A sakkozó Rapport Richárd elődöntős a belgrádi Grand Prix-n

Rapport Richárd elődöntős a belgrádi Grand Prix-n
Vágólapra másolva!
Rapport Richárd 4 pontot gyűjtve megnyerte csoportjának küzdelmeit és bejutott a legjobb négy közé a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Grand Prix-sorozatának második, belgrádi állomásán.

A 25 éves magyar nagymester kvartettjében a hatodik fordulóban, hétfőn a világos bábukat vezetve döntetlenre végzett a spanyol színekben versenyző Alexei Shirovval, a remi pedig elég volt neki a csoportelsőséghez, egyszersmind az elődöntőbe kerüléshez. Shirovval, csakúgy, mint az orosz Vlagyimir Fedoszejevvel, mindkét partija döntetlen lett, míg az indiai Vidit Gujrathit legyőzte világossal és sötéttel egyaránt.

Rapport Richárd elődöntős a belgrádi Grand Prix-n Forrás: International Chess Federation/Twitter

A Grand Prix-sorozat három tornájából az elsőt Berlinben rendezték, s a belgrádi GP után ismét a német főváros lesz a házigazda március 21-től április 4-ig. A teljes 24 fős nagymestermezőnyből mindenki csak kettőn szerepelhet. Rapport a februári, berlini nyitányon a harmadik helyet szerezte meg.

Összesítésben a GP-sorozat két legjobbja helyet kap a világbajnokjelöltek nyári tornáján, amelynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent. Minden egyes GP-viadal összdíjazása 150 ezer euró (mintegy 57 millió forint), a győztest 24 ezer euró illeti meg. A második hely 18 ezer eurót ér, a harmadik helyezett pedig 12 ezer euróra számíthat.