Társoldalunk:

Történelmi győzelmek a úszó-vb-n, Kapásék lemaradtak az éremszerzésről

2022.06.22. 19:35

Szerdán este a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka hatodik helyen végzett a női 200 méteres pillangóúszás döntőjében, a junior világ- és Európa-bajnok Németh Nándor negyedik lett a férfi 100 méteres gyorsúszás fináléjában. Az Európa-bajnoki bronzérmes Kós Hubert hetedik helyen ért célba a férfi 200 méter vegyes döntőjében, míg a 4x200 méteres női gyorsváltó döntőjében a Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna, Kapás Boglárka összetételű négyes az ötödik helyen végzett

Női 200 méter pillangón Kapás Boglárka címvédőként a nyolcadik helyen csúszott be a döntőbe. A három évvel ezelőtti kvangdzsui világbajnokságon Kapás egyéni csúccsal, 2:06.78 perces idővel csapott célba, ezzel megnyerte pályafutása első világbajnoki címét. A 29 éves úszó most 2:07.89-es idővel jutott be a fináléba.  

Kapás BoglárkaFotó: Csudai Sándor - Origo

Kapás hangsúlyozta, boldog, hogy 2:08-on belül tudott úszni, pláne úgy, hogy nagyjából két hete még úgy volt, hogy nem is indul a világbajnokságon, ugyanis a felkészülése idején derékfájdalmak gyötörték. Ennek ellenére érezte, jól mennek az edzések és jelezte az edzőjének, Virth Balázsnak, hogy indulni szeretne a vizes vb-n. A 29 éves klasszis örül annak, hogy a nyolcas pályára került, mert a saját tempóját úszhatja majd a fináléban és reméli, többen is elfáradtak a középfutamban, így talán lehet esélye elől végezni.

Milák Kristóf keddi világcsúcsa meghozta a hangulatot a Duna Arénában, ugyanis Kapás Boglárka döntője előtt már hatalmas hangzavar volt. A 29 éves úszó sajnos nem kapta el jól a rajtot és az első 50 után az utolsó helyen fordult, és ez száz métert követően sem változott. A táv háromnegyedénél Kapásnál már egy testhossznyi hátránya volt az élmezőnnyel szemben, és csak egy 1-es pályán úszó Helena Bach ellen harcolt a hetedik helyért, végül a magyar úszó beérte a dánt és mindketten 2:08.12-es idővel zártak, így a hetedik helyen végeztek.

"Legalább nem lettem nyolcadik. Egy kis hiányérzetem van, hogy nem sikerült 2:07-es időt úszni, de ma reggel azért éreztem, hogy ez a tegnap délutáni úszás mennyit kivett belőlem. Kijött, hogy fizikailag nem vagyok abban az állapotban, amiben kellene. Nekem a középdöntő volt a fő úszásom, itt beleadtam mindent, de ennyi maradt" - nyilatkozta a vegyeszónában Kapás, aki derékproblémák miatt éppen az alapozása közepén kényszerült több hetet kihagyni.

Kapás Boglárka nagyot hajrázottFotó: Csudai Sándor - Origo

A futamot végül a junior világcsúccsal a kanadai Summer McIntosh nyerte, aki augusztusban fogja betölteni a 16 életévét.

  • A 15 éves és 308 napos Summer McIntosh 2011 óta az első úszó, aki 15 évesen vagy annál fiatalabbként aranyérmet nyert egy vizes világbajnokságon. 11 évvel ezelőtt a kínai Ye Shiwen nyerte a női 200 méteres vegyesúszás döntőjét.
  • Summer McIntosh a legfiatalabb úszó, aki kanadaiként aranyérmet nyert vizes világbajnokságon, ezzel megdöntötte Victor Davis rekordját, aki 18 évesen és 176 naposan nyerte meg 1982-ben a férfi 200 méteres mellúszást.

Kedden este Németh Nándor 47.69 másodperces új országos csúccsal megnyerte a 100 méter gyorsúszás döntőjéért rendezett szétúszást az olasz Lorenzo Zazzeri ellen. Az olimpiai nyolcadik helyezett magyar úszó a középfutamban azonos, 47.96 másodperces eredménnyel lett holtversenyben nyolcadik az olasszal, így az eredeti program végén a két versenyzőnek össze kellett csapnia egymással a szerdai fináléba kerülésért.

Németh Nándornak kedden este dupláznia kellettFotó: Csudai Sándor - Origo

„Kicsit megnehezítettem a saját dolgomat, mert ha ezt az időt megúszom már az elődöntőben, akkor erre nem lett volna szükség. Úgy voltam vele, hogy 2018 óta mindig döntős voltam ebben a számban, ezt nem szabad odaadnom" - mondta a szétúszás után Németh, aki hozzátette, próbált erősebben kezdeni, aztán pedig "a hihetetlen közönség előtt nem tudott megállni".

A BVSC 22 éves versenyzője elmondta, a döntőben bármi lehet, és azon lesz, hogy a nyolcas pályáról meglepetést okozzon.

Németh Nándor hatalmas ovációt kapott a bemutatásnál.

Németh Nándorból sokat kivett a kedd esti szétúszásFotó: Csudai Sándor - Origo

A 22 éves úszó a rajt után együtt maradt a sűrű mezőnnyel, bár a nyolcadik helyen úszott. A második 50-en Németh elképesztően nagyot hajrázott, a Duna Arénában rengetegen buzdították, és minél közelebb ért a célhoz, annál hangosabb lett a közönség, így azt lehetett hinni, hogy akár a dobogóra is odaérhet, de végül a 48.13-as ideje csak a hatodik helyre volt elég.

A lendület és a magabiztosság megvolt bennem, amit a tegnapi szétúszás adott, ugyanakkor reggel azt is megéreztem, hogy kétszer kellett felállnom a rajtkőre és pluszban két-három órát még itt kellett töltenem tegnap este. Összességében elégedett vagyok, bár a másik olaszt is nagyon szerettem volna megverni" - nyilatkozta a vegyeszónában Németh, akinek a döntő közben az egyik sapkája lecsúszott, ami nehezítette a dolgát.

David Popovici történelmet írt a Duna ArénábanFotó: Csudai Sándor - Origo

A futamot végül a román David Popovici nyerte, aki az első román úszó lett, aki legalább két aranyérmet nyert vizes világbajnokságon.

  • A 17 éves és 280 napos David Popovici az amerikai Andy Coan után a második férfi, aki a 18. születésnapja előtt megnyerte a férfi 100 méteres gyorsúszást a vizes világbajnokságon. Az amerikai versenyzőnek az 1975-ben sikerült 17 évesen és 145 naposan.
  • Popovici két nappal ezelőtt már megnyerte a férfi 200 méteres gyorsúszást. Ezzel ő lett a második férfi, aki 100 és 200 méteres gyorsúszásban is aranyérmet nyert egy vizes világbajnokságon. Korábban ez csak az amerikai Jim Montgomerynek sikerült, aki 1973-ban mindkét számban győzött.

A 19 éves Kós Hubert az ötödik idővel jutott be a döntőbe 200 méter vegyesen. Kós, aki a tavaly a Duna Arénában úszott junior világcsúcsot (1:56.99), a délelőtti idejéből (1:58.47) több mint egy másodpercet tudott faragni és 1:57.23 perccel csapott célba.

Kós Hubertnek jól megy a Duna ArénábanFotó: Csudai Sándor - Origo

„Sokkal jobb volt ez az úszás, mint a reggeli, most lassabban kezdtem. A gyorsra így is elfogytam, de a döntőre van egy harmadik taktikám is. Régóta nem javítottam meg az egyéni csúcsomat, remélem, szerdán sikerülni fog" - mondta a döntő előtt Kós Hubert.

Kós remekül kezdett, a pillangóúszás után a harmadik helyen fordult, majd jött a hátúszás, ami után feljött a második helyre. A harmadik ötvenen, mellúszásban leszorult az ötödik helyre, végül gyorsúszásban sem tudott feljebb jönni, így 1:57.26-os idővel a hatodik helyen ért célba.

Mindent kiadtam magamból. Megpróbáltam elmenni az elején, de a táv második felében ez visszaütött. Ez volt az első vb-döntőm, szerintem jó úszás volt" – nyilatkozta a 19 éves versenyző az M4 Sport kamerája előtt.

Kós Hubert mindent kiadott magábólFotó: Csudai Sándor - Origo

A futamot a francia Léon Marchand nyerte, aki Massimiliano Rosolino 2001-es győzelme óta az első európai úszó, aki aranyérmet nyert a férfi 200 méteres egyéni gyorsúszásban egy vizes világbajnokságon.

  • Léon Marchand a második férfi úszó, aki Franciaországot képviselve érmet szerzett a férfi 200 méteres vegyesúszásban egy vizes világbajnokságon, miután édesapja, Xavier Marchand 1998-ban ezüstérmes lett.
  • Marchand négy nappal ezelőtt már megnyerte a férfi 400 méteres vegyesúszást. Az elmúlt két vizes világbajnokságon az amerikai Chase Kalisz (2017) és a japán Seto Daja (2019) tudott duplázni a két vegyes versenyszámban.

A szerdai nap utolsó döntőjében a női 4x200 méteres női gyorsváltóért szoríthattunk, amelyben Jakabos Zsuzsanna helyét a 200 méter pillangón a hetedik helyen végző Kapás Boglárka vette át. A 16 éves Pádár Nikolett kezdett, aki tartotta a lépést a középmezőnnyel. Őt szintén a 16 éves Molnár Dóra váltotta, aki azonban lecsúszott a hatodik helyre. Ezt követően érkeztek a rutinosabb versenyzők. Harmadikként az Európa-bajnoki ezüstérmes, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok Késely Ajna ugrott vízbe, aki egy helyet javítani is tudott, végzetül pedig Kapás Boglárka úszott, de az első négy helyezett és az utolsó négy annyira szétszakadt a végére, hogy az olimpiai bronzérmes Kapásnak az ötödik helyért kellett nagyot úsznia a brazil Maria Paula Heitmann ellen, akit azt közel fél másodperccel megelőzött, így a magyar váltó megtartotta az ötödik helyét.

Kitettek magukért a női gyorsváltó tagjaiFotó: Csudai Sándor - Origo

A döntőt végül az amerikaiak nyerték, akiknél Katie Ledecky pályafutása 18. világbajnoki címét szerezte meg, ezzel az örökrangsor második helyén utolérte honfitársát, Ryan Lochte-t.

A női 200 méteres mellúszás középfutamában a 20 éves Békési Eszter az nyolcadik helyen végzett a futamában, összesítésben pedig a 16. helyen zárt.

A férfi 200 méteres hátúszás első középfutamában a 24 éves Kovács Benedek Bendegúz egy remek hajrá végén a negyedik helyen végzett, míg a második középfutamban az olimpiai ötödik Telegdy Ádám szintén elképesztő utolsó ötven métert produkált és harmadik helyen ért célba. Telegdy így az ötödik legjobb idővel jutott be a csütörtöki döntőbe, Kovács pedig nyolcadikként került be a fináléba.

Telegdy Ádám nagyot úszottFotó: Csudai Sándor - Origo

Eredmények:
Női 200 méteres pillangóúszás, döntő:
1. Summer McIntosh (kanadai) 2:05.20
2. Hali Flickinger (amerikai) 2:06.08
3. Yufei Zhang (kínai) 2:06.32
4. Regan Smith (amerikai) 2:06.79
5. Elizabeth Dekkers (ausztrál) 2:07.01
6. Lana Pudar (bosnyák) 2:07.85
7. Kapás Boglárka (magyar) 2:08.12
7. Helena Bach (dán) 2:08.12

Férfi 100 méteres gyorsúszás, döntő:
1. David Popovici (román) 47.58
2. Maxime Grousset (francia) 47.64
3. Joshua Liendo Edwards (kanadai) 47.71
4. Zhanle Pan (kínai) 47.79
5. Brooks Curry (amerikai) 48.00
6. Németh Nándor (magyar) 48.13
7. Lewis Edward Burras (angol) 48.23
8. Alessandro Miressi (olasz) 48.31

Férfi 200 méteres vegyesúszás, döntő:
1. Leon Marchand (francia) 1:55.22
2. Carson Foster (amerikai) 1:55.71
3. Daja Seto (japán) 1:56.22
4. Chase Kalisz (amerikai) 1:56.43
5. Tom Dean (angol) 1:56.77
6. Kós Hubert (magyar) 1:57.26
7. Lewis Clareburt(új-zélandi) 1:58.11
8. Matthew Sates (dél-afrikai) 1:58.27

Női 4X200 méteres gyorsúszás, döntő:
1. Egyesült Államok 7:41.45
2. Ausztrália 7:43.86
3. Kanada 7:44.76
4. Kína
5. Magyarország (Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna, Kapás Boglárka) 7:45.72
6. Brazília 7:58.38
7. Új-Zéland 7:59.08
8. Japán 8:00.03