Társoldalunk:

A biatlon új királya nyerte a téli olimpia egyik legjobban várt versenyét

2022.02.18. 11:04

A sílövő Johannes Boe lett a pekingi téli olimpia legeredményesebb sportolója, ugyanis pénteken megnyerte a férfiak 15 kilométeres tömegrajtos versenyét.

Az immár ötszörös olimpiai bajnok norvég versenyző az első, fekvő lövészetnél egyet hibázott, de a 150 méteres büntetőkör ellenére a mezőny egyik legjobb sífutójaként könnyedén felzárkózott a tízfős élbolyra.

Johannes Boe, a biatlon új királyaForrás: AFP/Jewel Samad

A második sorozatnál nem hibázott, így a sífutásban könnyedén lerázta a riválisait, akikkel szemben egyre jelentősebb előnyt alakított ki. Ennek köszönhetően az is belefért a számára, hogy az első álló lövészetnél egyszer, a másodiknál kétszer is célt tévesztett, mert még így is 40 másodperces előnnyel diadalmaskodott.

A 28 éves Johannes Boe a pekingi játékokon a negyedik diadalát aratta, amivel megismételte honfitársa, a legendás Ole Einar Björndalen páratlan teljesítményét, aki a 2002-es, Salt Lake City-i játékokon szerzett négy aranyérmet. Boe előzőleg első volt a sprintversenyben, illetve a férfi és a vegyes váltó tagjaként, emellett nyert egy bronzot is a 20 kilométeres egyéni versenyben.

Johannes Boe formaidőzítése tökéletes volt a szezon legfontosabb eseményéreForrás: AFP/Jewel Samad

Mögötte a viszonylag jó lövészetének köszönhetően a svéd Martin Ponsiluoma lett a második és a szintén norvég Vetle Sjaastad Christiansen a harmadik. A francia Quentin Fillon Maillet "csak" a negyedik helyen végzett, így nem jött össze számára az az egyedülálló bravúr, hogy mind a hat számában dobogóra álljon. Végül két arannyal és három ezüsttel fejezte be a szereplését.

Norvégia a 15. aranyérmét nyerte a kínai fővárosban, így minden idők legjobb téli olimpiai szereplését érte el, mert ennyi győzelmet egy ország sem aratott egyetlen téli játékokon sem.

Eredmények:
sílövészet, férfi tömegrajtos 15 km, olimpiai bajnok:
Johannes Boe (Norvégia) 38:14.4 perc (4 lövőhiba)
2. Martin Ponsiluoma (Svédország) 40.3 mp hátrány (2)
3. Vetle Sjaastad Christiansen (Norvégia) 1:12.5 p h. (3)