Vágólapra másolva!
Vasárnap délután a Lupa-tavon a nyíltvízi úszók is megkezdték szereplésüket a magyarországi vizes-világbajnokságon. A 4x1500 méteres csapatversenyben a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételű négyes a elképesztő teljesítménnyel ezüstérmet nyert. 

Az öt évvel ezelőtti hazai rendezésű világbajnokságon Balatonfüreden bonyolították le a nyíltvizi úszás versenyszámait. Most azonban Balaton helyett a Budakalász határában található Lupa-tó adott otthon a küzdelmeknek.

Ma még kétszer körbeússzuk a gyerekekkel, hogy megnézzük a legfontosabb tájékozódási pontokat a fordulókhoz, hiszen ezeket a tömegben már azért jóval nehezebb észrevenni" - nyilatkozta az MTI-nek pénteken Gellért Gábor szövetségi kapitány.

Rohács Réka (zöld sapkában) indította a magyar váltót Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szakember elmondta, a csapatversenyben - ahol a két-két női és férfi versenyzőnek egyaránt egy 1500 méteres kört kell teljesítenie - az éremszerzés mindenképpen bravúr lenne, de nagyjából az első hat közé várja a váltót, amely a Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf sorrendben indult.

A futamot a görögök kezdték a legjobban, akik az első kör után egy másodperc előnnyel vezettek a dél-afrikaiak előtt, a németeket pedig öttel előzték meg. A mieink a 22 éves Rohács Réka vezetésével a 13. helyen fordultak. A korai részeredmény ebben a versenyszámban azonban semmit nem jelent, itt ugyanis nincs megkötve, hogy melyik csapat milyen sorrendben állítja ki a versenyzőit, a legjobbak pedig többnyire a férfiakat hagyják a végére.

Húsz percet követően aztán elképesztő jeleneteknek lehettünk szemtanúi, ugyanis

az első helyen álló görög versenyző eltévedt, levágta a fordulót, az őt követő dél-afrikai, spanyol és koreai versenyző pedig bedőlt ennek, mindannyian levágták a fordulót, ezért kizárták őket a versenyből, így a magyar csapat, amelyben ekkor már Olasz Anna tempózott, feljött az ötödik helyre.

Olasz Anna váltotta Rohács Rékát Fotó: Csudai Sándor - Origo

Féltávnál a német váltó állt az első helyen, a mieink 1:16.3-as hátránnyal visszacsúsztak a kilencedik helyre, viszont bízhattunk Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf teljesítményében.

Betlehem Dávid váltotta Olasz Annát, aki elképesztő erőbedobással vetette bele magát a küzdelmekbe. A 18 éves úszó néhány perc alatt felhozta a magyar váltót a kilencedikről a negyedik helyre, a hátrányt pedig lecsökkentette 33 másodpercre.

Betlehem Dávid az utolsó méterein óriásit hajrázott, beérte az élen álló német Leonie Becket, és a váltás előtt élre állt, így az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf úgy ugorhatott vízbe, hogy két testhossz előnye volt a magyar váltónak.

Betlehem Dávid megérkezett a világelitbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az olimpiai ezüstérmes, világbajnok és kétszeres Európa-bajnok Rasovszky Kristófnak megvolt az esélye arra, hogy aranyéremért ússzon. Az utol körben Rasovszky együtt úszott a német, az olasz és a francia versenyzővel, és lehetetlen volt megmondani, hogy ki fog elsőként célba érni, annyira egymás nyakán voltak. A kanyarban az olasz Gregorio Paltrinieri aztán Rasovszky elé került, egyáltalán nem érződött rajta, hogy szombaton még 1500 méter gyorsot úszott a Duna Arénában.

Rasovszky Kristóf úszott az utolsó körben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hajrában elképesztő küzdelem alakult ki Paltrinieri, Rasovszky és a német Florian Wellbrock között. A három úszó teljesen fej-fej mellett haladt, majd a kanyar után a magyar rákapcsolt, előzött és egy testhossznyi előnyt kiharcolt.

Néhány méter múlva aztán az olasz és a német is Rasovszky elé került, elképesztő hullámvasút volt a futam vége, végül a német Florian Wellbrock érkezett elsőnek, másodiknak viszont Rasovszky néhány pillanattal előbb nyúlt be, mint az olasz Paltrinieri,

így a magyar versenyző legyőzte az 1500 méteres gyorsúszás világbajnokát, és ezüstérmes helyre hozta be a váltót.

Rasovszky Kristóf óriási hajrázott Gregorio Paltrinierivel Fotó: Csudai Sándor - Origo

Igaz, az ezüstéremnek nem örülhetett azonnal a magyar csapat, ugyanis Rasovszky és Paltrinieri benyúlása után még legalább tíz percig vizsgálták a célfotót, azonban az is megerősítette, hogy az olimpiai ezüstérmes volt a gyorsabb, így a magyar vegyesváltó szenzációs sikerrel kezdett.

- mondta az M4 Sport kamerája előtt Rohács Réka, utalva arra, hogy amikor kérdezték, akkor még nem írták ki, hogy ezüstérmet szerzett a váltó.

Olasz Anna nyilatkozata közben vált hivatalossá, hogy a magyar úszók a második helyen zártak, amit hatalmas éljenzéssel vettek tudomásul. "Ez volt a jól bevált sorrendünk, megbeszéltük, kinek mi a dolga.

- mondta a fantasztikusan úszó Olasz.

Olasz Anna őszinte mosolya a verseny után Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Az első helyen adtam át a váltót. A lányok jól tapadtak arra, akire kellett.

- vette át a szót Olasz Annától a nagyszerűen versenyző Betlehem Dávid, majd Rasovszky Kristóf is értékelte a látottakat.

Rasovszky Kristóf és Olasz Anna boldogsága a verseny után Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Az eredményhez kellett, hogy minél előrébb váltsunk, a németek és az olaszok a világ legjobbjai 1500-on, nehéz velük felvenni a versenyt.

Ez a harmadik magyar érem a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, mivel Milák Kristóf a Duna Arénában 200 és 100 méter pillangón diadalmaskodott.

Eredmény:
nyíltvízi úszás, csapatverseny (4x1500 m), világbajnok:
Németország (Lea Boy, Klemet Oliver, Leonie Beck, Florian Wellbrock) 1:04:40.5 óra
2. MAGYARORSZÁG (ROHÁCS RÉKA, OLASZ ANNA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 1:04:43.00
3. Olaszország (Ginevra Taddeucci, Giulia Gabrieleschi, Domenico Acerenza, Gregorio Paltrinieri) 1:04:43.00