Vágólapra másolva!
Vitek Dáriusz bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 130 kilogrammos kategóriájában szombaton a budapesti birkózó Európa-bajnokságon.

A BHSE friss U23-as Eb-győztes nehézsúlyú sportolója pénteken első meccsét megnyerte, majd a negyeddöntőben kikapott, de legyőzője, a négyszeres világ- és immáron 11-szeres Európa-bajnok török Riza Kayaalp az elődöntőben is győzni tudott, így vigaszágra vitte őt, melyen szombat délelőtt a 2020-as Eb győztesét, a román Alin Alexuc Ciurariut győzte le.

A harmadik helyért az azeri Beka Kandelakival kellett megküzdenie, aki egy nappal korábban óriási csatára késztette Kayaalpot.

A meccs esélyese az azeri volt, az első másfél perc alapján nehéz lett volna megállapítani, melyikük a jobb birkózó, ugyanis "békésen" támasztották egymást a szőnyeg közepén. A bíróknak dönteniük kellett, ők Viteket intették (0-1), lentről viszont Kandelaki hiába emelte meg, nem tudta bebillenteni, így minimális maradt a különbség.

A meccs képe a második szakasz elején alapjaiban változott meg, a magyarnak ekkor már sürgősebb volt, ezért nagy erőket mozgósított, egyértelműen hajtotta a visszaintés célja, a bírák pedig értékelték fáradozásait: az azerit büntették (1-1), ami már a magyarnak kedvezett. Lentről Vitek fejlefogásból igyekezett bebillenteni ellenfelét, ám nem járt sikerrel, Kandelaki nem billent be 90 fokig, a szőnyegbíró viszont azonnal jelezte, hogy szabálytalanságért inti az azerit, ami két pontot jelentett Viteknek (3-1). A rivális edzője visszanézést kért, a felvételeken azonban a BOK Csarnok teltházas nézőserege is jól láthatta, hogy Kandelaki ráfogott Vitek lábára, ezért nem jött össze a magyar akciója. A nézők füttyszóval reagáltak a sportszerűtlenségre, a bírák pedig elutasították a challenge-et és újabb pontot írtak be a hazai versenyzőnek (4-1).

Vitek Dáriusz bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 130 kilogrammos súlycsoportjában a budapesti birkózó Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Kovács Anikó

A hátránya tudatában nagy hajrába kezdett az azeri nehézsúlyú, egy perccel a vége előtt Viteknek újra le kellett hasalnia parterhelyzetbe, lentről viszont ismét kiválóan védekezett, Kandelaki pedig láthatóan megtört, az utolsó félpercben már lélektelenül ment csak előre a biztos vereség tudatában.

Vitek Máriusz hatalmasat kiáltott örömében, megköszönte a buzdítást a nézőknek, és fogadta Módos Péter kapitány és Takács Ferenc edző gratulációját, majd egy szaltóval tette emlékezetessé az ünneplést.

Finoman fogalmazva sem bántam, hogy ráfogott a lábamra. Ami nehéz volt, hogy balra szeret dobni, ezért végig fordított alapállásban kellett birkóznom, hogy stabilabb legyek, de kétszer így is majdnem berántott" - mondta az MTI-nek Vitek, aki hozzátette, ilyen fantasztikus közönség előtt még sosem birkózott, s ez tényleg plusz erőt adott neki.

A felnőtt világversenyen újonc Vitek a magyar kötöttfogású csapat első érmét szerezte, összességében pedig a hatodik hazai dobogós lett.

A szabadfogásúak közül kedden Muszukajev Iszmail megnyerte a 65 kilósok versenyét, míg a 97 kilogrammos Bajcajev Vlagyiszlav a dobogó második fokára állhatott fel, majd szerdán Ligeti Dániel harmadik lett nehézsúlyban (125 kg), ahogy csütörtökön Nagy Bernadett a 76 kilogrammban, pénteken pedig Dollák Tamara a női 57 kilósok versenyében.

Vasárnap, a kontinensviadal zárónapján Váncza István (67 kg) és Fritsch Róbert (72 kg) az aranyéremért lép szőnyegre, míg Torba Erik (60 kg), Lévai Tamás (82 kg) és Érsek Róbert (97 kg) a vigaszágon folytathatja szereplését.

A vigaszági mérkőzéseket 15, míg a helyosztókat 17 órától rendezik.