Bronzéremért küzdhet a birkózó Vitek Dáriusz a budapesti Eb-n

VITEK Dáriusz
Vitek Dáriusz, miután győzött a román Alin Alexuc Ciurariu ellen a férfi birkózók 130 kilogrammos súlycsoportjának vigaszági mérkőzésén
Vágólapra másolva!
Vitek Dáriusz megnyerte vigaszági mérkőzését, így szombat este bronzéremért léphet szőnyegre a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

A BHSE friss U23-as Eb-győztes nehézsúlyú (130 kg) sportolója pénteken első meccsét megnyerte, majd a negyeddöntőben kikapott, de legyőzője, a négyszeres világ- és tízszeres Európa-bajnok török Riza Kayaalp az elődöntőben is győzni tudott, így vigaszágra vitte őt.

A szombat délelőtti meccsen a románok 2020-as Eb-győztese, Alin Alexuc Ciurariu várt Vitekre, aki akciómentes, de izgalmas meccset vívott riválisával.

Az első két percben kevés esemény történt, a két birkózó a szőnyeg közepén küzdött egymással, amiben a magyart látták passzívabbnak. Az intés (0-1) után a román nem akarta leküldeni ellenfelét, így állásból mentek tovább, és ugyan a menet hajrájában Ciurariu egyszer mögé került, ám pontot nem kapott, mivel elgáncsolta Viteket, ami ebben a fogásnemben szabálytalan.

A második szakaszban Vitek keményen harcolt, hogy visszaintsék riválisát, ami másfél perc után sikerült is neki, majd lentről fejenátfogásból igyekezett billenteni, Ciurariu azonban nem forgott át 90 fokig.

Vitek Dáriusz, miután győzött a román Alin Alexuc Ciurariu ellen a férfi birkózók 130 kilogrammos súlycsoportjának vigaszági mérkőzésén Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezek után a román nagy erőket mozgósított, Viteket pedig újra intették, ám pontot már nem adtak a románnak, aki másodjára sem küldhette le a hazai nehézsúlyút, bízott az álló birkózásában, de képtelen volt megrengetni ellenfelét,

így Vitek élete első felnőtt világversenyén a bronzéremért küzdhet.

Szombaton öt másik magyar kötöttfogású mutatkozik be a BOK Csarnokban, közülük a 67 kilogrammban szereplő Váncza Istvánnak a selejtezőben is volt jelenése, igaz, csupán 48 másodpercet töltött a szőnyegen. Az FTC birkózója ugyanis néhány másodperc után levitte (2-0) a portugál Pedro Miguel de Matos Oliveira de Morais Cat, majd emelésből négy pontért dobta (6-0), utána megpörgette, így 8-0-és technikai tussal bejutott a nyolcaddöntőbe.

Torba Erik (60 kg), Fritsch Róbert (72 kg), Lévai Tamás (82 kg) és Érsek Róbert (97 kg) egyaránt a nyolcaddöntőben kezd.