Társoldalunk:

Az Olimpikonok Világszövetsége ellenzi az orosz sportolók kizárását

2022.04.07. 15:20

Az Olimpikonok Világszövetsége (WOA) nem ért egyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásával, amelynek nyomán számos sportági világszövetség kitiltotta az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyekről.

A NOB február 28-án javasolta a sportszövetségeknek, hogy Oroszország és az ukrajnai háborúban őt támogató Fehéroroszország versenyzőit ne engedjék indulni eseményeiken.

A több mint százezer olimpikont képviselő szervezet honlapján közzétett állásfoglalásában leszögezte, hogy megérti és tiszteletben tartja a NOB ajánlását, azonban szilárd meggyőződése, hogy a versenyzésről minden sportolónak egyénileg és az Olimpiai Charta alapelvei szerint kell döntenie, és joga van részt vennie sporteseményeken.

Az Olimpikonok Világszövetsége (WOA) nem ért egyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatávalForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Sefa Karacan

A legtöbb sportszövetség egyetértett a NOB-ajánlással. Azt a WOA is támogatta február végi állásfoglalásában, hogy az ukrajnai invázió miatt Oroszország és Fehéroroszország ne rendezhessen nemzetközi versenyeket.