Társoldalunk:

Szökés után nyerte a Giro eddigi legnehezebb szakaszát a holland kerékpáros

2022.05.13. 17:11

A Giro d'Italia eddigi legnehezebb szakasza, a Diamante és Potenza közötti 196 kilométer várt a mezőnyre. A nehezen kialakult szökés végül hazaért, a Jumbo-Visma holland kerekese nyert végül, csapattársa Tom Dumoulin segítségének is köszönhetően.

A Giro eddigi legnehezebb szakaszán egy első, két második és egy harmadik kategóriás hegy megmászása várt a mezőnyre. Rögtön a rajt után többen is folyamatosan szökéssel próbálkoztak, de a mezőny nem akart elengedni senkit.

Koen Bouwman nyerte a szakaszt és a hegyi trikót is átvehetteForrás: AFP/Luca Bettini

Nagyjából 70 kilométer elteltével engedte el a mezőny a hétfős szökevénycsoportot, ami a szakasz végére négy főre olvadt. A későbbi győztes, Bouwman és csapattársa Tom Dumoulin, valamint a Trekből a szintén holland Bauke Mollema és az Emirates-ből Davide Formolo maradt az élen. Az élcsoportból egész nap Bouwman tűnt a legerősebbnek, három hegyi hajrát, közte a Sirinót is megnyerte, amivel átvette a vezetést a legjobb hegyimenők összetettjében, így szombaton rajta lesz az ottani éllovasnak járó kék trikó.

Az utolsó 40 kilométeren a mezőny csak arra figyelt, hogy az összetettben élen álló Juan Pedro López megtartsa a rózsaszínű trikót, a szökevények utolérésére nem fordítottak energiát. 

A szökevények csoportjában Dumoulint hét kilométerrel a vége előtt sikerült leszakítani a másik három versenyzőnek, a holland bringás azonban az utolsó két kilométerre utolérte riválisait, és remek tempót diktálva felvezette a hajrát Bouwmannak, akinek az utolsó, 350 méter hosszú emelkedőn bemutatott megindulására a többieknek már nem volt válasza. A holland bringás a 2017-es Dauphiné után második profi szakaszgyőzelmét ünnepelhette.

Az első négy között három holland zárt, ilyenre még nem volt példa a Giro történetében.

A magyarok közül Valter Attila volt a legjobb, aki az összetett esélyesek csoportjával együtt, 2:59 perces hátránnyal a 15. helyen ért célba. Fetter Erik és Peák Barnabás a sprinterekkel együtt, 42:53 perces hátránnyal a 125., illetve a 129. helyen zárt.

Összetettben Valter 16 helyet előrelépve a 48., Fetter 43 pozíciót rontva a 108., míg Peák hármat visszacsúszva a 133. helyről várja a folytatást.

Eredmények, Giro d'Italia:

7. szakasz, Diamante-Potenza, 196 km:
1. Koen Bouwman (holland, Jumbo-Visma) 5:12:30 óra
2. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) 2 másodperc hátrány
3. Davide Formolo (olasz, UAE Team Emirates) azonos idővel
...15. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:59 perc h.

Az összetett élcsoportja:

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 28:39:05 óra
2. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 38 mp h.
3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 58 mp h.
...48. Valter 15:37 p h.
...108. Fetter 55:22 p h.
...133. Peák 1:09:51 óra h.

Szombaton Nápoly környékén 153 kilométeres etap vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.