kívánom neki, hogy remélem jól tud majd aludni

– mondta az M4 Sport kamerája előtt Liu Shaolin Sándor. - Még mindig bennem vannak a dolgok, remélem

az olimpia után írok egy hosszabb üzenetet egy magányos éjszakámon.

Örülök az olimpiai rekordnak, nagyon jó formában vagyunk, de ma a végére elfogytam, mert nem ez a fő számunk" - tette hozzá.

„Nagyon nehéz döntő volt, erős mezőnnyel, mindenki megérdemelte, hogy itt legyen. Nem ez a fő távunk, nem erre készültünk. Sikeres nap volt, mert jól versenyeztünk. Kiadtuk magunkból mindent, ebben most ennyi volt" - árulta el Liu Shaonag.

Jászapáti Petra országos csúccsal továbbjutott, Kónya Zsófia kicsúszott

A vegyesváltóval szombaton bronzérmes Jászapáti Petra - aki 500-on hétfőn hetedik lett - és Kónya Zsófia (21.) ezúttal 1000 méteren szerepelt. Előbbi 17., utóbbi pedig 23. volt a vk-ban. Jászapáti a Liu testvérekhez hasonlóan kedden pihenhetett.

A selejtező harmadik futamában Kónya Zsófia kínai, holland és francia riválisával lépett jégre. A magyar versenyző az első körökben

a harmadik helyen állt, majd ütközött a holland a Xandra Velzeboerrel és kicsúszott. A bírók úgy döntöttek, nem történt szabálytalanság, így számára véget ért a verseny.

Kónya Zósfia sajnos kicsúszott Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

"Nagyon nagy hiányérzet van benne, sajnálom, nem tudok most sokat mondani.

- mondta Kónya Zsófia az M4 Sport kamerája előtt.

Jászapáti Petra a nyolcadik futamban volt érdekelt, akinek amerikai, olasz és lengyel ellenfele volt. A magyar gyorkorcsolyázó azonnal az élre állt, majd három körrel a vége előtt a második volt. Jászapáti a végét is meghúzta, és

Kristen Santos mögött végül a másdik helyen továbbjutott 1:28.392-s idővel, országos csúccsal.

Jászapáti Petra továbbjutott 1000 méteren Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Férfiak, eredmények, magyarok:
1500 m, negyeddöntő

1. futam: Liu Shaolin Sándor, 2:09.213 (olimpiai rekord) - elődöntőbe jutott
5. futam: Krueger John-Henry, 2:12.525 - elődöntőbe jutott
6. futam: Liu Shaoang, 2:15.376 - elődöntőbe jutott

elődöntő
1. futam: Liu Shaolin Sándor, 2:10.685 - döntőbe jutott
2. futam: Krueger John-Henry, 2:18,671 - B-döntőbe jutott
3. futam: Liu Shaoang, 2:12.519 - döntőbe jutott

B-döntő: Krueger John-Henry, 2:18.059 - 1. hely, összesítésben 11. pozíció

Döntő
Liu Shaoang, 2:09.42 - 4. hely
Liu Shaolin Sándor, 2:09-97. 6.hely

Nők, eredmények, magyarok:
1000 m, selejtező

3. futam: Kónya Zsófia - idő nélkül kiesett
8. futam: Jászapáti Petra, 1:28.392 (országos csúcs) - továbbjutott