Társoldalunk:

Nem zárhatja ki a szánkószövetség az orosz sportolókat

2022.04.10. 10:26

A Nemzetközi Szánkó Szövetség (FIL) választott bírósága elfogadta az orosz szövetség fellebbezését, amelyet a sportolóik és sportvezetőik kizárásáról szóló határozattal szemben nyújtottak be.

Ez az első eset, hogy egy nemzetközi sportági szövetség az oroszok javára dönt a február 24-én Ukrajna ellen indított háborút követő a sport világát is érintő általános szankciók sorában, írja az Insidethegames.biz oldal.

A Ben Heijmeijer holland jogász (aki a holland szánkószövetség alelnöke is egyben) által vezetett testület döntésének értelmében az orosz szövetség (FSSR) visszakapja tagságát a FIL-ben, ugyanakkor a vezetőségben szerepet vállaló orosz tagok kizárása érvényben maradt.

Az orosz Alekszander Gorbatcevics a februári pekingi téli olimpia férfi szánkóversenyének egyik futamábanForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a választott bíróság állásfoglalása szerint a FIL döntésének nem voltak meg a kellő jogi alapjai, azok kizárólag politikai indíttatásból születtek, és a Nemzetközi Szánkó Szövetség végrehajtó bizottsága túllépte a hatáskörét, amikor úgy zárt ki sportolókat, hogy azok semmilyen fegyelmi vétséget vagy szabálysértést nem követtek el.

A TASZSZ orosz hírügynökség az ország első, a sportpolitika feletett aratott győzelmeként üdvözölte a döntést, ugyanakkor biztosra vehető, hogy az eljárásban még újabb fordulatok várhatóak, hiszen az orosz agresszió továbbra is folytatódik Ukrajna területén.