Vágólapra másolva!
A 90 kilogrammos Tóth Krisztián és a +100 kilós Sipőcz Richárd is bejutott az elődöntőbe a szófiai cselgáncs Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Tóthra, az MTK olimpiai bronzérmesére harmadik meccsén az olasz Christian Parlati várt. Első találkozójuk a harmadik percben dőlt el, amikor a 28 éves magyar egy akciót akrobatikusan megkontrázva, félig kézen állva bemutatott egy combdobást, és vazaarit kapott. A 24 éves, tavaly Eb-harmadik ellenfél a hátralévő időben folyamatosan próbálkozott, de nem talált fogást a vb-ezüstérmes Tóthon, aki így a négy közé került. Az elődöntőben a vb- és Eb-harmadik georgiai Luka Maisuradze lesz az ellenfele.

Tóth Krisztián (kékben) olimpiai bronzérmeshez méltó produkciót nyújt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A nehézsúlyúaknál (+100 kg) folytatta kiváló menetelését Sipőcz Richárd, aki korosztályos szinten minden Eb-t megnyert, és a World Touron is szerzett már két harmadik helyet. A Széchenyi Egyetem SE 21 éves dzsúdósa a negyeddöntőben az ukrán Jakiv Hammóval szállt szembe, akiről két vb-bronzérme mellett sokat elárult az is, hogy 11-szer állhatott dobogóra a World Touron.

Első meccsük azonban nem tükrözte a várható erőviszonyokat, egyikük sem kezdeményezett sokat, a 27 éves rivális egyik intését - egy új szabály következtében -

azért kapta, mert túl sok időt töltött ruházatának rendbehozatalával.

Az aranypontig tartó hosszabbításban Hammónak újfent meggyűlt a baja a dzsudogijával, amely rendre szétnyílt hatalmas hasán, ezért 2 perc 11 másodpercnél a bíró harmadszor is figyelmeztette őt, ami már a leléptetését jelentette.

Sipőcz Richárd első felnőtt Eb-érmét nyerheti Forrás: Di Feliciantonio Emanuele

Az ukrán óriás értetlenkedve fogadta a meccs szokatlan lezárását, Sipőcz pedig készülhet élete első felnőtt Eb-elődöntőjére. Ott az olimpiai harmadik német Johannes Frey vár rá, akitől kikapott eddigi egyetlen találkozójukon.

Az elődöntő győztesei bejutnak a fináléba, a vesztesek pedig a bronzéremért lépnek tatamira.