"Nem éreztem a fájdalmat" - megszólalt a vizes vb-n a medencében eszméletét vesztő szinkronúszó

775813164 TOPSHOTS Horizontal UNDERWATER IMAGE UNDERWATER IMAGE SPORT, Anita Alvarez
USA's coach Andrea Fuentes (R) recovers USA's Anita Alvarez (L), from the bottom of the pool during an incident in the women's solo free artistic swimming finals, during the Budapest 2022 World Aquatics Championships at the Alfred Hajos Swimming Complex in Budapest on June 22, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Drámai jelenet játszódott le szerdán a hazai rendezésű vizes vb szinkronúszó programjában, miután az amerikai Anita Alvarez elveszítette az eszméletét a vízben, majd az edzője kimentette. Az ügyben a Magyar Úszó Szövetség is kiadott egy közleményt korábban, amelyből kiderült, hogyan kell eljárni ilyen és ehhez hasonló esetekben. Most pedig megszólalt az amerikai szinkronúszó.

A 25 éves szinkronúszó a gyakorlata végén mintegy 10 másodpercig eszméletlenül feküdt a vízben, majd az edzője, Andrea Fuentes beugrott hozzá, hogy minél hamarabb biztonságba helyezze, illetve a medence melletti egészségügyi személyzethez vigye. Anita Alvarez már felépült, és megszólalt a spanyol AS-nek a történtekről.

Elmondta, az utolsó karmozdulatára is emlékezett, majd egyszer csak arra lett figyelmes, hogy amikor ellazul, elkezd összerogyni a vízben, utána pedig minden elsötétült.

Andrea Fuentes mentette meg Anita Alvarez életét Forrás: AFP/Oli Scarff

"Mentálisan annyira benne voltam a szerepemben, olyan intenzíven éltem meg a pillanatot, élveztem az előadásomat,

nem tudtam, hogy rosszul vagyok. Nem éreztem a fájdalmat, amíg elmerültem. Néha addig nem is érzel fájdalmat, amíg meg nem állsz.

Ez olyan, mint az atlétika. Szeretek futni. Ott is, amikor megállsz, akkor érzed, hogy megcsap a fájdalom. Most nagyszerűen éreztem magam, persze fáradtnak, mint mindig, de élveztem. És amikor

- mondta Anita Alvarez, aki hozzátette, az élsportolók végletekig erőltetik a testüket, és néha kicsit túl is lépnek azon a bizonyos határon.

Semmire nem emlékszik az esetből Anita Alvarez Forrás: AFP/Oli Scarff

"Ahogy a minap velem is megtörtént, minden sportágban megesik. A mi sportágunkban az emberek ezt nem veszik észre, mert a harmónia és a boldogság képét pontozzák.

Sminkelve mosolygunk. Ezek az apróságok elrejtik, hogy milyen nagy igénybevételt jelent. Amikor az edzés véget ér, úgy érezzük, hogy belehalunk a sok erőfeszítésbe.

Még csak mozdulni sem tudunk. Az emberek nem tudják elképzelni, milyen gyakoriak ezek az ájulások. A mostani esettel nagyon felkeltettem a figyelmet, mert az eset a világbajnokságokon történt. Az emberek viszont nem látják, hogy

- tette hozzá az amerikai sportolónő. Elmondta, hogy először megdöbbent, amikor meglátta a róla készült felvételeket, de aztán nyugodtság töltötte el.

"A fotók valahogy szépek.

Anita Alvarez folytatni akarja a versenyzést a vb-n Forrás: AFP/Oli Scarff

A 25 éves szinkronúszó elmondta, szeretne tovább versenyezni.

"Sokat pihentem, egész éjjel, majd másnap végig. Teljesen jól érzem magam.

Ez már megtörtént, nincs mit tenni. Megpihensz, és másnap visszatérsz a vízbe. Így kell csinálni, hogy a félelem ne győzzön le. Az orvosok megvizsgáltak. Úgy érzem, hogy a testem bírja, és fejben is rendben vagyok. Szeretném befejezni a versenyt.

Nagyon elégedett vagyok az egyéniben nyújtott teljesítményemmel, és most sem szeretnék bizonyítani a csapatverseny döntőjében is. Emelt fővel szeretném befejezni a versenyt" - árulta el Anita Alvarez.

Andrea Fuentesnek egy meg nem nevezett férfi is segített a mentésben Forrás: AFP/Peter Kohalmi

Alvarez edzője elmondta, hogya a tanítványa szereti feszegetni a határait, és előfordul, hogy túl messzire megy.

"Nem ez volt az első alkalom, viszont amikor korábban ez történt vele, akkor lebegett a felszínen, nem fogyott ki a levegőből.

Amikor láttam, hogy elsüllyed a vízben, ránéztem az úszómesterekre, de ők csak bámultak, nem reagáltak semmit. A reflexeim gyorsan beindultak... én ilyen vagyok,

– mondta a tréner.

Itt tudja megtekinteni a videót az esetről.