Társoldalunk:

Egy lépés kellett volna még, Piros Zsombor nem jutott fel a wimbledoni főtáblára

2022.06.23. 16:34

Piros Zsombor négy játszmában kikapott a wimbledoni teniszbajnokság selejtezőjének csütörtöki harmadik fordulójában, így nem jutott főtáblára.

A magyar játékos a kvalifikáció utolsó körében azzal a kazah Mihail Kukuskinnal (160.) találkozott, akivel a selejtező előtt együtt edzett, és aki pályafutása legjobbjaként 39. is volt az ATP-rangsorban.

Az 1 óra 14 perces első szett nagy küzdelmet hozott, amelyben Kukuskin 2:1-es előnyét követően brékelt, de a Davis Kupa-válogatott Piros erre gyorsan válaszolt, és egyenlített. A csata így eljutott a rövidítésig, amelyben a kazah 3-0-ra meglépett - a magyar teniszező az első két szervapontját elveszítette -, 5-1-nél pedig nagyon közel került a szettelőnyhöz, amit nem szalasztott el.

A 22 éves Piros elbukott szervajátékkal kezdte a második játszmát, de ellenfele hiába lépett meg ezt kihasználva 2:0-ra, a 2017-es Australian Open magyar junior bajnoka szépített, majd brékkel egyenlített. Ezt követően azonban már kevés ellenállást tudott kifejteni, és Kukuskin sorozatban megnyert négy gémmel a második szettet is "elvitte".

A magyar játékos a harmadik szettben is brékhátrányba került, ezúttal 2:2 után, de azonnal visszabrékelt - mint tette az első játszmában -, majd 5:4 után újabb brékkkel szépített.

A negyedik felvonás elején Piros első két adogatójátékát elveszítette, és bár egyet azonnal visszavett, 5:4-nél kazah riválisa a főtábláért adogathatott: Piros ekkor négy mérkőzéslabdát - ebből hármat egymás után - hárítva újra brékelt, de a rövidítésre "elfogyott", és végül 3 óra 34 perces küzdelem után kezet kellett nyújtania 34 esztendős ellenfelének.

A világranglistán 178. magyar játékos másodszor indult a londoni Grand Slam-torna kvalifikációjában, 2017-ben az első körben búcsúzott, a mostani selejtezőt megelőzően akkor játszott legutóbb tétmeccset füves borításon. Piros az első körben 40 perc alatt kerekedett a selejtezőben tizedik kiemelt német riválisa, Mats Moraing (123.) fölé, a második fordulóban pedig a brazil Matheus Pucinelli de Almeidát (227.) búcsúztatta.

A főtáblára jutásért három mérkőzést kell nyerni a selejtezőnek hagyományosan otthon adó Roehamptonban, ahol a nők között csütörtökön (ma) még Babos Tímea lép pályára.

A legjobb 128 mezőnyének alanyi jogon öt magyar - Fucsovics Márton, Balázs Attila, Bondár Anna, Udvardy Panna és Gálfi Dalma - a tagja.

Eredmény, selejtező, 3. forduló (a főtáblára jutásért):
Mihail Kukuskin (kazah)-Piros Zsombor 7:6 (7-3), 6:2, 4:6, 7:6 (7-0)