Társoldalunk:

Wimbledonban robbant ki az év teniszbotránya

2022.06.24. 06:02

A sportolók, a világ legjobb teniszezői számra borzalmas döntést hozott a profi teniszezőket tömörítő ATP és WTA, de ez a döntés egy másik, szintén rettenetes határozat hatására született meg. Az All England Tennis Club - a wimbledoni versenyek szervezője - az orosz-ukrán háború miatt kizárta az orosz és fehérorosz versenyzőket az idei Grand Slam viadalról. Erre jött a WTA és ATP nevetséges válasza: ha ti kizártok, mi nem adunk ranglistapontokat. A hétfőn kezdődő wimbledoni teniszbajnokság - és az egész sportvilág - most ettől a botránytól hangos.

Gyakorlatilag nincsen olyan játékos a teniszvilágban, akinek az érdekei ne sérültek volna azzal a két döntéssel, amelyek az angol nyílt teniszbajnokság kapcsán születtek. A 2022-es wimbledoni torna alapesetben az év legjobban várt eseménye kellett volna, hogy legyen, de most egy több mint furcsa helyzet állt elő.

A wimbledoni versenyhelyszín, az All England Tennis Club. Most botránytól hangos a rendezésForrás: AFP/Glyn Kirk

Április 20-án az All England Club és a wimbledoni torna szerezői közösen úgy döntöttek, hogy az orosz-ukrán háború miatt nem engedik elindulni sem az orosz, sem a fehérorosz teniszezőket a június 27. és július 10. között sorra kerülő viadalon.

Az ilyen indokolatlan és példátlan katonai agresszió körülményei között elfogadhatatlan lenne, ha az oroszok és fehéroroszok bármilyen előnyt kovácsolnának az indulásból a bajnokságon" - olvasható az All England Club és a szervezőbizottság közös kommünikéjében, amely hozzátette, ha a háború tekintetében júniusig komoly változás lenne, akkor mérlegelni fogják a helyzetet.

Eltelt majdnem két hónap a döntés óta, és az elhúzódó háború miatt a szervezők nem változtattak álláspontjukon. Ez azt jelenti, hogy olyan kiváló teniszezők maradnak távol a füves pályás Grand Slamtől, mint a világelső Danyiil Medvegyev.

Az orosz Danyil Medvegyev hiába vezeti a világranglistát, nem indulhat WimbledonbanForrás: AFP/Glyn Kirk

Rajta kívül is számos olyan játékos van, aki a 32 kiemelt között lehetett volna az angol fővárosban: a nőknél Arina Szabalenka, Daria Kaszatkina, Veronika Kudermetova, Jekatyerina Alekszandrova és Viktoria Azarenka, a férfiaknál Andrej Rubljov és Karen Hacsanov tartozik ebbe a kategóriába.

Korábbi kizárások
Az All England Lawn Tennis Club korábban a második világháborút követően zárt ki játékosokat állampolgárságuk miatt, akkor a német és a japán játékosokat tiltották el.

Az erőviszonyok annak ellenére is felborultak, hogy Medvegyeven kívül egyikük sem tartozott volna a kimondott esélyesek közé. Alig két nappal a bejelentés után a francia L'Équipe című sportlap Steve Simon WTA-vezető egy e-mailjére hivatkozva azt közölte, hogy a szervezet lépéseket tervez a kirekesztő intézkedés ellen, mivel az ellentmond a WTA szabályzatának.

Az akkori világelső Novak Djokovic rögtön a wimbledoni közlemény után őrült döntésnek nevezte az orosz és fehérorosz játékosok wimbledoni kitiltását.

A szerb Novak Djokovic őrültségnek nevezte az orosz és fehérorosz versenyzők kitiltásátForrás: AFP/Adrian Dennis

Az ukránok legjobbja, a nők között az elitbe tartozó Elina Szvitolina azt javasolta, hogy azok az érintett játékosok, akik elítélik az orosz inváziót, indulhassanak Wimbledonban.

Medvegyev még februárban békére szólított fel közösségi oldalán, míg honfitársa, Andrej Rubljov egy dubaji meccse után azt írta a televíziós kamerára, hogy "Ne legyen háború". Ráadásul az érintett játékosok közül Medvegyevről (Monaco), Hacsanovról (Dubaj) és Kaszatkináról (Barcelona) is köztudott, hogy alig járnak haza, Oroszországba. A világelső például szinte egész életét szülőhazájától távol élte le.

A brit sportminiszter, Nigel Huddleston nem meglepő módon szinte azonnal üdvözölte a szervezők döntését. A politikus márciusban úgy fogalmazott: nem örülne, ha egy orosz sportoló az orosz zászlót lengetné, miután nyert Wimbledonban".

A háború kitörése után egyébként a sportág nemzetközi szervezetei eltiltották az orosz és fehérorosz válogatottakat a nemzetközi versenysorozatoktól, a játékosok azonban egyénileg részt vehetnek a tornákon, igaz, országuk zászlaját nem használhatják. Számunkra is ez tűnik a leginkább vállalható döntésnek, amiben a legkevesebb érdek sérül igazságtalanul.

Már az április 22-i L'Équipe-ben megjelnt cikk is azt pedzegette, hogy az egyik szankció az lehet, hogy a Wimbledonban szerzett pontokat nem vezetik fel a női világranglistára. A pletyka nem volt alaptalan, mert május 20-án robbant a bomba, amely szerint a férfi tenisztornákat szervező ATP és a női viadalokat bonyolító WTA közölte, hogy az idei wimbledoni Grand Slam-viadal nem ad világranglista-pontokat. A két szervezet természetesen azzal indokolta döntését, hogy a bajnokság szervezői a háború miatt nem engedik indulni az orosz és fehérorosz játékosokat.

Június elején Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólalt ebben a témakörben, és ilyen magas rangú tisztviselőhöz képest igencsak erős hangnemet ütött meg.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach érthetetlen az All England Tennis Club döntéseForrás: AFP/Anthony Wallace

A sportvezető Lausanne-ban szólt a Nyári Sportágak Olimpiai Szövetségeinek Nemzetközi Szövetsége közgyűlésének hallgatóságához, ahol élesen bírálta a Wimbledoni szervezőket, akik politikai ráhatásra döntöttek az orosz és fehérorosz játékosok kitiltásáról.

"A nemzeti kormányoknak tisztelniük kell a szabályokat. Vegyük csak a tenisz példáját: Párizsban a Roland Garroson semlegesként versenyezhettek az orosz és fehérorosz teniszezők, Wimbledonban azonban, köszönhetően a brit kormány ráhatásának, erre nem lesz lehetőségük. Ezek után hogyan garantálható az igazságos verseny? El fogunk oda érni, amikor politikai érdekeik szerint a kormányok döntik el, hogy ki vehet részt egyik vagy másik versenysorozatban, ez pedig végzetes következményekkel járhat. Ha ez így marad, ma lehet, hogy Oroszország és Fehéroroszország lesz a károsult, holnap pedig lehet ez bármelyik másik ország. Olyan ugyanis nem lesz, aki mindenkivel jóban lenne" – mondta a NOB elnöke a helyzetről.

Az eltiltott játékosokon túl a legérzékenyebben Novak Djokovicot érintette ez az egész történet. A szerb címvédőként 2000 pontot bukott ezzel a művelettel, aminek következtében Medvegyev és Alexander Zverev is megelőzte őt a június 13-i világranglistán. Sokáig úgy volt, hogy Djokovic alapból nem indulhat Wimbledonban, de végül nem kötötték a részvételt a koronavírus elleni védőoltás meglétéhez.

Ráadásul a Roland Garros negyeddöntőjében a 14-szeres salakos GS-győztes Rafael Nadal elleni veresége miatt is bukott pontokat, illetve a közeljövőben is fog még bukni további 1000, a 2019-es évből a járvány miatt befagyasztott pontot. Ez azt jelenti, hogy év végére az 5-6. helyre csúszhat vissza a szerb.

Szintén nem jön jól, hogy nem osztanak Wimbledonban pontokat az olyan kiváló formában lévő játékosoknak, mint Carlos Alcaraz, Iga Swiatek, Andy Murray vagy Cori Gauff, akik így akaratukon kívül szalasztanak el jó lehetőséget a pontok gyűjtésére.

Ugyanakkor a tornát előreláthatólag sérülés miatt kihagyni kényszerülő Alexander Zverevnek például kimondottan kapóra jön, hogy így a világelső Medvegyev 1000 pont környékén marad majd hozzá képest a US Open előtt, ahol az orosz véd majd 2000 pontot tavalyi sikerével.

A német Alexander Zverev lehet az érthetetlen döntés egyik nyerteseForrás: AFP/Glyn Kirk

Valószínűleg nem voltak tisztában azzal a wimbledoni torna szervezői, hogy mekkora dominót indítanak el áprilisi döntésükkel. Ráadásul eléggé visszás az is, hogy jelen körülmények között osztják ki minden idők legnagyobb pénzdíjait: Az összdíjazás 40,35 millió fontot tesz ki, ez a tavalyi összeghez képest 11,1 százalékos emelkedés. Még az is benne van, hogy pont ennyivel csökken a legjobbak száma a tornán azzal, hogy nem osztanak pontokat.

Fucsovics Márton az egyik nagy vesztese a szervezők érthetetlen döntésénekForrás: AFP/Glyn Kirk

A végére hagytuk a lényeget: a szerb Novak Djokovic akkor sem lenne világelső, ha megnyerné a tornát Wimbledonban. Amennyiben Fucsovics Márton lenne a végső győztes a férfi egyes versenyében - ami kevéssé valószínű - akkor sem lenne tagja a világranglista első 100 teniszezőjének, mert nem kapná meg a pontokat, miközben elbukná az egy évvel ezelőtt gyűjtött wimbledoni pontjait. 

Erre csak egy jelző van: nevetséges.