Társoldalunk:

Négy közé jutott a hazai Eb-n a birkózó Ligeti Dániel

2022.03.29. 14:22

Ligeti Dániel második meccsén is meggyőző teljesítményt nyújtva magabiztos győzelmet aratott, így bejutott a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájának az elődöntőjébe kedden a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

A szombathelyiek nehézsúlyú klasszisa szlovák riválisa elleni tusgyőzelmét követően a németek olimpikonja, Gennadij Cudinovic ellen már nem számíthatott hasonlóan könnyű meccsre.

A mérkőzés elején a szokásosnak mondható tapogatózás nem tartott sokáig, Ligeti még az első percben egy összekapaszkodásból lábsöpréssel kibillentette egyensúlyából riválisát, majd kivette a bal lábát és levitte (2-0). A kétpontos akció megnyugtathatta a magyart, a németnek viszont onnantól mennie kellett előre, amit meg is tett, ám a szünetig nem okozott igazi veszélyt a többszörös Eb-érmes magyarnak.

A pihenőt követően ismét a Haladás birkózójának pillanatai következtek, előbb egy szép lábfogásból kivitte a szőnyegről (3-0) Cudinovicot, majd az ötödik percben a német derékra támadásából kifordulva kontrázott és ment mögé (5-0). A meccs addigi képe alapján nehéz volt elképzelni, hogy Cudinovic ledolgozza hátrányát alig egy perc alatt, ugyanakkor egy pillanatra sem adta fel, s Ligetinek többször kifejezetten éles helyzetből kellett kimenekülnie annak érdekében, hogy ne közelítsen hozzá riválisa.

Ahogy teltek a másodpercek, Cudinovic egyre fáradtabbnak tűnt, s a hajrában egy indítása után tehetetlenül szemlélte, ahogy Ligeti ismét mögé került (7-0), amivel végleg eldöntötte a találkozót.
"Az első meccs a kötelező győzelem kategóriájába tartozott, és annak ellenére is látványosra sikerült, hogy izgultam egy kicsit előtte. A német tavaly itt olimpiai kvótát szerzett, most is látható volt, hogy milyen technikás, jó birkózó. Nehézsúlyban ritkán van ennyi éles szituáció egy meccsen, de most szerencsére én jöttem ki jól a nehéz helyzetekből" - nyilatkozta boldogan Ligeti Dániel, aki a londoni és a riói olimpiával ellentétben a tokiói játékokra nem tudott kijutni, s az utóbbi években önmagához képest gyengébben szerepelt. "Nagyon örülök, hogy novemberben végre megkezdhettük a közös munkát Bánkuti Zsolttal, aminek meglett az eredménye."

Kuramagomedov Murad kikapott a szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjében, így már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet a budapesti birkózó Európa-bajnokságon. A dagesztáni származású Kuramagomedovnak a nyitómeccsén nem jelentett gondot a brit Charlie James Bowling, a nyolc között viszont az örmény Hrajr Alihanjan megoldhatatlan feladatnak bizonyult számára.

A hat perc során a tatabányaiak sportolója gyakorlatilag teljesen veszélytelen volt. Az első három percben riválisa egy intéssel került 1-0-ás előnybe, majd a pihenő után egy mögékerüléssel növelte három pontosra az előnyét, melyet a meccs végéig magabiztosan őrzött meg.

Kuramagomedov így már csak abban bízhat, hogy legyőzője az elődöntőt is megnyeri, s azzal vigaszágra segíti őt.

A keddi másik két magyar közül Halidov Gamzatgadzsi (61 kg) első meccsén győzött, de sérülés miatt nem állt ki a folytatásra, míg Püspöki Patrik (86 kg) a nyolcaddöntőben kikapott.