Szülővárosában jelentette be visszavonulását a Giro kétszeres bajnoka

cycling Horizontal TOUR OF ITALY START LINE HAND WAVING HEADSHOT
Team Astana's Italian rider Vincenzo Nibali waves prior to the start of the first stage of the Giro d'Italia 2022 cycling race, 195 kilometers between Budapest and Visegrad, Hungary, on May 6, 2022. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
A szicíliai származású Vincenzo Nibali a messinai befutót követően, a Giro d'Italia ötödik szakasza után bejelentette, hogy év végén visszavonul.

„Évek óta vártam erre a szakaszra, ugyanis itt kezdtem el tekerni, edzeni. Itt akartam megerősíteni, hogy ez pályafutásom utolsó Girója és szezonja" – mondta Nibali könnyes szemekkel.

Az Astana versenyzője 10 évesen mászta meg először az Etnát, amire kedden kapaszkodott fel a mezőny, majd fiatalon Toszkánába, később Luganóba költözött. A 37 éves sportembernek rengetegen szurkoltak a csütörtöki szakaszon, felesége és a családja is kísérte a futamot, ami után bejelentette visszavonulását a "Cápa".

Vincenzo Nibali az év végén visszavonul Forrás: AFP/Luca Bettini

Nibali pályafutása során mindhárom nagy körversenyt megnyerte, 2010-ben a Vueltát, 2013-ban és 2016-ban a Girót, 2014-ben pedig a Tour de France-t.

Az Asztana jelenlegi versenyzője azonban a klasszikus egynapos viadalokon is remek eredményeket ért el: a Milánó-Sanremón 2018-ban, a lombardiai körversenyen pedig 2015-ben és 2017-ben lett első.

Nibali a mostani Girón már nem számít esélyesnek, az első, keddi hegyi szakaszon több mint két perc hátrányt szedett össze a legjobbakkal szemben az Etnán, így összetettben 4:16 perc hátránnyal a 30. helyen áll.