A WTA dollármilliókat bukik az eltűntnek hitt kínai teniszezőnő ügye miatt

Horizontal
Peng Suaj
Vágólapra másolva!
Frissítette idei versenynaptárát a női tenisztornákat szervező WTA, amely ígéretéhez híven Peng Suaj ügye miatt nem rendez egyetlen viadalt sem Kínában. A szezonzáró világbajnokságnak még továbbra sincs helyszíne.

Ez a döntés a becslések szerint dollármilliókba kerül a WTA-nak a kieső közvetítési jogok és szponzori bevételek miatt.

A WTA áprilisban közölte, hogy megoldást keres a kieső tornákra.

Az elmaradó kínai tornák helyére őszre egy új 1000-es verseny került a naptárba a mexikói Guadalajarában, s ugyancsak októberben San Diegóban is rendeznek egy 500-as viadalt. Tunézia egy 250-es kategóriájú torna házigazdája lesz.

A WTA mostani bejelentése szerint hamarosan újra frissítik a 2022-es programot a szezonzáró, október 31-én kezdődő WTA-vb helyszínével. Tavaly Guadalajara ugrott be a rendezési jogokkal 2030-ig rendelkező Sencsen helyére, amely a koronavírus-járvány miatt lépett vissza.

Peng Suaj ügye még mindig tart Forrás: AFP

A 36 éves, párosban kétszeres Grand Slam-bajnok kínai Peng Suaj egy novemberi bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg a 75 éves Csang Kao-li korábbi miniszterelnök-helyettest, majd sokáig nem adott életjelet magáról. A kínai kormány és sportági szövetség sem kommentálta érdemben az ügyet, a közösségi oldalakon pedig letiltották az ezzel kapcsolatos véleményeket. Később az állami televízióban elhangzott egy Pengnek tulajdonított angol nyelvű nyilatkozat, amelyben visszavonta korábbi vádjait, ám az eltűnése miatt politikusok és teniszezők a világ különböző részéről adtak hangot aggodalmuknak, a WTA pedig decemberben felfüggesztette a kínai versenyeket.

Peng - aki februárban a pekingi téli játékok során együtt vacsorázott Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével - egy lapinterjúban tagadta, hogy szexuálisan zaklatták volna, egyúttal jelezte, hogy maga törölte azt a posztját, amelyet szerinte félreértelmeztek. Steve Simon, a WTA vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy a továbbra is rendezetlennek tekintett ügy miatt az idén nem szerveznek tornákat Kínában.