Vágólapra másolva!
Szilágyi Áron aranyérmet nyert a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupán.

A budapesti viadal pénteken a selejtezővel kezdődött meg a BOK Csarnokban, a 205 fős mezőnyben 22 hazai vívó indult, közülük a világranglista vezetőjeként kiemelt Szilágyi mellett hatan kerültek a főtáblára.

A háromszoros egyéni olimpiai bajnok magyar vívó a tokiói játékok után itthon tért vissza a nemzetközi porondra, mivel korábban elmaradt a varsói és a padovai vk. Szombaton magabiztos vívással jutott el a legjobb négyig, előbb szaúd-arábiai ellenfelet győzött le simán, majd meggyőző teljesítménnyel búcsúztatta válogatottbeli csapattársát, az egyéniben 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrást.

Harmadjára egyiptomi kardozó ellen nyert, majd pedig négy tus különbséggel verte az olasz Luigi Samelét, akivel a tavalyi, tokiói játékok döntőjét vívta.

Az elődöntőben a rangsorban harmadik, Tokióban bronzérmes Kim Jung Hvannal vívott. A dél-koreai vezetett 5-3-ra, de az egyperces szünet már Szilágyi 8-5-ös vezetésénél kezdődött. A legnagyobb különbség 10-5-nél volt, azután viszont a magyar kardozó kissé elbizonytalanodott, Kim felzárkózott, 13-12-nél a vezetést is átvette, 14-14 után viszont Szilágyi egy egyszerű kitöréssel megvágta ellenfelét.

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron pályafutása nyolcadik világkupa-győzelmét aratta Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A fináléban aztán sokkal könnyebb dolga volt: az olasz Luca Curatolit úgy verte meg, hogy 9-2-re, majd 13-6-ra is vezetett ellene, végül 15-7-re győzött.

"Hat kemény ellenfél, a második egyből csapattársam, a világbajnok Szatmári András. Minden asszó más volt.

- nyilatkozott Szilágyi Áron, aki tavaly ezüstérmes volt ezen a versenyen, és a mostani pályafutása nyolcadik világkupa-győzelme.

A csapatban olimpiai bronzérmes Decsi Tamás a 64 között Iliász Nikolászt győzte le, majd kikapott Samelétől.

Jól kezdett a válogatottal szintén ötkarikás bronzérmes Gémesi Csanád, aki a német Benno Schneider ellen vezetett, de 8-7-es állásnál rosszul lépett, nagy ordítással jelezte fájdalmát, majd elfeküdt és sokáig a páston maradt. Hosszasan ápolták, visszatérte után pedig már csak egy tust tudott adni.

- mondta közvetlenül az asszó után Navarrete József, Gémesi edzője.

Nem sokkal később eldőlt, hogy Szilágyi, Szatmári, Decsi és - Gémesi helyén - Iliász vív majd a csapatban.

Horváth Gergő és Kossuth Bálint az első fordulóban búcsúzott.

Közel három év után láthatják a nézők itthon a kardozókat, mert a 2019-es budapesti világbajnokság után a 2020-as kard vk elmaradt, a tavalyit pedig zárt kapuk mögött rendezték meg a koronavírus-járvány miatt. Most viszont a járványügyi korlátozások feloldásával látogatható az esemény a BOK Csarnokban.

Eredmények:
a 64 között:
Szilágyi Áron - Adel al-Mutairi (szaúdi) 15-5
Szatmári András-Colin Heathcock (brit) 15-13
Decsi Tamás-Iliász Nikolász 15-11
Fares Ferjani (tunéziai)-Horváth Gergő 15-13
Benno Schneider (német)-Gémesi Csanád 15-9
Gu Bon Gil (dél-koreai)-Kossuth Bálint 15-8
a 32 között:
Szilágyi-Szatmári 15-9
Luigi Samele (olasz)-Decsi 15-9
a 16 között:
Szilágyi - Ziad el-Szisszi (egyiptomi) 15-11
negyeddöntő:
Szilágyi-Samele 15-11
Kim Jung Hvan (dél-koreai)-Daryl Homer 15-5
Luca Curatoli (olasz)-Szabó Mátyás (német) 15-7
Oh Szang Uk (dél-koreai)-Bolade Apithy (francia) 15-9
elődöntő:
Szilágyi-Kim 15-14
Curatoli-Oh 15-8
döntő:
Szilágyi-Curatoli 15-7

A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Luca Curatoli, 3. Kim Jung Hvan és Oh Szang Uk, ...22. Decsi Tamás, ... 27. Szatmári András, ... 35. Gémesi Csanád, ...44. Iliász Nikolász, ... 53. Horváth Gergő, ... 55. Kossuth Bálint

Vasárnap 9-től a csapatok versenyeznek a 32-es táblán, a bronzmeccset 14.30-ra, a döntőt 15.45-re tervezik a szervezők.