Társoldalunk:

Valter Attilát a legjobb öt-tíz közé várja a Giro d'Italián a kerékpáros legenda

2022.05.02. 07:17

Nem tartja árulásnak a csapattársával az 1987-es Giro d'Italia megnyeréséért vívott küzdelmet Stephen Roche, aki Valter Attilától az első öt-tíz hely megszerzését sem tartja elképzelhetetlennek a pénteken Budapestről rajtoló olasz országúti kerékpáros körversenyen.

A 62 esztendős ír kiválóság - akinek felesége magyar és sportszakmai tanácsadóként segíti a magyarországi Nagy Rajtot - 1986-os súlyos térdsérülését követően 1987-ben véghezvitte azt a bravúrt, amelyet rajta kívül csak a sportág belga legendája, Eddy Merckx: egy naptári évben a Giro d'Italián és a Tour de France-on aratott diadala mellett világbajnoki aranyérmet is nyert.

Egyszerűen minden összeállt, enélkül nem lehet megismételni ezt a triplázást. Most is vannak olyan bringások, akik képesek lehetnek rá, Tadej Pogacar vagy Remco Evenepoel például. Ugyanakkor ma már nem jellemző, hogy a legjobbak két háromhetes viadalon álljanak rajthoz - fogalmazott az MTI-nek adott interjúban Roche, aki legnagyobb erősségei közé a mentális felkészültségét, az előre tervezést és a kiegyensúlyozottságot sorolta.

Stephen Roche, a kerékpársport ír legendájaForrás: AFP/Boris Horvat

Nem hallgatta el ugyanakkor a szerencse szerepét sem: az akkori olasz körversenyen a számára kedvező hűvös időjárás volt jellemző, majd a Touron sem volt túl meleg. Aztán a világbajnoki mezőnyversenyt - úgy, hogy előző nap 30 fokos hőség volt - nyolc fokban és esőben rendezték Villachban, ami jelentős előnyt jelentett számára, ráadásul itt már nyomás nélkül indult a két nagy siker után.

"A vb megnyerése őrült pillanat volt. És bár másképp, de emlékezetes volt abban az évben a Liege-Bastogne-Liege is, hiszen második lettem úgy, hogy ostoba módon vesztettem el" - utalt Roche arra, hogy egészen az utolsó méterekig úgy tűnt, az elsőségért ketten csatáznak a belga Claude Criquielionnal, mígnem a hátulról nagy tempóval megérkező olasz Moreno Argentin meglepte őket és megnyerte az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok közé tartozó klasszikust.

Felidézte az abban az esztendőben 25 etapos Tour 21. szakaszát, amikor óriási erőfeszítéssel maradt harcban az összetettért, illetve a Giro döntőnek bizonyuló szakaszát. Roche-tól ugyanis címvédő csapattársa, a Carrera másik kapitánya, a hazai közönségkedvenc Roberto Visentini egy hosszú időfutam után átvette az összetett első helyét, hogy aztán két napra rá következzen a 15. szakasz, amelyet azóta "sappadai árulás" néven emleget az olasz sportsajtó. Egy lejtmenetben ugyanis Roche lehagyta csapattársait és riválisait is.

"Nem támadtam. Csupán gyorsabb voltam a többieknél" - szögezte le Roche, aki felidézte, hogy Visentini, miután átvette a Maglia Rosát, azt várta tőle, hogy érte dolgozzon a folytatásban, ugyanakkor szerinte a csapat még ekkor sem nem döntötte el, ki a kapitány.

Stephen Roche szakmai tanácsadóként segíti a Giro magyar szervezőitForrás: MTI/Balogh Zoltán

"A szökésben egyetlen csapattársunk sem volt, ezért úgy gondoltam, miért ne? Hosszú volt a lejtmenet, márpedig én jónak számítottam ebben. Egyszerűen csak előrementem a hegytetőn, és nem néztem hátra, így nem tudtam, hogy senki nem követ. Mire leértem, már egy perc előnyöm volt Visentini előtt" - emlékezett vissza a ritkán látható jelenetre Roche, akit ezt követően saját csapata üldözött, ennek ellenére át tudta venni az elsőséget, amelyet meg is tartott aztán.

Elárulta, 1988-ban és 1989-ben még beszéltek egy keveset Visentinivel, aki öt évvel ezelőtt nem jelent meg a korábbi csapat által szervezett találkozón a harminc esztendővel korábbi sérelmei miatt.

Az idei Giro kapcsán azt mondta, a három magyar résztvevő közül Peák Barnabás és az EOLO-Kometában induló magyar bringás - Fetter Erik vagy Dina Márton - egyaránt segítőként áll majd rajthoz, azaz nem saját magukért tekernek majd, szemben a harmadik Girójára készülő Valter Attilával, aki az összetettért szállhat harcba.

"Jót tesz a magyar kerékpározásnak, hogy hazai hősökért szoríthatnak a nézők, függetlenül attól, hogy milyen szerepkört töltenek be csapatukban. Ezek a bringások példaképek lehetnek a gyerekek számára: itt születtek, itt tanultak, ők el tudtak érni ilyen szintre, ezért én is meg tudom csinálni - szögezte le Roche, aki akár már a visegrádi befutónál jó helyezést vár Valtertől.

Valter Attilának már az első szakaszon sokat segíthet a pálya ismereteForrás: AFP/Luca Bettini

"Talán még mindig kissé tapasztalatlan a háromheteseken, melyeken bármikor lehet egy rossz napod. Régebben 25-27 évesen debütáltak a kerékpárosok, míg most - igaz, ritka kivételnek számít - Tadej Pogacar 22 évesen már a második Tourját nyerte" - fogalmazott Roche hozzáfűzve, hogy szerinte Valter elégedett lenne, ha a legjobb tízben zárna. Akár egy top ötös pozíció is benne van, a dobogó talán még nem, ám rendkívül fiatal, folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat. Kiváló úton van afelé, hogy két-három éven belül összetett esélyesként tartsuk számon.

Roche tapasztalatai alapján kiemelte, számos pozitív hozadéka várható a magyarországi Giro-rendezésnek. Mondta ezt annak fényében, hogy nagykövetként és szervezőként részt vett a 2014-es Giro északír és ír szakaszainak megvalósításában. Ez - akárcsak Marco Pantani nagy évében, 1998-ban a Tour írországi Nagy Rajtja - meglátása szerint jelentős pozitív hatást gyakorolt az ország kerékpársportjára.

Rámutatott: jelentősen megnőtt a gyermekek száma a sportágban, akárcsak azoké a felnőtteké, akik kerékpárral kezdtek munkába járni, illetve szignifikáns emelkedés mutatkozott az eladott kerékpárok számában is.