Vágólapra másolva!
A 245 éves Hollóházi Manufaktúra rendkívül megtisztelőnek gondolja azt a felkérést, hogy a pénteken rajtoló Giro d'Italia három magyarországi szakaszának győztesei az ő általuk készített díjakat vihetik majd haza.

„E nagy múltú, tradicionális Hungarikum által el tudnak majd vinni magukkal egy kis darabot Magyarországból" – avatott be minket Hárshegyi Zsuzsanna, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra marketing menedzsere abba, miért számít hatalmas dolognak, hogy az ő nevük által fémjelzett porcelánnal jutalmazzák a Giro magyarországi szakaszgyőzteseit.

– mondta, majd kiemelte, hogy korábban Nigel Mansell is hasonló díjat kapott a Formula-1-es Magyar Nagydíjon, illetve Plácido Domingo 85. születésnapjára is készítettek egy nem mindennapi ajándékot.

Ilyen díjban részesülnek a Giro d'Italia magyarországi szakaszgyőztesei Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szita Károly, Kaposvár polgármesterének személye azért volt különleges ezen a rendezvényen, mert a somogyi megyeszékhely ad otthont a vasárnapi, 3. szakasz rajtjának.

Éppen ezért az eddigi 32 kilométernyi kerékpárút mellé idén plusz 13 km épül, illetve létrejön egy 180 darabos járműflottából álló, elektromos rásegítésű közösségi kerékpáros hálózat."

Kaposváron nem a Giro vasárnapi szakasza lesz az első nagy bringás esemény, hiszen tavaly a Tour de Hongrie egyik szakaszának a befutója is itt volt. Ez most egy picit más szint lesz, hiszen az olasz körverseny televíziós közvetítésének köszönhetően a település 800 millió ember háztartásába juthat el a tv-készülékeken keresztül.

A Hollóházi Porcelánmanufaktúra budapesti bemutatótermében csodálatos készítményeket láthat az ember Fotó: Szabó Gábor - Origo

Továbbá szintén Kaposváron található a Kométa húsüzem, amelynek elnöke, az egy hónapja immáron olasz-magyar kettős állampolgárnak számító Giacomo Pedranzini szintén elkötelezett híve a magyar kerékpársportnak. Csapata, az EOLO-Kométa Cycling Team két fiatal magyar tehetséget, Fetter Eriket és Dina Mártont is foglalkoztat. Közülük előbbi a Girón is ott lesz, másikuk pedig a magyar körversenyen viselheti az olasz bejegyzésű csapat mezét.

Maguk a porcelánok, amikett a három szerencsés szakaszgyőztes hazavihetnek majd, tradicionális serlegváza formájúak, amelyek a formázástól a festésig teljes mértékben kézzel készültek. 21 karátos arannyal vannak „feldíszítve", és a vázán lévő virágminták is jellegzetes hollóházi mintákra utalnak.

A Polák Judit magyar keramikus művésznő tervezte díjak többhetes, rendkívül aprólékos és kifinomult munka eredményei.

Fantasztikusnak ígérkezik a Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtja Fotó: Szabó Gábor - Origo

Már nem kell sokat várni a Giro d'Italia magyarországi rajtjára, szerda este a Hősök terén a csapatbemutatóval veszi kezdetét a kerékpáros fesztivál.

Majd hétvégén jön a Nagy Rajt három etapja: pénteken Budapestről Visegrádra, szombaton egy budapesti látványos időfutamra, vasárnap pedig egy Kaposvárról Balatonfüredre tartó szakasz várja a mezőnyt.