Társoldalunk:

Indulna a Tour de France-on az egy hónapja súlyosan megsérült világbajnok kerékpáros

2022.05.24. 13:11

A francia Julian Alaphilippe súlyos sérülése után elkezdte a kerékpáros edzéseket, és nem zárja ki, hogy ott lesz az idei Tour de France mezőnyében a július elsejei, koppenhágai rajton.

Az elmúlt két világbajnokság mezőnyversenyében győztes 29 éves bringás - aki április 24-én a Liege-Bastogne-Liege klasszikus egynapos viadalon bukott - elmondta: tüdeje teljesen rendbejött, és bár érez még fájdalmakat, orvosaitól engedélyt kapott, hogy már kerékpáron is gyakoroljon. A francia klasszis kiemelte: ilyen sérülés esetében normális, hogy még vannak fájdalmak.

Alaphilippe görgős kerékpáron kezdte el a gyakorlást, majd csatlakozott csapattársaihoz, az Omega Pharma-Quick-Step Sierra Nevada-i edzőtáborában.

"Persze, még nem tudom elvégezni azt a mennyiségű és minőségű munkát, mint a társaim, mert több időre van szükségem, hogy visszanyerjem az edzettségi állapotomat" - nyilatkozott. Hozzátette: az edzések során figyelnie kell a sérülésére, ennek ellenére "nagyon örül", hogy a csapattal tréningezhet, mivel "remek a hangulat és tökéletesek a körülmények". 

Súlyos bukása után egy hónappal Alaphilippe Julian elkezdte a kerékpáros edzéseketForrás: NurPhoto via AFP/Roberto Bartomeoli/LiveMedia/NurPhoto/Roberto Bartomeoli

Ha továbbra is így alakulnak a dolgaim, akkor nyitva marad a Tour de France-on való részvételem lehetősége, ami nagyon foglalkoztat. Viszont közben az is rendkívül fontos, hogy ne siessük el a visszatérést és türelmesek tudjunk maradni. Ennek érdekében folyamatosan egyeztetünk az orvosokkal, és figyelembe vesszük a javaslataikat, mielőtt bármilyen döntést hozunk" - mondta.

Alaphilippe egy hónapja tömegbukásba keveredett hatvan kilométerrel a cél előtt, majd az út menti árokba, egy fa tövébe zuhant. A baleset következtében eltörött a lapockája és két bordája, utóbbiak átszúrták a tüdejét, emiatt traumás légmell alakult ki nála.