Vágólapra másolva!
A Giro d'Italia harmadik, egyben utolsó magyarországi szakaszát rendezték vasárnap délután. A Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres szakaszon sprintbefutó döntött, amelyet végül a brit Mark Cavendish nyert, aki 2013 után tért vissza a versenyre.

Kaposvár volt a harmadik szakasz rajtjának házigazdája, ahol ezúttal is rengeteg ember gyűlt össze a főtéren a csapatok és a versenyzők hivatalos bemutatására. A magyarok közül Fetter Erik elmondta, szökést nem tervez a harmadik szakaszra, csapata sprinterét, Vincenzo Albanesét kellett segítenie.

A Kometa versenyzőjéhez hasonlóan Peák Barnabásnak is sprintet kellett felvezetnie az elsődleges taktika alapján, Biniam Girmay személyében.

A kaposvári rajtra várnak a kerékpárosok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Már a szakasz legelején szökés volt, hárman léptek meg, a két andronis Mattia Bais és Filippo Tagliani már az első szakaszon is szökött, hozzájuk csatlakozott a Kometából Samuele Rivi. Legnagyobb előnyük nem érte el a hét percet. A legtovább Bais és Rivi bírták a mezőny előtt, őket nagyjából 28 kilométerrel a cél előtt érte utól a főmezőny.

A tihanyi emelkedőn ketten távolodtak el a hegyi pontokért - a német Rick Zabel át is vette kategória első helyét van der Poeltól -, ám a mezőnyhajrát nem tudták megakadályozni.

A sprintben a 36 éves, a háromhetes viadalokon immár 53 szakaszelsőséggel rendelkező Mark Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak, Valter Attila francia csapattársa, Arnaud Démare és a kolumbiai Fernando Gaviria előtt.

Mark Cavendish bírta a legjobban a sprintet Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az összetett élcsoportja nem változott, Van der Poel a várakozásoknak megfelelően megtartotta első helyét.

A magyarok közül Fetter Erik 41., Valter Attila pedig 48. lett, de a győztessel azonos idővel, míg Peák Barnabás 172. helyen ért célba 1:06 perc hátránnyal.

Mark Cavendish a szakaszgyőztesnek járó porcelánnal Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hatodik Grand Tourján szerepelő szlovén Jan Tratnik (Bahrain Victorious) először kényszerült feladni a versenyt: a 2015-ös Tour de Hongrie záróetapjának győztese egy pénteki bukásban sérült meg, a vasárnapi szakaszt már nem fejezte be.

Eredmények, Giro d'Italia:

3. szakasz, Kaposvár-Balatonfüred, 201 km:
1. Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) 4:56:39 óra
2. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) azonos idővel
3. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) a. i.
...41. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a. i.
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
...172. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:06 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 9:43:50 óra
2. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 16 mp h.
...40. Valter 1:02 perc hátrány
...101. Fetter 3:07 p h.
...167. Peák 7:25 p h.

A 105. Giro d'Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

A magyarországi Giro-rajttal az Origo Sport kiemelten foglalkozik. Az összes friss hír és érdekesség egy helyen IDE KATTINTVA olvasható!