Társoldalunk:

Szépen szeretne búcsúzni Pekingtől a magyar short track-válogatott

2022.02.15. 07:20

Szerdán még utoljára mindenki odateszi magát, szeretnénk szépen búcsúzni a pekingi olimpiától - mondta Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott edző-menedzsere.

"Egészen biztosan mindenki odateszi magát a short track zárónapon szerdán. Hazudnék, ha azt mondanám, nem éreztem korábban egy picit olyat, hogy szép volt, jó volt, elég volt, már mehetnénk haza, de ezek a versenyzők profik, és tudják, hogy az utolsó napon is érhetnek el szép eredményeket" - mondta Bánhidi, aki azt is elárulta, hogy felemelő érzés volt számára és örök élmény, hogy hétfőn este meghallgathatta a magyar himnuszt az 500 méteren győztes Liu Shaoang tiszteletére..

A férfi váltó - amely címvédőként érkezett Pekingbe - ezúttal majd a B döntőben szerepelhet egy rossz elődöntős váltás miatt. Akkor Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry és Nógrádi Bence futott. Varnyú Alex az elődöntő előtti napon érkezett ki a kínai fővárosba koronavírus-fertőzés miatt, így ő kimaradt.

"A pillanatnyi forma dönt majd, hogy lesz-e változás az összetételen. Addig van még edzésünk is, és szerencsés helyzetben vagyok, hiszen a futam előtt fél órával kell kijelölnöm a négy versenyzőt - tette hozzá az edző-menedzser.

Nógrádi Bence váltja Liu Shaolin Sándort a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyének középdöntőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 11-énForrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

A férfi váltó A döntőjében öt válogatott szerepel, míg a B-ben három (a magyar mellett a japán és a holland), így - ha nincs mezőny végére visszasoroló sárgalapos kizárás, akkor - a magyarok legfeljebb az összesített hatodik helyet csíphetik el.

Szerdán rendezik a női 1500 métert is Jászapáti Petrával és Kónya Zsófiával, mindketten bronzérmesek voltak a vegyesváltóval Pekingben. Jászapáti ezenkívül sorra hozta az egyszámjegyű eredményeket: hetedik lett 500-on és nyolcadik 1000-en.

Petra 1500-on is volt már dobogós világkupa-versenyen. Nem áll kisebb lehetőség előtt ezen a távon sem. Kérdés, hogy fejben mennyire tudja magát felrántani erre a számra. Kónyának nem ez a kulcstávja, nem volt véletlen, hogy szerettük volna becserélni ide Sziliczei-Német Rebekát, de nem lehetett" - mondta Bánhidi.

Jászapáti Petra 1500 méteren is képes lehet a meglepetésreForrás: MTI/Kovács Tamás

Két tartalék, Sziliczei-Német és a váltóra jelölt Tiborcz Dániel már korábban hazautazott, mivel nincs rá mód, hogy őket szerepeltessék.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott több történelmi tettet hajtott végre Pekingben: három érmet gyűjtött, a vegyes váltó bronzérmével női dobogósa, Liu Shaoang személyében pedig egyéni téli olimpiai bajnoka is van már Magyarországnak. A csapat ezen kívül szerzett egy negyedik és hatodik helyezést is férfi 1500 méteren.