Meglepetésre négy lövőhibával is meg lehetett nyerni az olimpiát biatlonban

China Olympics 2022 Biathlon Women XXIV Olympic Winter Games Olympics Beijing 2022 Olympic Games 2022 Horizontal
8119233 18.02.2022 France's Justine Braisaz-Bouchet aims at the shooting range during the biathlon women's 12.5 km mass start event of the Beijing 2022 Winter Olympic Games at National Biathlon Centre in Zhangjiakou, China. Alexey Filippov / Sputnik (Photo by Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Meglepetésre Justine Braisaz-Bouchet nyerte pénteken a női sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos versenyét a pekingi téli olimpián.

A francia sportoló soha nem győzött még világversenyen, de a világkupában is csak két egyéni diadala volt. Mögötte két norvég, Tiril Echhoff és Marte Olsbu Röiseland szerezte meg az ezüst- és a bronzérmet.

Az első két, fekvő lövészet után a papírformának megfelelően a két skandináv versenyző állt az élen jelentős előnnyel, mivel mindketten hibátlanul céloztak. Ugyanakkor a harmadik, immár álló sorozatban mindketten hosszú másodpercekig várták, hogy stabilizálják a lövőpozíciójukat, ennek ellenére egyformán kétszer hibáztak, így a kétszer 150 méteres büntetőkör miatt összerázódott a mezőny.

Justine Braisaznak négy lövőhiba is belefért a győzelemhez a tömegrajtos versenyben Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

A Braisaz-Bouchet-val, a svéd Elvira Öberggel és a cseh Marketa Davidovával kiegészülő élcsoport első és utolsó tagját mindössze 7.5 másodperc választotta el egymástól.

A francia versenyző a sífutásban 15 másodpercre elszakadt az üldözőitől, az utolsó lövészetet ráadásul nagyszerű ütemben és csak egy hibával teljesítette, miközben vetélytársai mindegyike legalább kétszer rontott, így az aranyérem sorsa eldőlt.

A francia biatlonosnak már az is belefért, hogy zászlóval a kezében fusson be a célba Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Mögötte az előző két olimpián ebben a számban bronzérmes, a vegyesváltóval kétszeres olimpiai bajnok Eckhoff lett a második és a Pekingben ötödik medálját begyűjtő Röiseland a harmadik.

Utóbbi győzelmével megismételhette volna honfitársa, a legendás Ole Einar Björndalen páratlan teljesítményt, aki a 2002-es, Salt Lake City-i játékokon négy aranyat nyert, így viszont három arannyal és két bronzzal kellett megelégednie.

Eredmények:
sílövészet, női tömegrajtos 12,5 km, olimpiai bajnok:
Justine Braisaz-Bouchet (Franciaország) 40:18.0 (4 lövőhiba)
2. Tiril Eckhoff (Norvégia) 15.3 mp hátrány (4)
3. Marte Olsbu Röiseland (Norvégia) 34.9 mp h. (4)