Közel állt a bravúros győzelemhez a magyar birkózó a budapesti Eb-n

VIDA Csaba
Budapest, 2022. március 28. Vida Csaba, miután 9-8-ra veszített a georgiai Vladimeri Gamkrelidze elleni mérkőzésen a férfi szabadfogású birkózók 79 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 28-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Közel volt a siker, mégis balul végződött a magyar csapat első meccse a budapesti birkózó Európa-bajnokság nyitónapján, a szabadfogásúak 79 kilogrammos kategóriájában szereplő Vida Csaba ugyanis óriási csata végén 9-8-ra veszített a nyolcaddöntőben.

A 25 éves sportolót az A szőnyeg első mérkőzésére szólították a BOK Csarnokban 11.30 órakor a georgiai Vladimeri Gamkrelidze ellen, akivel élvezetes, közönségszórakoztató meccset vívott.

A találkozó elején a rivális igyekezett irányítani, az összekapaszkodásokból a szőnyeg széle felé terelte a magyart, aki azonban jól koncentrált, s rendre el tudott forogni a zónából.

Az első egy perc kifejezetten izgalmasan telt, majd a második elején óriási üdvrivalgásban törtek ki a hazai szurkolók, miután Vida szépen kontrázott és egy gyönyörű dobással hátára vágta ellenfelét (4-0).

Gamkrelidze a folytatásban ment tovább előre, s a harmadik percben szép lábratámadással (4-2) faragott hátrányából.

A szünetet követően a georgiai óriási energiával rontott Vidának, és gyorsan le tudta csavarni a magyar versenyzőt (4-4), aki viszont "cserébe" gyönyörűen megkontrázta az akciót (6-4), melynek végén mégis ő került a hasára, miután Gamkrelidze az átforgatásból mögé tudott menni (6-5).

Az akciók sorának ezzel még közel sem volt vége. Az ötödik percben a kecskeméti birkózó egy gyönyörű dobással 8-5-re növelte előnyét, majd a hatodik legelején már úgy tűnt, hogy lezárhatja a meccset, de hiába szorította a zónába riválisát, az összekapaszkodásból Gamkrelidze tudott indítani, csípődobással fordított (8-9), majd onnan tusveszélyes helyzetbe szorította ellenfelét.

Vida a két vállat hatalmas erőfeszítések árán el tudta kerülni, de a félperces "menekülés" végére már csak alig tíz másodperc maradt a meccsből, ami már nem volt elég számára, hogy újabb akciót csináljon.

Vida Csaba (pirosban) a georgiai Vladimeri Gamkrelidze ellen küzd a férfi szabadfogású birkózók 79 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében Forrás: MTI/Kovács Tamás

bosszankodott az MTI-nek az utolsó percben látottak miatt Bánkúti Zsolt szövetségi kapitány.

Vida Csaba ezek után már csak abban bízhat, hogy a georgiai egészen a döntőig jut, s akkor ő a keddi vigaszágra kerül.

A hétfői versenynapon három másik magyar lép szőnyegre: Muszukajev Iszmail (65 kg) rögtön a negyeddöntőben kezd, míg Antal Dániel (70 kg)) és Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) a nyolcba kerülésért küzd.