Gulyás Michelle a női győztes a budapesti öttusa világkupán

GULYÁS Michelle
A győztes Gulyás Michelle a női döntő végén az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen
Vágólapra másolva!
Gulyás Michelle győzött az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén. A női döntő másik magyar résztvevője, Guzi Blanka 18. lett.

A dobogóra még az olasz Elena Micheli és az egyiptomi Szalma Abdelmakszud állhatott fel.

A 61 fős mezőny szerdán a selejtezővel kezdett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelyből 36-an - a 12 magyar közül heten - léptek tovább. Ezt követte a csütörtöki körvívás, melynek eredményét magukkal vitték a versenyzők az új formátumú elődöntős-döntős szakaszba. A pénteki elődöntőben két 18-as csoportban zajlottak a küzdelmek, a fináléba csoportonként az első hét közvetlenül jutott be, további négy öttusázó pedig pontszáma alapján. A 18-as mezőnybe két hazai sportoló került be.

A szombat délutáni verseny lovaglással indult, majd bónusz vívás következett, amelyben a körvívásban elért eredmény alapján fordított sorrendben léptek pástra az öttusázók. Ezt követte a 200 méteres úszás, végül a lövészetekkel megszakított 5x600 méteres futás.

A győztes Gulyás Michelle a női döntő végén az öttusázók világkupa-sorozatának budapesti versenyén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kairói első vk-n ezüstérmes, tavaly vb-harmadik Gulyás Michelle a jó csütörtöki vívásával - 23 győzelemmel és 12 vereséggel - kedvező helyzetből, a negyedik helyről vágott neki a szombati programnak. A lovaspályán két akadályverése volt, majd a páston négy ellenfelét győzte le, ezzel őrizte pozícióját. Az úszásban a harmadik legjobb időt érte el, így továbbra is maradt összesítésben negyedik, de a kombinált szám rajtjánál csak öt másodperc volt a hátránya az éllovas egyiptomi Amira Kandil mögött. Gulyás az első lövészet után elsőként jött ki az állásból, az utolsót követően pedig már megnyugtató volt az előnye, végül magabiztosan győzött.

- mondta, majd emlékeztetett rá, hogy duplán hazai pályán versenyzett, mert a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanul, ráadásul a családja mellett barátai és iskolatársai is kijöttek szurkolni neki. "Nagy erőt adott a közönség, az utolsó kör már egy érzelmekkel teli futás volt" - árulta el.

Guzi Blanka a 14. pozícióból kezdte a napot a 16 győzelemmel és 19 vereséggel zárult rangsoroló vívása folyományaként, majd a lovaglása nem sikerült, az utolsó akadálynál leesett a lováról, emiatt nem szerzett pontot. Így viszont gyakorlatilag ki is szállt a verseny érdemi részéből.

Eredmények:
női döntő:
1. Gulyás Michelle 1420 pont
2. Elena Micheli (olasz) 1406
3. Szalma Abdelmakszud (egyiptomi) 1405
...18. Guzi Blanka 1098

A vk-ban az idén debütál az új formátumú, elődöntős-döntős rendszerű, tömbösített lebonyolítás, amelyben a számok kis szünetekkel követik egymást. A sorozat március végén indult Kairóban. A budapesti verseny a vegyes váltóval zárul vasárnap.

Ezt követően a bulgáriai Albena lesz a helyszín két hét múlva, végül június közepén következik a negyedik állomás Ankarában, és két héttel később ott lesz a vk-döntő is.