Ezt a sportot tényleg soha nem késő elkezdeni

2022.03.14. 15:27

Egy sportszerető ember számára kihagyhatatlan programnak ígérkezik az iRunLady című film megtekintése. Ez a másfél órás alkotás egyszerre szól magáról a futás világáról, illetve a jelenlegi legjobb magyar női hosszútávfutó, Szabó Nóra pályafutásáról.

Az inspiráló sportos történetek közé mindenképpen odafér Szabó Nóra története, aki már felnőtt korában kezdett el futni abból a céllal, hogy néhány kilót leadjon. Ez az egész annyira bejött neki, hogy már elit atlétaként alig két és fél percre van a maratoni futás magyar rekordjától.

A 34 esztendős sportoló lenyűgöző eredményeiről mindent elmond, hogy Földingné Nagy Judit 2:28:50-es ideje 1996-ból származik, azóta nem sokaknak sikerült itthon ennyire közel kerülnie hozzá. A film nem csak a futásról szól, hanem azokról mesél, akik elhatároznak valamit, végigcsinálják, és a kitűzött céljaik felé robognak. Mindenkinek más ez a cél.

Nórának az, hogy fusson. Mert szeret futni. Ez az egyszerű dolog áll a sikereinek a hátterében. Az alig 80 perces, ilyen szempontból abszolút „jól árazott" dokumentumfilmben nagyszerűen viszik a vászonra a futónő örömkönnyeit és érzéseit, amivel mi magunk is ott lehetünk vele a világ legnagyobb futóversenyein.

Aki viszont tényleg ott volt vele mindig, az a stáb mellett édesanyja, aki egyben legnagyobb rajongója is. Az ő érzelmi hullámvasútja egy ritkábban látott szemszöget is megmutat: mit él át egy élsportoló szülője, amikor gyermeke a világ legnagyobb versenyein áll rajthoz.

Félelmet, mert a 2013-ban Bostonban történt robbantásos merénylet után azért senki sem szívesen engedi a tragikus események helyszínén rajthoz állni a lányát/fiát. Izgalmat, hogy sikerüljön minél jobban a verseny. Büszkeséget, már csak azért is, mert ezekre a versenyekre az átlagember csak sorsolásos úton juthat el – Nóra pedig a korábbi kiváló időeredményei alapján lehet ott.

Valamint még több büszkeséget, mert Nóra ezeken a maratonikon fantasztikus teljesítményeket tesz le a pályára. Elég csak a tavaly Berlinben futott 2:31:08-as eredményére gondolni, amivel a 11. lett egy olyan mezőnyben, amiben hemzsegnek az etióp és kenyai futók. Ez már tényleg az a szint, amire a nemzetközi közvélemény is felkapja a figyelmét.

Az iRunLady ezt a versenyt már nem jeleníti meg, mert korábban forgatták, ott van viszont a futónővel számos korábbi versenyén. A World Marathon Majors a világ hat legnagyobb maratoni versenyét foglalja magában. Nóra ezek közül már Chicagóban, Bostonban és Berlinben is futhatott.

Ott álltunk Bostonban, és csak kapkodtuk a fejünket a szervezésen, a kivitelezésen, a hihetetlen tömegen, ami jellemzi az USA legrégebbi és leghíresebb maratoni helyszínét – olvashatóak Kollár István, a film rendezőjének élményei a film honlapján. „Már az első megbeszélésnél is éreztem, hogy valami nagy dolog készülhet, és lehetséges, hogy ez nem portréfilm lesz, mint az az első elképzelés volt. És igen, rá kellett jönnünk, hogy ez egy nagyon különleges és népes világ, amit muszáj bemutatnunk azoknak, akik nem ismerik. Ezért szól ez a film tényleg mindenkinek. Aki fut, aki nem."

Szabó Nóra története mindenki számára inspiráló lehetForrás: iRunLady

A film szerkesztő-producere, Segesvári Zsolt az alábbi gondolatokat osztotta meg a filmről: "Nóri történeténél sokkal kevésbé érdekes történetből is készült már komoly hollywoodi produkció. Éreztük és tudtuk, hogy Nóri hihetetlen tehetség, és az ő naggyá válásának kezdeti lépéseit sikerül rögzítenünk. Óriási bizalom kellett a támogatóinknak ahhoz, hogy segítsék munkánkat és később Nóri karrierjét is."

A film Nóra történetén túl bemutatja az utcai futás varázslatos világát, ahol nem számít a bőrszín, a nyelv, a vallás, a nem, az életkor. Mindenki egy dologért van ott: hogy jól érezze magát és egy közösség része legyen. És ha közben még megdönti az egyéni csúcsát, akkor extrán boldog az ember.

E sorok írója maga is rutinos résztvevője az itthoni utcai futóversenyeknek, Budapest mellett futott Madridban is maratonit, Bécsben félmaratonit. Az a pozitív energia és flow, ami egy-egy ilyen rendezvényen megtalálható, párját ritkítja. „A sportnak megvan az ereje ahhoz, hogy megváltoztassa a világot" - Nelson Mandela 2000-ben elmondott szavait látjuk visszaköszönni egy-egy ilyen tömegfutó eseményen.

Az utcai futás varázslatos világába nyerhetünk bepillantást az iRunLady című filmbenForrás: iRunLady

Segesvári Zsolt és Kollár István ennek a világnak csinál nagyszerű ajánlót abban a közel másfél órában, aminek március 21-én, hétfőn 18 órától mindenki a részese lehet. A filmet a Cinema City mozik közül Budán a Mammutban, Pesten a Westendben és az összes vidéki moziban vetítik majd le ebben az időpontban.

A magyar atlétika a következő két évben kilép a fényre. Budapest 2023 augusztusában szabadtéri atlétikai világbajnokságot rendez, ami az olimpia és a labdarúgó-világbajnokság után a világ harmadik legnagyobb sporteseménye. Az összes olyan sikersztori, mint amilyen Szabó Nóráé, abszolút meg is érdemli, hogy ne maradjon sötétségben.