Társoldalunk:

Szinte az egész első szakaszt szökésben töltötte Dina Márton a Tour de Hongrie-n

2022.05.11. 18:54

A holland Olav Kooij nyerte a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny nyitóetapját szerdán.

A mezőny Csákvárról vágott neki a 198 kilométeres szakasznak, amely során három kört tett meg egyéb helyszínek mellett Bicske, Etyek és Felcsút érintésével, hogy aztán Csákvárra visszatérve a székesfehérvári befutó felé vegye az irányt. Az 1651 méter szintemelkedést tartalmazó távon három gyorsasági részhajrá - kettő Bicskén, egy Csákváron -, illetve Etyeken harmadik kategóriás hegyi hajrá várt a kerékpárosokra, utóbbit a három kör miatt háromszor kellett teljesíteniük.

Csákváron kék lufikkal díszítették a villanyoszlopokat, Vértesbogláron kerékpárokat rögzítettek a sportpálya drótkerítésére, Etyeken pedig a hegyi részhajrá előtt lángosos várta a szurkolókat, utána pedig "a Mikulás" köszöntötte a mezőnyt. Zámolyon - amelyet a Giro d'Italia is érintett - több helyen rózsaszín kerékpárok voltak az utak mentén.

Filutas Viktor, az Adria Mobil csapat (j), Dina Márton, az Eolo-Kometa Cycling Team (k) és a belga Aaron van Poucke, a Sport Vlaanderen - Baloise versenyzője a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny első, 198 kilométeres Csákvár - Székesfehérvár szakaszán Felcsúton 2022. május 11-énForrás: MTI/Vasvári Tamás

Ötfős szökést engedett el a mezőny, benne a magyar bajnok Filutás Viktorral és Dina Mártonnal. Előbbi egy hegyi hajrát és gyorsasági részhajrát is nyert, de utóbbi is szorgosan gyűjtögette a pontokat mindkét kategóriában. Filutást száz kilométerrel a befutó előtt befogta a nyugodt tempót választó mezőny.

A hajrához közeledve a hátsó régióban történt egy bukás, amelyben Filutás és az egyik magyar válogatott versenyző is érintett volt.

Székesfehérváron eközben a szponzorautókat felvonultató karavánt és a mezőny előtt beérkező motoros rendőröket is hatalmas tapssal köszöntötte a kordonok mellett több sorban álló tömeg.

A talpon maradt négy szökevény egy kilométerrel a cél előtt adta meg magát, így következhetett a mezőnyhajrá, amelyben a holland Olav Kooij és az olasz Elia Viviani meccselt az elsőségért, végül a Jumbo-Visma versenyzője megelőzte az Ineos Grenadiers sprinterét.

A vasárnapig tartó, 905 kilométer össztávú magyar körverseny csütörtökön a Karcag és Hajdúszoboszló közötti 192 kilométeres etappal folytatódik.