Társoldalunk:

Nem sikerült a bravúr az olimpiai címvédő magyar férfi váltónak

2022.02.11. 13:40

Pénteken folytatták szereplésüket a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók Pekingben. Az olimpiai bajnoki címvédő férfi váltó nem tudott bejutni a fináléba, így a B-döntőben folytathatja a továbbiakban. A nőknél 1000 méteren Jászapáti Petra bejutott az elődöntőbe, végül a nyolcadik helyen zárt. A férfiaknál 500 méteren mindhárom magyar korcsolyázó, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is továbbjutott a negyeddöntőbe és vasárnap éremért küzdhetnek meg.

A pénteki versenynap legizgalmasabb és legkiélezettebb összecsapásának az olimpiai címvédő magyar férfi váltó küzdelme ígérkezett, Liu Shaolinék a döntőbe jutásért léptek jégre. A magyar csapat a második futamban állt rajthoz Dél-Korea, Hollandia és Oroszország ellen. A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összetételű csapat a sor végén haladt, de egyáltalán nem volt leszakadva a riválisoktól. 

Liu Shaolin előzése tervezett volt, de a újra visszaestünk a negyedik helyre, bár ez úgy tűnt, a taktika része. 12 körrel a vége előtt összesűrűsödött a mezőny, nem sikerült a váltás Krueger és Nógrádi között. A két Liu testvér próbálta visszahozni bravúrral a hátrányt, a két továbbjutó hely egyike azonban egyre távolabbinak tűnt. Végül a negyedik helyen sikerült befutnia a magyar fiúknak, akik a B-döntőben folytathatják a szereplést a hollandokkal egyetemben. Ebből a futamból a dél-koreaiak és az oroszok jutottak tovább.

A magyar váltónak nem sikerült a bravúros döntőbe jutásForrás: MTI/Kovács Tamás

A pekingi játékokon a vegyesváltó tagjaként már bronzérmes Jászapáti Petra egyéniben az 1000 méteres táv negyeddöntőjének negyedik futamában lépett jégre. A magyar lánynak az utolsó futamban koreai, kanadai, holland és amerikai ellenféllel szemben kellett kivívnia a továbbjutást.

A 23 éves magyar korcsolyázó sokáig az utolsó helyen haladt, de egy remek hajrával és nagyszerű előzésekkel a harmadik helyen futott be, és kiváló időeredményének (1:28:786) köszönhetően továbbjutott az elődöntőbe.

Jászapáti Petra a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének negyeddöntőjébenForrás: MTI/Kovács Tamás

Jászapáti az elődöntő első futamában lépett jégre, bombaerős ellenfeleivel szemben sokáig a negyedik helyen haladt, végül ötödikként ért célba, így a B-döntőben folytathatta a továbbiakban az 1000 méteres távon. A magyar versenyző a kisdöntőben a negyedik helyen zárt, összesítésben pedig nyolcadik lett az 1000 méteres távon.

A fináléban Suzanne Schulting megvédte olimpiai bajnoki címét, rajt-cél győzelmet aratott, amihez nagyban hozzájárult, hogy az amerikai Kristen Santos és az 500 méteren aranyérmes olasz Arianna Fontana összeütközött, így mindketten kicsúsztak az üldöző pozícióból. Az ezüst a dél-koreai Csoj Min Dzsongé, a bronz a belga Hanne Desmet-é lett.

A női 1000 méter negyeddöntője után következett a férfi 500 méteres táv selejtezője, amelynek három klasszisunk, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry is magabiztosan vághatott neki.

A szám első futamában Liu Shaolin Sándor lépett jégre, és kényelmes, könnyed versenyzéssel ért célba az első helyen.

Liu Shaolin Sándor fölényesen nyerte meg a futamátForrás: AFP/Manan Vatsyayana

Krueger John-Henry az ötödik futamban bizonyíthatott, és óriási csatában futott be a második helyen, éppenhogy megelőzve lett ellenfelét, Roberts Kruzbergset.

A hetedik futamban Liu Shaoang végig tartotta az első pozíciót, és az izraeli Vladislav Bykanov előtt célba érve a papírformának megfelelően társaihoz hasonlóan továbbjutott.

Az 500 méteres számban a negyed- és az elődöntőt, valamint a finálét majd vasárnap rendezik.