Rekord pénzdíj vár a teniszezőkre Wimbledonban

tennis Horizontal SPORTS FAN SPECTATORS GENERAL VIEW STADIUM-ARCHITECTURE
Spectators watch on a full capacity Centre Court as Serbia's Novak Djokovic (C) returns to Italy's Matteo Berrettini during their men's singles final match on the thirteenth day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 11, 2021. (Photo by AELTC/Thomas Lovelock / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A szervezők csütörtöki bejelentése szerint rekord pénzdíjat osztanak szét a június 27-én kezdődő wimbledoni teniszbajnokságon, a férfi és női egyes győztese egyformán kétmillió fontot (körülbelül 922 millió forintot) kap.

Az összdíjazás 40,35 millió fontot tesz ki, ez a tavalyi összeghez képest 11,1 százalékos emelkedés. A koronavírus-járvány miatt egy éve csökkentett nézőszámmal üzemelhettek csak a pályák, a legutóbbi, normál körülmények között megrendezett tornán, 2019-ben 5,4 százalékkal volt kevesebb a pénzdíj.

A sajtó korábban azt feltételezte, hogy az orosz és fehérorosz teniszezők kizárása miatt hozott döntés, mely szerint ezen a viadalon nem osztanak világranglista-pontokat, az összdíjazásban is éreztetni majd a hatását. Ez azonban nem igazolódott be, miután a szervezők végig telt házzal és a torna történetében először a "középső vasárnapon" is tervezett játékkal számolnak.

Az egyelőre még bizonytalan, hogy a "pontok nélküli" játék hány teniszezőt tart majd vissza a részvételtől, a pénzdíj azonban várhatóan ellensúlyozza ezt és sokak számára vonzó lesz.

A főtábla első fordulójában kiesők 50 ezer fontot kapnak, a döntő vesztesei pedig több mint egymillióval vigasztalódhatnak.