Kiderült, mikor utazhat haza Pekingből a koronavíruson átesett magyar műkorcsolyázó

Magyar Márk Ioulia Chtchetinina
Hungary's and Mark Magyar perform during the pairs' free skating event of the European Figure Skating Championship 2022 on January 13, 2022 in Tallinn. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyar Márk műkorcsolyázó hétfőn elhagyhatja a pekingi olimpia izolációs szállodáját, és még aznap hazatérhet Magyarországra azt követően, hogy a vasárnapi koronavírustesztje negatív lett.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pekingi irodája azt a tájékoztatást adta, hogy Magyar vasárnapi PCR-tesztje negatív eredményt hozott, a kínai hatóságok pedig hozzájárultak ahhoz, hogy ha hétfőn kora reggel nem lesz tünete, elhagyhatja a karanténszállodát és a MOB-csapattal hazautazhat helyi idő szerint hétfőn délelőtt.

Magyar csütörtökön érkezett Pekingbe, hogy társával, Chtchetinina Iouliával elinduljon a párosban.

Csakhogy az érkezési tesztje - az első érvénytelen után - pozitív eredményt hozott, így a kettős lemaradt az olimpiai szereplésről, Magyar pedig pénteken izolációs hotelbe került.

A magyar műkorcsolyázók lemaradtak a pekingi szereplésről Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A MOB folyamatosan tartotta a kapcsolatot a versenyzővel és az illetékes kínai hatóságokkal.

Magyar pénteken úgy nyilatkozott, hogy úgy érzi: egy élet munkája veszett oda azzal, hogy pozitív lett a pekingi olimpián megérkezéskor vett koronavírustesztje, és ezért párjával nem tud indulni a pénteki rövidprogramban és a szombati kűrben.

Magyar Márknak amúgy semmilyen tünete nem volt. Edzője és Chtchetinina negatív tesztet szolgáltatott, ők már haza is utaztak.

A magyar páros a januári, tallinni Európa-bajnokságon hatodik, a tavalyi világbajnokságon 14. volt.

Legutóbb 66 éve, 1956-ban szerepelt magyar műkorcsolyapáros olimpián, akkor a Nagy Marianna, Nagy László kettős harmadik lett.