Vágólapra másolva!
A magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó 5000 méteren a B-döntőt megnyerte, és mivel a fináléban nem történt kizárás, így végül összesítésben a hatodik helyen zárt. A nők 1500 méteres egyéni versenyében Jászapáti Petrát az elődöntőben zárták ki, míg Kónya Zsófiát a negyeddöntőben, de utóbbi egyébként sem továbbjutó helyen ért célba a pekingi téli olimpiai szerdai napján. 

Négy évvel a történelmi aranyérme után ezúttal a pontszerző helyekért küzdhetett rövidpályás gyorskorcsolyában a férfi váltó 5000 méteren a pekingi téli olimpia szerdai napján.

Az éremszerzésre egy rossz váltás miatt már a pénteki elődöntőben elszállt az esélye a címvédő négyesnek,

amely Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összeállításban szerepelt. Akkor nem is volt választási lehetőség, hogy ki kerüljön a négyesbe, mert koronavírus-fertőzése miatt csak egy nappal korábban érkezett a kínai fővárosba a csapat ötödik tagja, Varnyú Alex, aki azonban szerdán sem kapott szerepet, a csapat negyedik tagja továbbra is Nógrádi Bence maradt.

Nem sikerült a döntőbe jutás a címvédő férfi váltónak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mivel az A döntőben öt staféta szerepel, így papíron a kisdöntő megnyerésével a hatodik hely volt a tét a versenynap előtt,

ugyanakkor ennél előkelőbb helyben is lehetett titkon bízni, ehhez azonban kizárás kellett a fináléban.

A B-döntőben Liu Shaoang kezdett a holland és japán riválisával, Liu Shaolin, Krueger John-Henry és Nógrádi Bence volt a sorrend. A mezőny végig együtt ment, folyamatosan keresték a pozíciót a versenyző.

A hajrában Liu Shaolin Sándor elképesztőt ment, és behozta az első, pontszerző helyre a váltót 6:39.713-s idővel. Mivel nem történt kizárás a fináléban, így a 6. helyen zárt a magyar váltó.

A döntőt Kanada nyerte meg a magyar időnél rosszabb, 6:41.257-s idővel, a második Dél-Korea, hamradik Olaszország lett.

Megnyerte a B-döntőt a férfi váltó Forrás: AFP/Sebastien Bozon

"Nagyon jól éreztem magamat. Az történt, amit szerettünk volna. Sikerült jól zárni az olimpiát.

- mondta az M4 Sport kamerája előtt Liu Shaolin Sándor.

"Nagyon sok futamon vagyok túl, örülök neki, hogy mindhárom egyéni távban döntőzni tudtam. Sokat kivett belőlem az olimpia mentálisan és fizikálisan is.

- árulta el Liu Shaoang.

Egyéniben még a két női versenyző, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia indult 1500 méteren.

Egyiküknek sem ez a legerősebb száma, de előbbi négy éve a hatodik, pontszerző helyen zárt Phjongcshangban.

A 36 indulót hat futamba sorolták, mindegyikből az első három, valamint a három leggyorsabb negyedik lépett a következő körbe. A főbíró Pádár Beáta volt, aki eddig koronavírus-fertőzése miatt nem dolgozhatott a játékokon.

Az első negyeddöntőben indult Jászapáti Petra kínai, koreai, holland, olasz és francia riválissal. A magyar versenyző a mezőny végén volt a futam elején, de pár kőr után már az élre állt,

végül remek versenyzéssel, a második helyen jutott az elődöntőbe, csak a világcsúcstartó dél-koreai Csoj Min Dzsong tudta megelőzni.

Az időmérő berendezés meghibásodott, így eredményt sokáig nem közöltek, végül kiderült, hogy 2:22.115-s idővel ment tovább.

Jászapát Petra magabiztos versenyzéssel jutott az elődöntőbe Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Kónya Zsófia a harmadik futmban lépett jégre, méghozzá amerikai, holland, japán, kanadai és kazah riválissal. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó jól kezdett, a táv elején az első háromban volt. A szegediek versenyzője

öt körrel a vége előtt az ötödik volt, végül ebben a pozícióban fejezte be a versenyt idővel, ráadásul egyik előzését szabálytalannak ítélték, emaitt ki is zárták, így nem jutott az elődöntőbe.

"Sajnálom ezt az 1500 métert. Nem éreztem jogosnak a kizárást, reménykedtem benne, hogy magyar bíróval más lesz a helyzet. Jól helyezkedtem, de tudni kell, ez nem a legerősebb számom, így nem volt óriási elvárásom.

- mondta Kónya Zsófia az M4 Sport kamerája előtt.

Kónya Zsófiát kizárták, így nem jutott az elődöntőbe Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Kovács Tamás

Az elődöntőben a második futamban lépett jégre Jászapáti Petra holland, belga, olasz, amerikai, cseh és japán riválissal. Mivel minden futamból csak a két első jutott automatikusan a döntőbe - és a legjobb harmadik -, így nagyon nehéz dolga volt a magyar versenyzőnek. Jászapáti a futam elején a mezőny végére állt be, de szépen lassan jött fel. Öt körrel a vége előtt az ötödik volt, majd egy esés miatt a harmadik helyre lépett előre,

végül a harmadik lett 2:20.05-s idővel, de szabálytalanság miatt kizárták, így nem jutott az A -és a B-döntőbe sem.

Jászapáti Petrát az elődöntőben kizárták Forrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadik elődöntőben a dél-koreai Csoj Min Dzsong új olimpiai rekorddal, 2:16.831-s idővel nyert. A B-döntőt a japán Kikucsi nyerte, aki féltávnál körelőnyt szerzett, megelőzve az amerikai Kristen Santost és a kanadai Kim Boutint. Az A döntőben előbb a kínai Han próbált ritmust váltani, akit Suzanne Schulting vett üldözőbe, fel is adta a próbálkozást. Aztán a címvédő koreai Csoj Min Dzsong állt az élre, akit Ariana Fontana és ismét csak Schulting, vett üldözőbe, és végül ők hárman ebben a sorrenben haladtak át a célvonalon. Schulting a 6., Fontana a 11. olimpiai érmét szerezte meg.

A magyarok minden idők legsikeresebb téli olimpiáján három érmet is szereztek:

Liu Shaoang 500 méteren győzött - ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok -, 1000 méteren harmadikként zárt, akárcsak a vegyesváltó. Ezen kívül 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, bátyja, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik volt.

Férfiak, eredmények, magyarok:
5000 m, B-döntő
Férfi váltó (Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Liu Shaoang, Nógrádi Bence), 6:39.713 - 1. hely, összesítésben 6. hely
5000 m, A-döntő
1. Kanada (Charles Hamelin, Maxime Laoun, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gillies, Pascal Dion) 6:41.257 perc
2. Koreai Köztársaság (Li Dzsun Szeo, Kim Tong Vok, Hvang Te Hon, Kvak Jun Dzsi, Park Dzsang Hjuk) 6:41.679
3. Olaszország (Pietro Sighel, Luca Spechenhauser, Yuri Confortola, Tommaso Dotti, Andrea Cassinelli) 6:43.431

Nők
1500 m, negyeddöntő

1. futam: Jászapáti Petra, 2:22.115, elődöntőbe jutott
3. futam: Kónya Zsófia, kizárás - nem jutott az elődöntőbe

Elődöntő:
2. futam: Jászapáti Petra, kizárás, nem jutott a döntőbe

Döntő:
1.