Vágólapra másolva!
Kedden este az olimpiai arany- és ezüstérmes Milák Kristóf a riválisainak esélyt sem adva világcsúccsal nyerte a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjét a hazai rendezésű úszó-világbajnokságon. A 22 éves klasszis az ünnepélyes éremátadás után a hivatalos sajtótájékoztatón mindenkit meglepett, amikor azt mondta, hogy a világcsúcsa ellenére nem úszott jól.

Milák Kristófot először az új világcsúcsról kérdezték.

Reggel odamentem Gundel-Takács Gáborhoz, ránéztem és azt mondtam neki, hogy az utolsó hatvan métert szeretném kérni tőle, és ő egyből tudta mire gondolok" - mondta Milák Kristóf, akinek az úszás közben a Duna Aréna kommentátoraként dolgozó Gundel-Takács Gábor folyamatosan űzte a közönséget.

Milák Kristóf anyagilag is jól járt a világrekorddal Fotó: Csudai Sándor - Origo

Milák Kristóf a világcsúcsért 50 ezer dollárt kap a FINA-tól, de elmondta, hogy őt nem a pénz érdekli, hanem az, hogy minél jobb időket ússzon és minél több rekordot megdöntsön. Milák 1:50.34-es idővel döntötte meg saját három évvel ezelőtt felállított világcsúcsát, de bízik benne, hogy sikerül majd 1:49 alá mennie, és reméli, hogy a rekordjai akár 20 évig is elállhatnak majd.

– folytatta Milák Kristóf, aki legközelebb csütörtök délelőtt a 100 méteres pillangóúszás előfutamában áll rajthoz a vizes vb-n.

Milák Kristófot magával ragadta a közönség Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Remélem, hasonlóan jó időt és eredményt fogok elérni, mint most kétszáz pillangón" - mondta az olimpián ebben a számban ezüstérmes Milák, aki nem gondolja, hogy a 200 méteren elért világcsúcsa befolyással lenne a 100 méteren nyújtott teljesítményére.

100 pillangón Milák legnagyobb ellenfele a hétszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel, aki egészségügyi okok miatt visszalépett a 100 méteres gyorsúszástól.

„Most tudtam meg, hogy Dressel nem indult száz gyorson, de teljesen mindegy, hogy indul-e pillangón vagy sem.

– tette hozzá a kétszeres világbajnok Milák Kristóf, aki a harmadik úszó, aki hazai közönség előtt úszott világrekordot vizes-világbajnokságon. Korábban ez Federica Pellegrininek sikerült a 2009-es római vb-n, és Szun Jangnak a 2011-es sanghaji világbajnokságon.

Milák Kristófnak minden oka megvan a boldogságra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miláké a második világcsúcs - és az ezzel járó 50 ezer dolláros különdíj - a Duna Arénában, hétfőn az olasz Thomas Ceccon 50 méter háton nyert minden idők legjobb eredményével.

  • Milák Kristóf 2019-ben megnyerte a férfi 200 méter pillangóúszás döntőjét a Kvangdzsuban rendezett világbajnokságon, így Michael Phelps (5), Chad Le Clos (2) és Michael Gross (2) után ő lett a negyedik úszó, aki többször is megnyerte ezt a versenyszámot vizes-világbajnokságon.