Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) kizárta a március 28-án kezdődő budapesti birkózó Európa-bajnokságról az orosz és a fehérorosz sportolókat.

Szerdán délután maratoni online ülést tartott a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) legfőbb döntéshozó testülete, a büró, hogy tagjai – köztük Bacsa Péter, a hazai szakszövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke – megvitassák az ukrajnai konfliktus miatt kialakult helyzetet. Ezután az UWW honlapján közlemény jelent meg, amely szerint a szervezet kifejezi szolidaritását a helyi birkózóközösséggel, az egész ukrán sporttársadalommal és a háborúban érintett valamennyi emberrel.

A szervezet leszögezte, hogy igyekszik a sporton keresztül előmozdítani a béke ügyét. A UWW a helyzet elemzése után csatlakozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február 28-án közzétett nyilatkozatához. Ebben az ötkarikás szervezet a sportolók védelme, valamint a versenyek integritása és tisztességessége érdekében azt javasolta a sportágak nemzetközi irányító szervezeteinek, hogy ne hívják meg és ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz versenyzőket, valamint tisztségviselőket. Ennek megfelelően a birkózóknál nevezett nemzetek képviselői nem szerepelhetnek a nemzetközi viadalokon, illetve a 2022-es versenynaptárból törölték az Orosz- vagy Fehéroroszországba tervezett megméretéseket.

Kizárták az oroszokat és a fehéroroszokat a budapesti birkózó Eb-ről Forrás: MAGYAR BIRKOZO SZOVETSEG/Roth Tamas Geza

A UWW határozatlan időre hozta meg az intézkedést, folyamatosan követve az események alakulását.

Egyelőre két világverseny érintett, a jövő héten zajló plovdivi U23-as Európa-bajnokság, valamint a március 28. és április 3. között a budapesti BOK-csarnokban zajló felnőtt kontinensviadal.

Bacsa Péter, a büró magyar tagja az MBSZ-nek elmondta, hogy az oroszok már eleve nem neveztek az Európa-bajnokságokra, a fehéroroszok nevezéseit pedig visszavonták. Mihail Mamiasvili, az orosz szövetség elnöke (egykori olimpiai, világ- és Európa-bajnok kötöttfogású klasszis, Komáromi Tibor és Farkas Péter nagy riválisa) egyébként pár napja, még a felfüggesztés ténye előtt jelezte az oroszok szinte bizonyos távolmaradását. Mivel

a sportág egyik nagyhatalmáról van szó – s a fehéroroszok sem gyengék –, ez az intézkedés alapvetően átrendezi majd a két Európa-bajnokság erőviszonyait.

A háború sújtotta ukránok részvétele egyelőre bizonytalan, hiszen férfi versenyzőik hadkötelesek, a nők ugyan nem, de ebben a helyzetben nagyon nehezen tudnának felkészülni és elutazni a helyszínekre.