Liu Shaoang: Félelmetesen nyugodt és higgadt voltam

LIU Shaoang, téli olimpia 2022, legjobb fotók, galéria
Peking, 2022. február 13. Liu Shaoang elsőként ér célba a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. Mellette a második helyezett orosz Konsztantyin Ivlijev. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Liu Shaoang vasárnap rendkívül magabiztos versenyzéssel szerzett aranyérmet a rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres döntőjében, így a négy évvel ezelőtt váltóban nyert ötkarikás bajnoki címe után újra történelmi győzelem részese lehetett. A Magyar Olimpiai Bizottság hétfőn online sajtótájékoztatót szervezett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok tiszteletére, aki Bánhidi Ákos csapatmenedzser társaságában válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az 500 méteres versenyszám új olimpiai bajnoka elsőként a döntővel kapcsolatos emlékeit elevenítette fel, és kiemelte, hogy végig nyugodt és magabiztos tudott maradni, ami kulcsszerepet játszott a sikerében.

"Az volt a taktikám a döntőben, hogy végig az élen maradok. Éreztem a mögöttem haladó Konsztantyin Ivlijev sebességét, de tudtam, hogy nem fog bevállalni egy kockázatos előzést, mert akkor bukhatná az éremszerzést. Az első két kört meghúztam, aztán védekeztem" - emlékezett vissza a fináléra Ádó.

Úgy keltem föl, hogy tudtam, bajnok leszek. Amikor beértem a célvonalba, valóban nem sok reakcióm volt. Igazából nem tudom, hogyan kell erre reagálni, de próbálom feldolgozni magamban ezt a csodás eredményt" - tette hozzá a pekingi játékokon egy aranyat és két bronzérmet szerző klasszis.

Liu Shaoang végig nyugodtan és magabiztosan versenyzett az 500 méteres távon Forrás: MTI/Kovács Tamás

A 23 éves korcsolyázó elárulta, a szűk családdal már beszélt a döntő után, de nagyobb ünneplést egyelőre nem tartottak, hiszen még a férfi váltó B döntője is hátravan az olimpián, illetve lesz egy világbajnokság majd Kanadában, és utána tarthat hosszabb pihenőt a válogatott.

A hétfői sajtótájékoztatón részt vett a rövidpályás gyorskorcsolyázók edző-menedzsere, Bánhidi Ákos is, aki szerint Ádó higgadtsága volt a történelmi siker kulcsa.

- árulta el Bánhidi.

Félig kínai származására utalva Liu Shaoang kiemelte, hogy csodálatosnak tartja, amiért itt Pekingben ilyen sokan szurkoltak neki, és azt is elmondta, hogy a sikerben természetesen együtt osztozik testvérével, Liu Shaolin Sándorral, aki 1000 méteren olimpiai bajnok lehetett volna, de megfosztották az aranyéremtől. A kétszeres olimpiai bajnok korcsolyázó szerint a sportág és saját maga is rengeteget fejlődött az elmúlt években, amit Bánhidi Ákos is megerősített.

"Sok mindent meghatároz az, ha sikerül eredményesnek lenni. Kálvária volt az 1000 méter, és nem vagyunk specialistái az 1500-nak, de ott is megvolt az éremesély. A férfi váltó nem jött össze, de a vegyesváltó fantasztikus volt, a lányok is remekül teljesítettek.

- mondta a short track csapat menedzsere.

Bánhidi Ákos szerint a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók rengeteget fejlődtek az elmúlt években Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A jövővel kapcsolatban Ádó azt nyilatkozta, hogy nem tudja még, hány olimpián fog indulni, de a négy év múlva esedékes milánói játékokon mindenképpen szeretne versenyezni a testvérével együtt.

- mondta a kétszeres olimpiai bajnok.

Bánhidi Ákos kiemelte, rendkívül fáradt, de nagyon boldog a sikerek miatt. A sorozatos jó eredmények kapcsán elárulta, nagy örömmel töltené el, ha a magyar korcsolyasport új létesítményeket kaphatna, így biztosítva a következő generáció sikerességét.

Ez mindennek az alapja, a megfelelő körülmények biztosíthatják, hogy a következő generációk is szállítsák majd a kiemelkedő eredményeket" - mondta Bánhidi Ákos a sajtótájékoztató végén.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott még nem fejezte be olimpiai szereplését, szerdán a címvédő férfi váltó a B-döntőben egy jó eredménnyel szeretné zárni a pekingi ötkarikás játékokat. A csapat pénteken érkezik a Budapesten található gyakorló jégcsarnokba, ahol megünneplik a fantasztikus sikereket.

A magyar short trackesek három érmet nyertek Pekingben. Liu Shaoang az 500 méteren szerzett aranyérme mellett 1000 méteren bronzérmes lett, míg a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összetételű vegyesváltó szintén bronzéremig jutott.