Társoldalunk:

Kizárják az orosz játékosokat a világ egyik leghíresebb tenisztornájáról

2022.04.20. 09:59

Sajtóhírek szerint az idei wimbledoni teniszbajnokság szervezői nem engedik indulni a tornán az orosz játékosokat.

A Sportico című sportgazdasági honlap kedden azt írta, a lépésre Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt kerül sor. A füves pályás Grand Slam-verseny házigazdája, az All England Lawn Tennis Club (AELTC) korábban közölte, hogy tárgyalásokat folytat az orosz és fehérorosz játékosok indulásáról a brit kormánnyal. Az ezzel kapcsolatos döntés bejelentését május közepére ígérték, a tornára június 27. és július 10. között kerül majd sor. Az AELTC egyelőre nem reagált a mostani sajtóhírre.

Wimbledonban mindig óriási a hangulatForrás: AFP/Glyn Kirk

Ha a kitiltás valóban életbe lép, akkor olyan teniszezők hiányoznak majd a mezőnyből, mint a világranglistán második Danyiil Medvegyev vagy nyolcadik Andrej Rubljov, illetve a nőknél Anasztaszija Pavljucsenkova (15.).A Sportico kiemelte: az egyelőre nem világos, hogy a fehérorosz játékosokat is érinti-e a kitiltás. Fehéroroszország támogatja az orosz inváziót.

Medvedev sem indulhat majd a tornánForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Michael Reaves

A háború kitörése után a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják. Nigel Huddleston brit sportminiszter márciusban úgy fogalmazott: nem örülne, ha "egy orosz sportoló az orosz zászlót lengetné", miután nyert Wimbledonban.