Társoldalunk:

Meglepetésre négy lövőhibával is meg lehetett nyerni az olimpiát biatlonban

2022.02.18. 10:47

Meglepetésre Justine Braisaz-Bouchet nyerte pénteken a női sílövők 12,5 kilométeres tömegrajtos versenyét a pekingi téli olimpián.

A francia sportoló soha nem győzött még világversenyen, de a világkupában is csak két egyéni diadala volt. Mögötte két norvég, Tiril Echhoff és Marte Olsbu Röiseland szerezte meg az ezüst- és a bronzérmet.

Az első két, fekvő lövészet után a papírformának megfelelően a két skandináv versenyző állt az élen jelentős előnnyel, mivel mindketten hibátlanul céloztak. Ugyanakkor a harmadik, immár álló sorozatban mindketten hosszú másodpercekig várták, hogy stabilizálják a lövőpozíciójukat, ennek ellenére egyformán kétszer hibáztak, így a kétszer 150 méteres büntetőkör miatt összerázódott a mezőny.

Justine Braisaznak négy lövőhiba is belefért a győzelemhez a tömegrajtos versenybenForrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

A Braisaz-Bouchet-val, a svéd Elvira Öberggel és a cseh Marketa Davidovával kiegészülő élcsoport első és utolsó tagját mindössze 7.5 másodperc választotta el egymástól.

A francia versenyző a sífutásban 15 másodpercre elszakadt az üldözőitől, az utolsó lövészetet ráadásul nagyszerű ütemben és csak egy hibával teljesítette, miközben vetélytársai mindegyike legalább kétszer rontott, így az aranyérem sorsa eldőlt.

A francia biatlonosnak már az is belefért, hogy zászlóval a kezében fusson be a célbaForrás: Sputnik via AFP/Alexey Filippov

Mögötte az előző két olimpián ebben a számban bronzérmes, a vegyesváltóval kétszeres olimpiai bajnok Eckhoff lett a második és a Pekingben ötödik medálját begyűjtő Röiseland a harmadik.

Utóbbi győzelmével megismételhette volna honfitársa, a legendás Ole Einar Björndalen páratlan teljesítményt, aki a 2002-es, Salt Lake City-i játékokon négy aranyat nyert, így viszont három arannyal és két bronzzal kellett megelégednie.

Eredmények:
sílövészet, női tömegrajtos 12,5 km, olimpiai bajnok:
Justine Braisaz-Bouchet (Franciaország) 40:18.0 (4 lövőhiba)
2. Tiril Eckhoff (Norvégia) 15.3 mp hátrány (4)
3. Marte Olsbu Röiseland (Norvégia) 34.9 mp h. (4)