Vágólapra másolva!
Február utolsó hétvégéjén először ad otthont a Nyíregyházi Atlétikai Centrum a téli időszak legnagyobb hazai versenyének. A Fedettpályás Magyar Bajnokságon tokiói olimpikonok mellett számos új arcot figyelhetünk majd, akik szintén egy-egy jó eredménnyel szeretnék megalapozni a 2022-es szezonjukat.

Magyarország első igazi fedett pályás atlétikai létesítményében, a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban számos nagyszerű teljesítménynek lehet majd a szemtanúja mindenki, aki ezt választja magának hétvégi programként. A hipermodern, minden igényt kielégítő csarnokban minden adott lesz ehhez: egy 600 fős lelátó, remek kiszolgáló egységek és jó versenyek hozhatják meg az érdeklődők kedvét az atlétikához.

Abból a 19 magyar atlétából, akik hazánkat képviselték a tokiói nyári olimpián, tízen is megmérettetik magukat Nyíregyházán.

Közülük a szombati napon Márton Anitát láthatjuk elsőként súlylökésben, aki első fedett-ob-ján vesz részt anyukaként, és 15. magyar bajnoki elsőségéért küzd tető alatt. Már a 14 is óriási rekordnak számít, és ha 17.18 méteres idei legjobbját túlszárnyalva tudna ismét diadalmaskodni, azzal tovább növelhetné önbizalmát egy hosszú és nehéz szezon elején.

A Tokióban 16. helyen záró Nguyen Anasztáziának nem lesz könnyű dolga távolugrásban. Az MTK Budapest versenyzőjének két nagyon komoly kihívója is van. A 2021-ben U23-as Európa-bajnoki címet ünneplő Farkas Petra mellett az alig egy héttel ezelőtt fedett egyéni csúcsát Düsseldorfban 6.53 méterre javító Lesti Diana is aranyéremre tör. A TSC-Geotech ugrója ráadásul címvédőként teheti ezt.

1500 méteren a női és a férfi mezőnyben is találunk olyat, aki tavaly nyáron a piros-fehér-zöld színeket képviselte hazánkban. Tóth Lili Anna fő száma továbbra is az akadályfutás, de ennek hiányában 1500 és 3000 méteren is rajthoz áll a hétvége folyamán. A januári kenyai edzőtáborban elvégzett munkának is köszönhetően akár nagyon szép eredmények is kijöhetnek a lábaiból.

Szögi István megvédheti a bajnoki címét 1500 méteren Forrás: Makó Éva, Magyar Atlétikai Szövetség

Ugyanez igaz Szögi Istvánra is, aki az 1500 méter mellett immáron a 2000 méter fedett pályás magyar csúcstartójának is mondhatja magát. Utóbbi távon Liévinben javította 5:00.73-ra a valaha volt legjobb hazai eredményt, így kíváncsiak várhatjuk, hogy 1500-on is tovább tud-e faragni tavalyi 3:37.55-ös idejéből Nyíregyházán.

A szombat esti órákban mind a négy olimpikon gyaloglónkat láthatjuk majd körözni a szabolcsi megyeszékhelyen. A női 3000 méteres gyaloglásban Madarász Viktória és Oláh Barbara, férfi 5000 méteres gyaloglásban pedig Helebrandt Máté és Venyercsán Bence nevét is megtalálhatjuk a nevezési listán.

Az első nap egyik legizgalmasabb kérdése mégis az lehet, hogy vajon Illovszky Dominiknak sikerül-e megfutnia a márciusi belgrádi fedett-vb-nek a szintidejét. A 6.63 másodperces idő, amitől a BHSE 20 éves sprintere alig egyetlen századra volt februárban, új U23-as magyar csúcs is lehetne. De akár Máté Tamás is megszorongathatja őt, aki a vasárnapi 200 méter egyik legnagyobb esélyese lesz.

A hölgyek 60 méteres síkfutásában szintén egy Honvédos, Takács Boglárka számít favoritnak, aki az elmúlt hetekben rendkívül magabiztosan futotta a 7.47 és 7.55 közötti időket. Egyéni csúcsa alig négy századra van ettől, amire könnyen lehet, hogy szüksége is lesz majd az első helyhez, ugyanis a nevezési listán az ő és Csóti Jusztina neve mellett Nguyen Anasztáziáét is megtalálhatjuk.

Vindics Balázs már vb-szintesként szerezheti meg hetedik fedett pályás bajnoki címét 800 méteren Forrás: Makó Éva, MASZ

Klekner Hanga és Garamvölgyi Petra számára is szép eredményt hozhat a szombat délután. Két legkiválóbb rúdugrónk közül a DSC-SI versenyzőjének az egyéni csúcsa már 4.41 méter – ez olyan magasság, ami a 27 éve a fedett pályás ob-k programjában lévő szám történetében 2006-ot kivéve minden egyes alkalommal aranyérmet ért volna neki. Érdekesség, hogy riválisa pont az ő U20-as korosztályos rekordját adhatja át a múltnak – Garamvölgyi Petrától ehhez 4.12 méternél nagyobb ugrás szükséges.

A tavalyi U20-as vb-bronzérme után egy héttel ezelőtt ötpróbában felnőtt magyar bajnoki címet ünneplő Szűcs Szabina neve három számban is megtalálható a nevezési listán. A fiatal atléta szombaton távolugrásban, vasárnap 60 m gáton és magasugrásban szeretne minél jobb eredményt elérni.

A 400 méteres versenyszámok időfutamai egy-egy Molnár remekléséről szólhatnak. Molnár Janka tavaly kétszer is megjavította az U23-as magyar csúcsot 400 m gáton, most télen pedig 200 és 400 méteren is PB-vel a lábaiban vág neki a versenynek. Mivel Nádházy Evelint ezúttal „csak" váltóban láthatjuk rajthoz állni, ezért legnagyobb kihívója az a Bartha-Kéri Bianka lesz, aki egy héttel ezelőtt a BOK Csarnokban 53.78-ra javította legjobbját.

Molnár Attila a tavalyi szabadtéri felnőtt magyar bajnoki címe mellé megszerezheti a fedett pályás aranyérmet is. A mostani idénytől az FTC színeiben versenyző fiatal atléta tovább faraghat 47.18-as idejéből.

A szombati technikai számok közül magasugrásban Bakosi Péter (2.20 m), hármasugrásban Galambos Tibor (15.74 m), súlylökésben pedig Tóth Balázs (17.22 m) várhatja a legjobb téli eredménnyel a küzdelmeket.

A magyar csúcstartó Kozák Luca nemrég negyedszer is megfutotta 7.97-es legjobbját 60 méteres gátfutásban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uli Deck

A vasárnap rögtön egy izgalmas számmal kezdődik, a férfiak 60 méteres gátfutásában Szűcs Valdó sérülése miatt a Szeles Bálinttal való csatája ugyan elmarad, de a nők versenyében kíváncsian várhatjuk, hogy a kedden Torunban pályafutása során negyedszer is 7.97-et futó magyar csúcstartó Kozák Lucát mennyire tudja megszorongatni a friss U20-as rekorder Tóth Anna, illetve Kerekes Gréta.

Kozák Luca mellett a tokiói olimpikonok közül a második napon is láthatjuk Bartha-Kéri Biankát, aki fő számában, 800 méteren egy gyors pályán szeretne minél közelebb kerülni 2:02.07-es PB-jéhez. A férfiak négykörös távján az egy héttel ezelőtt vb-szintet futó Vindics Balázs nyújthat ismét kiemelkedőt azzal, ha sorozatban hetedik alkalommal is megnyeri a versenyszámot a fedett ob-n.

Nagy Marcell egy hónappal ezelőtt 5.36 métert ugrott a számára hazai pályán, az MTK Budapest sportközpontjában megrendezett rúdugró versenyen. Ezzel alig négy centiméterrel maradt el az U20-as magyar csúcstól, úgyhogy érdeklődve várhatjuk, hogy ezúttal milyen magasra jut a fiatal tehetség.

A női hármasugrás legnagyobb esélyese Áts Viktória (SB: 12.84 m), a magasugrásé pedig a sérülése után nemrég MTK-s színekben visszatérő Szabó Barbara (SB: 1.81 m) lehet. A férfiak távolugrásában – a hármasugráshoz hasonlóan – az idei eddigi legnagyobb eredmény Galambos Tibor nevéhez fűződik (7.61 m).

A 200 méteres versenyszám női időfutamai arról dönthetek, hogy melyik versenyző duplázhat a hétvége folyamán. Csóti Jusztina a rövidebb 60, Molnár Janka a hosszabb 400 méter szombati küzdelmei után csaphat össze egymással.

Palkovits István nagyszerű formában várhatja a nyíregyházi versenyt Forrás: Makó Éva, MASZ

Könnyen lehet, hogy Tóth Lili Anna is két aranyéremmel zárja majd a nyíregyházi viadalt, az 1500 méter mellett a 3000 méteren is ő tűnik a favoritnak. Wagner-Gyürkés Viktória sérülése miatt továbbra sem tud rajthoz állni ezeken a távokon. E két számnak az U20-as fedett pályás hazai rekordját tartó Varga Grétát ezúttal a szombati 1500 méter után vasárnap nem 3000-en, hanem 800-on láthatjuk majd.

A rendkívül magabiztos formában lévő U23-as Európa-bajnok akadályfutó, Palkovits István a 2000 méter U23-as magyar csúcsát már megfutotta a télen (5:03.93), és nemrég az elmúlt tíz év második leggyorsabb 3000 méterét teljesítette (7:59.89). A KARC atlétája utóbbi távon szerezheti meg élete első felnőtt fedett pályás magyar bajnoki címét vasárnap délután.

Az ob-t a 4*400 méteres váltók zárják, ahol óriási taktikai csata várható mindkét nemnél. A nőknél a MATE-GEAC, az MTK Budapest, az SVSE, a ZALASZÁM-ZAC és a BEAC nevezett – utóbbi két csapattal. A férfiaknál a legutóbbi három alkalommal első FTC kihívói az SVSE, a TFSE és az UTE lesznek.

A fedett pályás szezon legnagyobb és legfontosabb hazai eseményét a MASZ élőben közvetíti YouTube-csatornáján. A legfrissebb hírekért pedig érdemes lesz a szövetség Facebook-oldalát is folyamatosan figyelemmel követni. A versenyre való belépés a hétvége mindkét napján ingyenes lesz, maszkban és védettségi igazolvány felmutatásával.