Saját ügyetlensége miatt fel kellett adnia a versenyt a Giro d'Italia keddi szakaszgyőztesének

cycling Horizontal PODIUM TOUR OF ITALY CASUALTY
Team Wanty's Eritrean rider Biniam Girmay Hailu pops a champagne cork as he celebrates on the podium after winning the 10th stage of the Giro d'Italia 2022 cycling race, 196 kilometers between Pescara and Jesi, central Italy, on May 17, 2022. - History-maker Biniam Girmay pulled out of the Giro d'Italia before the start of the 11th stage, with an eye injury he suffered when he was struck by a champagne cork. (Photo by Luca Bettini / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden egészen elképesztő végjátékot hozott a Giro d'Italia 10. szakasza. Az Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux eritreai versenyzője, Peák Barnabás csapattársa, Biniam Girmay hihetetlen sprinttel megnyerte a szakaszt, majd a pezsgősdugó a szemében landolt, ami miatt fel kellett adnia a verseny további részét.

A keddi, 196 kilométer hosszú szakasz végére egy nagyjából 30 főből álló boly érkezett meg, a 22 éves Biniam Girmay pedig ritkán látható, hosszú hajrát nyitott. Az eritreai versenyző több mint 300 méteren át sprintelt, egy darabig tartotta vele a lépést az Alpecin holland versenyzője, Mathieu van der Poel, de a célvonal előtt már nem bírta tovább. A holland felemelt hüvelykujjal mutatta az eritreainak, hogy ez a szakasz bizony az övé, majd sportszerűen gratulált is ellenfelének.

Girmay sikere történelmi jelentőségű volt, egyrészt a saját pályafutásában ez volt az első háromhetesen aratott szakaszsikere, másrészt ő lett az első fekete-afrikai versenyző, aki szakaszt tudott nyerni Grand Tour-versenyen. Girmay fantasztikusan versenyzett eddig, a 10 szakaszból hatszor is az első ötben végzett.

Biniam Girmay szerencsétlenül végződött ünneplése Forrás: AFP/Luca Bettini

A keddi díjátadón a versenyző annyira szerencsétlenül pukkantotta a pezsgőt, hogy az a szemét találta el, kórházba is kellett vinni.

A csapata a közösségi oldalán tett közzé képet, miszerint "Bini" még este visszatért a csapathoz, együtt ünepeltek is egy kicsit, de szerda reggel a versenyző egy videóban tudatta, nem folytatja a versenyt.

Girmay elmondta, hálás a csapatnak a támogatásért, a keddi sikert közös eredménynek nevezte. Elmondása szerint a szeme ugyan nem sérült meg, de az orvosok szerint pihenésre van szüksége, erőt kell gyűjtenie, ezért úgy döntöttek, nem folytatja a versenyt.

Girmay kiesése a további remélt szakaszsikerek mellett azért fájó belga csapata számára, mert a sprinterek pontversenyében éllovas Arnaud Démare (Groupama-FDJ) mögött mindössze hárompontos lemaradásban volt a ciklámen trikóért folytatott vetélkedésben.

A Girón szerdán egy teljesen sík, 203 klométeres szakasz következik Santarcangelo di Romagna és Reggio Emilia között.