Vágólapra másolva!
A korábbiakkal ellentétben a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság nem engedélyezi az orosz és a fehérorosz sportolóknak, hogy részt vegyenek a pekingi téli paralimpián.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) korábbi döntését több kritika érte, miszerint orosz és a fehérorosz sportolók csak függetlenként, a paralimpiai zászló alatt versenyezhetnek a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián.

A csütörtkön kiadott közlemény szerint

"tarhatatlanná vált a helyzet" az olimpiai faluban, ezért mégsem indulhatnak az orosz és a fehérorosz versenyzők a 2022-es pekingi téli paralimpián

- derült ki a BBC oldaláról.

Mégsem indulhatnak az orosz és fehérorosz sportolók Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

Az IPC egy napja még úgy foglalt állást annak kapcsán, hogy Oroszország - fehérorosz támogatással - háborút indított Ukrajna ellen, hogy a két ország sportolói versenyezhetnek, de csak függetlenként a paralimpiai zászló alatt, az éremtáblába pedig nem számítanak bele az eredményeik.

Az IPC elnöke, Andrew Parsons az érintett sportolókat „kormányzatuk akcióinak áldozataiként" minősítette. A téli paralimpia megnyitója pénteken lesz, a játékok pedig szombaton kezdődnek el.

A paralimpia jövő vasárnapig tart. A magyar színeket egy versenyző képviseli Pekingben: a monosíző Dumity Richárd jövő csütörtökön óriás-műlesiklásban, két nappal később pedig szlalomban indul.