Autó ütötte el a szökevényeket az országúti kerékpárosok magyar bajnokságán

Kezdetét vette a Tour de Hongrie magyar kerékpáros körverseny
Alcsútdoboz, 2022. május 11. A 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mezőnye az első, 198 kilométeres Csákvár - Székesfehérvár szakaszon Alcsútdoboz közelében 2022. május 11-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A velo.hu Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést, ami szerint baleset történt az országúti kerékpárosok országos bajnokságán.

A férfi versenyen egy öt fős szökést ütött el egy, a pályára behajtó és a rendőrmotoros utasításait figyelmen kívül hagyó idős korú, fegyelmezetlen sofőr.

Az első jelentések szerint Gönczy Gergő kulcscsontörést szenvedett, Fejes Gábor, Wermeser Zsombor és Orosz Gergő megúszták kisebb sérülésekkel, Istlstekker Zsolt pedig tovább tudott menni.

Dr. Rózsa Szilveszter versenyorvos arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Gönczy Gergőt kulcscsonttörés és a térdén lévő vágott seb miatt mentő szállította el, míg Wermeser Zsombor zúzódásokat szenvedett.

A magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint a Győr-Moson-Sopron megyei rendőrfőkapitányság vizsgálatot indított a vétkes sofőr ellen.

A Pannonhalma környéki 166,1 kilométeres versenyt végül a Groupama FDJ profija, Valter Attila nyerte meg. A baleset utáni kavarodás nyomán háromfős boly maradt elöl, Istlstekker Zsolt és Drijver Bertold (Epronex Hungary), valamint Dina Márton (EOLO-Kometa), rájuk zárkózott fel Valter Attila (Groupama-FDJ). Előbb Istlstekker, majd az emelkedő első mászásakor Drijver szakadt le, így Valter és Dina egymás közt döntötték el a bajnoki cím sorsát. Az emelkedőkön sorra "kóstolgatták" egymást, az aranyérem sorsáról mégis az utolsó mászás határozott: Valter hosszú hajrát nyitva előzte meg barátját.

"Ő picivel többet próbálkozott, én nagyon elfáradtam, a végére nem éreztem annyira szuperül magam, mint vártam, Marci pedig nagyon meggyőző volt" - hangsúlyozta az MTI-nek Valter, hozzáfűzve: komoly görcsei voltak, pedig ez nem szokott előfordulni. - "Okosan kellett csinálni a végét, bíztam benne, hogy ha kibírom vele, akkor az utolsó métereken a végsebességem jobb lesz hozzá képest".

Kiemelte: nagyon kemény verseny volt, Dina pedig remek formában tekert.

"Piciket vezettünk a legvégén, éreztük, hogy a hajrára kell hagyni a döntést, ekkor pedig még kicsi előnyt sem engedtem neki. Szuper verseny volt, a végsebességem döntött, de mindketten megérdemeltük volna a bajnoki címet, tisztességesen dolgozott végig Marci is" - emelte ki a friss bajnok.

Dina úgy értékelt: megpróbálta nem az utolsó körre hagyni a döntést.

"Jól csinálta, elölről nyitott egy relatív hosszút, gyorsabb mint én, arra játszottam, hogy talán több erőm marad a végére. A hajrában mindent megtettem, de nem volt bennem több" - fogalmazott.
A harmadik helyet a Dijvert az utolsó métereken megelőző Peák Barnabás szerezte meg.

1. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:04:14 óra
2. Dina Márton (EOLO-Kometa) 2 másodperc hátrány
3. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 5:25 perc hátrány

A címlapi kép csak illusztráció.