Vágólapra másolva!
A hatalmas sikert hozó magyarországi Nagy Rajt után Szicíliában rögtön egy hegyi befutós szakasszal folytatódik a Giro d'Italia.

Sok kérdésre egyértelmű választ kaptak azok, akik feltették magukban, vagy akár nyilvánosan a kérdést, hogy vajon volt-e értelme Magyarországra hozni a világ második legnagyobb kerékpárversenyét, egyben a világ egyik legnagyobb sporteseményét.

A három nap alatt ugyanis kiderült, hogy a magyarok elképesztően szeretik a sportágat, megőrülnek a hazai versenyzőkért, és a világ végére is elmennének értük. És nem mellékesen, rengetegen vannak, akik imádnak kerékpározni.

Jön az Etna-szakasz a Girón, ami az első valódi hegyi befutós etap lesz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A verseny azonban csak most kezdődik az olasz körversenyen! Kedden rögtön hegyi befutó vár a mezőnyre, méghozzá az Etnán. Míg a 2010-es évek előtt csupán kétszer, 1967-ben és 1989-ben ment fel a legnagyobb olasz vulkánra a Giro, addig az elmúlt időszakban a szervezők ráismertek arra, hogy a marsbéli tájakon nagy verseny tud kialakulni.

2011, 2017, 2018 és 2020 is olyan esztendők voltak, amikor feltekert ide a mezőny - utóbbi mászással kapcsolatban már Valter Attilának is lehetnek tapasztalatai, aki két éve élete első háromhetesén vehetett részt.

A fiatal magyar kerékpáros akkor közel nyolc perccel ért fel lassabban a szakaszgyőztes Jonathan Caicedo mögött a célba. Most ennél szinte biztosan közelebb lesz az első helyezetthez a magyarországi etapok után az összetettben 40. helyen álló versenyző.

A szicíliai Vincenzo Nibali otthona körül tekerhet kedden és szerdán Fotó: Polyák Attila - Origo

Valter mellett másik két honfitársunk számára is óriási kihívásokat tartogathat ez a 22,8 kilométeres hosszú, átlagosan 5,9 %-os meredekségű emelkedő, ami a 172 km-es szakasz végén lesz majd az útvonal része. Fetter Erik a 101., Peák Barnabás a 167. pozícióból várja a folytatást, de ez a nap alaposan át fogja rendezni az összetettet, amiben még nem alakultak ki komoly különbségek.

Valószínűleg a rózsaszínű trikó is gazdát cserél majd, a Visegrádon diadalmaskodó, azóta az élen álló Mathieu Van der Poelnak ez a hegy már túl kemény és hosszú lehet. Először derülhet fény arra, hogy melyik esélyes csapata fogja a következő három héten a tempót diktálni a hegyeken.

A budapesti időfutamot megnyerő Simon Yates, a 2017-es győztes Tom Dumoulin, a 2019-es első Richard Carapaz, az egyaránt "legenda" státuszban lévő Vincenzo Nibali és Alejandro Valverde is egy percen belül vannak az élen álló hollandhoz képest. Nibali ráadásul hazai pályán, Szicíliában versenyezhet, így számára különösen fontos lesz ez a szakasz.