Társoldalunk:

Korábbi hazatérést tervez a magyar vívócsapat az oroszországi versenyről

2022.02.26. 18:56

Kun Anna a nyolcadik helyen végzett a női párbajtőrözők oroszországi világkupa-versenyén, de erősen foghíjas mezőny indult Szocsiban, Kuna Anna a világranglistán elfoglalt 37. helyével még befért a 16 kiemelt közé.

A viadal honlapja szerint a 64-es táblán a dél-koreai Li Szin Hit 15-11-re, az orosz Irina Ohotnyikovát 15-14-re, a dél-koreai Szon Sze Rát 15-8-ra verte, majd a negyeddöntőben ugyanennyire kapott ki a csapatban kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes orosz Violeta Kolobovától. A főtáblán még egy magyar, Kardos Edina vívhatott, ő az első mérkőzésén vereséget szenvedett.

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint furcsán alakult a verseny, az elődöntőig nem volt olyan kör, hogy ne történtek volna visszalépések. Először a svájciak, a németek és az észtek, majd a nap folyamán az olaszok és a franciák döntöttek úgy, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult helyzetben nem folytatják a versenyt, de nem politikai állásfoglalásról volt szó, hanem a küldöttségek minél hamarabb haza akartak utazni a légi zárlatok, illetve a bizonytalan szituáció miatt.

A hunfencing.hu azt írta: a magyar illetékesek is azon dolgoztak, hogy a válogatott tagjai minél hamarabb, biztonságosan hazaérjenek. Csampa Zsolt elnök, Tamás Henriette főtitkár - aki jelenleg Újvidéken, a junior Eb-n tartózkodik csapatvezetőként -, és a helyszínen Boczkó Gábor szövetségi kapitány folyamatosan intézkedett az előrehozott hazatérés érdekében. Az az állásfoglalás született, hogy a magyar válogatott vív a szombati versenyen, ugyanakkor amennyiben lesz vasárnap reggel lehetőség a tervezettnél korábbi elutazásra, akkor visszalép a csapatversenytől, több más küldöttséghez hasonlóan.

"Most egyetlen dolog fontos, hogy biztonságban hazaérjenek a mieink. Ez természetesen mindent felülír, és meg fogjuk találni erre a leggyorsabb és legjobb megoldást, akár feláldozva a csapatversenyen történő indulást" - nyilatkozott Tamás Henriette.