Tíz magyar versenyző is továbbjutott az öttusa-világkupán

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, öttusa, MAROSI Ádám
Tokió, 2021. augusztus 7. Marosi Ádám a férfi öttusázók úszás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadion 2021. augusztus 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A tizenkét hazai induló közül tíz továbbjutott a férfiak elődöntőjébe az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén.

A keddi selejtező két csoportban zajlott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, az A-ban és a B-ben is hat magyar volt. A 70 fős mezőnyből 36 versenyző - 15-15 helyezés, további hat pedig pontszáma alapján - lépett tovább a csütörtöki elődöntőbe, amelyben majd két 18-as csoportban küzdenek az öttusázók a szombati 18-as fináléért. Az elődöntő előtt szerdán - amikor a női selejtező is lesz - még egy rangsoroló vívást is rendeznek, annak az eredményét magukkal viszik a versenyzők a további szakaszokra.

Az A csoportban - a kairói nyitányon ezüstérmes - Böhm Csaba lett az első, mellette a hazaiak közül továbbjutott még helyezéssel az Egyiptomban bronzérmes Szép Balázs (8.), a kétszeres egyéni világbajnok, olimpiai bronzérmes Marosi Ádám (14.), aki sokáig az élcsoportban haladt, majd érzékelve biztos továbbjutását a végére visszavett, továbbá Bereczki Richárd (15.) illetve pontszámmal a tavaly Európa-bajnok Kardos Bence (17.), míg Csák Milán (31.) búcsúzott.

A B-ből elődöntős lett helyezéssel Regős Gergely (5.), Klis Krisztián (10.), Demeter Bence (12.), Viczián Bence (13.) és Tamás József (14.), viszont Bruckmann Gergő (25.) kiesett.

Martinek János szövetségi kapitány úgy összegzett:

Kardos Bencétől is ezt vártam, bíztam benne, hogy neki is sikerül a direkt továbbjutás, sokáig úgy is tűnt, hogy meglesz, az utolsó két-háromszáz méteren azonban visszaesett".

Marosi Ádám is továbbjutott az elődöntőbe Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bruckmann Gergővel kapcsolatban megjegyzete, hogy neki nem sikerült a 24. helyről felfutnia, illetve azt is elmondta, hogy a hazai vk-n beugróként szereplő Csák Milánnak nincs még lovas képesítője, így a döntőben ő amúgy sem szerepelhetett volna, a mai viszont jó versenyzési lehetőség volt számára.

A vk-ban az idén debütál az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, amelyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A sorozat március végén indult Kairóban.

A budapesti állomáson szerdán a női selejtezőt és a férfi körvívást, csütörtökön a férfi elődöntőt és a női körvívást, pénteken a női elődöntőt rendezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, majd szombaton következik mindkét nem számára a finálé 18-18 résztvevővel. A verseny a vegyes váltóval zárul vasárnap.

Ezt követően a bulgáriai Albena lesz a helyszín május közepén, végül júniusban következik a negyedik állomás Ankarában, és két héttel később ott lesz a vk-döntő is.