Vágólapra másolva!
A hazai rendezésű vizes-vb úszó programjának zárónapján egy magyar érdekeltség döntőt rendeztek: a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka negyedik lett a női 400 méteres vegyesúszás döntőjében, ezzel a magyar csapat két aranyéremmel zárta az úszó-világbajnokságot.

A szombat esti döntőben azért a Hosszú Katinkáért szoríthattunk, aki a riói olimpián aranyérmes lett női 400 méteres vegyesúszásban, majd egy évvel később a budapesti vizes-világbajnokságon is diadalmaskodott ebben a versenyszámban és a legutóbbi Kvangdzsuban rendezett vb-n is bezsebelte az aranyérmet 400 vegyesen.

Az Iron Lady nem csak a címvédője, hanem a világcsúcstartója is volt a versenyszámnak, ugyanis a hat évvel ezelőtt riói olimpián úszott 4:26.36-os idejét azóta sem tudta senki megdönteni.

Hosszú Katinka utoljára úszik világbajnokságon a Duna Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

A korábbi remek eredmények ellenére azonban most nem Hosszú Katinka volt a versenyszám esélyese. A háromszoros olimpia bajnok a közelmúltban már többször is utalt rá, hogy mivel a 33 évével már nem számít fiatalnak, hamarosan felhagy a versenyzéssel, és lassan szeretne családot is alapítani. Hosszú Katinka esetében korábban csak az volt a kérdés, hogy hány másodpercet ver a mezőnyre, a világbajnokság előtt viszont elmondta, hogy azt se tartaná kudarcnak, ha csak a döntős szereplést tudná kiharcolni.

– mondta a háromszoros olimpiai bajnok, akinek az az egyik legnagyobb vágya, hogy elsőként a sporttörténelemben 100 érmet szerezzen világversenyen.

Hosszú Katinka az idei világbajnokságon valóban nem ért el világraszóló sikereket, hiszen címvédőként csak a hetedik helyen végzett a női 200 méteres vegyesúszás döntőjében, míg a 200 pillangóúszás elődöntőjében a 13. helyen végzett, így nem jutott be a fináléba. A magyar szurkolók viszont odavannak a 33 éves legendáért. Egyáltalán nem várják tőle, hogy megváltsa a világot, és minden úszása után úgy ünneplik, mintha ő nyerte volna az adott versenyszámot.

Hosszú Katinkát imádják a szurkolók Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Iron Lady szombat délelőtt a 400 méter vegyes harmadik előfutamában állt rajtkőre, és óriásit úszott, ugyanis 4:39.15 perces idővel megnyerte a futamát, mindezt úgy, hogy sikerült lehajráznia a tokiói olimpián hazai környezetben duplázó, 200-on és 400-on is győztes japán Ohasi Juit.

A futam után a 33 éves legenda elmondta, boldog, hogy még egyszer úszhat hazai közönség előtt, ugyanakkor ez az idő egyáltalán nem olyan érzés, mint korábban. Végezetül

Hosszú Katinka megerősítette, hogy a Duna Arénában világbajnokságon szombat este úszik majd utoljára.

Hosszú Katinka remekül kezdte a döntőt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 2-es pályára érkező Hosszú Katinka elképesztő ovációban részesült a bemutatásakor. A háromszoros olimpiai bajnok remekül rajtolt, de sajnos nem tudta sokáig tartani az első helyét, így 50 méter pille után hatodikként fordult, 100 méter után pedig az ötödik helyen állt. Következett a hátúszás, amelyben Hosszú egyre feljebb kapaszkodott és már egyre közelebb volt a harmadik helyhez. Féltávnál az ötödik helyen állt, de csak centik választották el a a 7-es pályán úszó Jui Ohasitól. 250 méter után viszont Hosszú mellúszásban megelőzte a japánt, és már bronzérmes helyen tempózott. A második ötvenen viszont az amerikai Emma Weyant Hosszú elé került, de a gyorsúszásban elképesztőt hajrázott a magyar sztár, kitartóan üldözte az amerikait, de sajnos az utolsó méterekre elfogyott, így végül 4:37.99-es idővel a negyedik helyen végzett a döntőben.

„Izgalmas verseny volt, persze bosszantó is.

– mondta az M4 Sport kamerája előtt Hosszú Katinka, aki már előre tekintett az augusztusi az úszó Európa-bajnokságra.

Hosszú Katinka közel volt a bronzéremhez Fotó: Csudai Sándor - Origo

A futamot végül a 15 éves Summer McIntosh nyerte, aki ezzel megszerezte a negyedik aranyérmét az idei világbajnokságon. A kanadai tinédzser a 4:32.04-es idejével junior világrekordot úszott. Második helyen az amerikai Katie Grimes végzett, a bronzérmet pedig a honfitársa, Emma Weyant zsebelte be.

  • A 15 éves és 311 napos Summer McIntosh a második legfiatalabb győztes a női 400 méteres vegyesúszásban a világbajnokságok történetében. Nála fiatalabb csak az amerikai Tracy Caulkins (15 éves és 224 napos), aki 1978-ban győzött ugyanebben a szemában.
  • McIntosh az első kanadai úszó, aki négy érmet szerzett egy vizes-világbajnokságon.
  • Katie Grimes és Emma Weyant ezüst-, illetve bronzérmet nyert, ezzel az Egyesült Államok a 15. és 16. érmét szerezte ezen a versenyen, a legtöbbet az összes ország közül.
  • Ez a harmadik alkalom, hogy az Egyesült Államok két érmet szerzett ebben a versenyszámban. Legutóbb ilyen 1994-ben (ezüst és bronz) és 2005-ben (arany és bronz) volt.

A jelenleg 96 éremnél járó Hosszú Katinka korábban elmondta, hogy az augusztusi római Európa-bajnokságon és a melbourne-i rövid pályás vb-n is szeretne idén elindulni. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, elképesztő utolsó éve lenne – amennyiben ez lesz az utolsó –, hiszen életében először Melbourne-ben versenyezett világbajnokságon, míg karrierje első vb-aranyérmét Olaszország fővárosában nyerte.

Hosszú Katinka elbúcsúzott a Duna Arénától Fotó: Csudai Sándor - Origo

Női 400 méteres vegyesúszás, döntő
1. Summer McIntosh (kanadai) 4:32.04
2. Katie Grimes (amerikai) 4:32.67
3. Emma Weyant (amerikai) 4:36.00
4. Hosszú Katinka (magyar) 4:37.89
5. Ohasi Jui (japán) 4:37.99
6. Chutong Ge (kínai) 4:38.37
7. Jenna Forrester (ausztrál) 4:42.39
8. Tanigawa Ageha (japán) 4:44.28